Efectul Lucifer de Philip Zimbardo online gratis descarcă cărți istorice online gratis .pdf 📖
- AUTOR: Philip Zimbardo
- CATEGORIA: Psihologie
- NR. DE PAGINI: 808
- LIMBA: Română
Cărți «Efectul Lucifer de Philip Zimbardo online gratis descarcă cărți istorice online gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Efectul Lucifer de Philip Zimbardo descarcă cărți de psihologie online gratis .pdf
Autorul, unul dintre cei mai cunoscuţi psihologi sociali, este cel care a iniţiat un foarte celebru experiment la începutul anilor ‘70 la Universitatea Stanford, unde era profesor. În acel experiment, mai mulţi studenţi voluntari (selectaţi pe baza a numeroase teste care dovedeau “normalitatea” lor psihologică) au fost împărţiţi, prin tragere la sorţi, în deţinuţi şi gardieni. La subsolul unei clădiri din Universitate s-a improvizat “închisoarea” în care avea să se desfăşoare, timp de 2 săptămâni, experimentul. Scopul era de a se observa în ce măsură mediul contribuie la modificarea comportamentului uman. Fiecare dintre participanţi ştia că ceilalţi sunt studenţi ca şi ei şi că pot renunţa în orice moment. În ciuda normalităţii participanţilor şi a aşteptărilor optimiste ale specialiştilor care au condus acest experiment, el a degenerat iar Zimbardo a fost nevoit să-l întrerupă după doar 6 zile. Trei dintre cei care jucau rolul deţinuţilor au cedat psihic şi au trebuit să plece iar majoritatea gardienilor au abuzat de poziţia pe care o deţineau, depăşindu-şi cu mult limitele comportamentale.
Cum a fost posibil acest lucru? Cum se face că, oameni simpli, care până nu demult au dat dovadă de comportamente dezirabile social, au putut ajunge în situaţia de a umili şi chinui o altă fiinţă umană în doar câteva zile? Aceasta este întrebarea fundamentală a cărţii psihologului american. El crede că răul se află în fiecare dintre noi, dar este scos la suprafaţă de situaţii speciale, de sisteme sau organizări defectuoase. Răul nu va ezita să se manifeste în fiecare dinte noi atunci când mediul îl face posibil. Întreaga demonstraţie este un tur de forţă prin istoria recentă a omenirii (pornind de la lagărele celui de-Al Doilea Război Mondial până la măcelul din Rwanda sau la abuzurile de la închisoarea Abu Graib) şi prin psihologia experimentală care îi susţin teoria. Exemplele sunt şocante iar autorul ne avertizează de mai multe ori că pericolul care ne pândeşte este acela de a avea convingerea că am fi altfel, că, plasaţi în situaţii asemănătoare, nu am putea acţiona în acest fel. Se pare însă că structura phihologică a majorităţii covârşitoare a oamenilor declanşează în aceste situaţii tocmai comportamentul pe care în alte condiţii l-am denunţa.
Supunerea în faţa autorităţii, indiferent de tipul ei, conformismul faţă de grup, abdicarea de la responsabilitate, depersonalizarea celuilalt sunt mecanismele psihologice pe care Zimbardo le disecă pentru a ne demonstra cum acestea devin catalizatori ai răului. O carte care face apel la luciditate şi ne avertizează asupra necesităţii de a crea sisteme care să împiedice apariţia “efectului Lucifer”. Cred că meritul major al cărţii este că îşi avertizează cititorul asupra a ceea ce ar putea deveni el la un moment dat, oferindu-i astfel un antidot, o injecţie cu anticorpi împotriva răului pe care l-am putea secreta la un moment dat.
Despre autor
PHILIP G. ZIMBARDO este profesor emerit de psihologie la Universitatea Stanford. A predat de asemenea la Yale, New York University şi Columbia. Este co-autor al textelor clasice Psihologie şi viaţă şi Timiditatea, care, împreună, însumează mai mult de 2 500 000 de exemplare vândute. Zimbardo a fost preşedinte al Asociaţiei Psihologilor Americani şi în prezent este director al Centrului Stanford pentru Politici nterdisciplinare, Educaţie şi Cercetare asupra Terorismului. A participat ca narator şi realizator la producerea serialului PB5 Discovering Psychology. în 2004 a depus mărturie în calitate de expert la audierile Curţii Marţiale în procesul unuia dintre rezerviştii din armata americană acuzat de comportament criminal în închisoarea Abu Ghraib din Irak.
Recomandat pentru o lectură plăcută: ➾