biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Psihologie » Gîndire rapidă, gîndire lentă de Daniel Kahneman descarcă top cele mai frumoase cărți de dragoste online gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚
Gîndire rapidă, gîndire lentă de Daniel Kahneman descarcă top cele mai frumoase cărți de dragoste online gratis .PDF 📖

Gîndire rapidă, gîndire lentă de Daniel Kahneman descarcă top cele mai frumoase cărți de dragoste online gratis .PDF 📖

Citește online

Cărți «Gîndire rapidă, gîndire lentă de Daniel Kahneman descarcă top cele mai frumoase cărți de dragoste online gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

Gîndire rapidă, gîndire lentă de Daniel Kahneman descarcă cărți de pshihologie online gratis .PDF
     Daniel Kahneman ne poarta într-o călătorie inovatoare prin ascunzișurile minții și ne explică cele două sisteme care conduc modul nostru de a gîndi. Sistemul 1 este rapid, intuitiv și emoțional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ și mai logic. Kahneman prezintă capacitățile extraordinare și, deopotriva, erorile și biasurile  gîndirii rapide și dezvăluie influența omniprezentă a impresiilor intuitive asupra gîndurilor și comportamentelor noastre. Impactul aversiunii față de pierdere și al excesivei încrederi de sine asupra strategiilor corporatiste, dificultățile previziunii a ceea ce ne va face fericiți în viitor, efectul profund al biasurilor cognitive asupra mai tuturor activităților noastre, de la jocul la bursă de valori pînă la planificarea vacanței următoare  fiecare dintre acestea se pot înțelege numai cunoscînd modul în care cele doua sisteme ne modelează judecățile evaluative și deciziile noastre. 
  
 Introducere
     Fiecare autor, presupun, își reprezintă un cadru în care cititorii cărții sale ar putea să aibă de câștigat după ce au citit-o. Eu mă gândesc la proverbialul loc de taifas din jurul dozatorului cu apă rece1 de la birou, unde se împărtășesc opinii și se face schimb de bârfe. Sper să îmbogățesc vocabularul de care se folosesc oamenii atunci când discută despre judecățile evaluative și opțiunile celorlalți, despre noile politici ale companiei sau despre deciziile investiționale ale unui coleg. De ce ne-ar păsa de bârfe? Pentru că este mult mai ușor și tot pe atât de plăcut să identificăm și să etichetăm greșelile altora decât să le recunoaștem pe ale noastre. A pune sub semnul îndoielii ceea ce credem și dorim este greu de făcut în cele mai bune momente ale noastre și este deosebit de dificil atunci când avem cel mai mult nevoie să o facem, însă putem beneficia de opiniile avizate ale celorlalți. Mulți dintre noi anticipează spontan cum vor evalua colegii și prietenii opțiunile noastre; prin urmare, calitatea și conținutul acestor judecăți anticipate contează. Așteptarea unei taclale inteligente este un motiv puternic de autocritică serioasă, mai tare decât hotărârile de Anul Nou privind îmbunătățirea modului în care luăm decizii la serviciu și acasă. Pentru a fi un bun diagnostician, un medic are nevoie să-și însușească numeroase descrieri ale bolilor, fiecare dintre ele oferind o idee despre boală și simptomele sale, despre posibile antecedente și cauze, posibile evoluții și consecințe, precum și despre posibile intervenții menite să vindece ori să atenueze boala. A învăța medicina constă, parțial, în a învăța limbajul medicinei. O mai profundă înțelegere a judecăților și a opțiunilor solicită, de asemenea, un vocabular mai bogat decât cel disponibil în limbajul cotidian. Speranța privind bârfa avizată stă în aceea că există modele distinctive ale erorilor pe care le comit oamenii. Erorile sistematice sunt cunoscute drept biasuri și ele reapar în mod previzibil în împrejurări particulare. Atunci când pe scenă urcă un vorbitor chipeș și sigur pe sine, puteți anticipa că auditoriul îi va aprecia comentariile mai favorabil decât merită. Disponibilitatea unei denumiri pentru diagnosticul acestui bias – efectul de halo –ușurează anticiparea, recunoașterea și înțelegerea sa. 
1
0