biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » Plutonia descarcă carți de dragoste online gratis pdf 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Plutonia descarcă carți de dragoste online gratis pdf 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 105 106
Mergi la pagina:
extrage sago. Sagotierii cresc în țările cu climă caldă, unde găsim 83 de specii ale acestui copac. În epocile geologice anterioare, ei ocupau un loc de seamă în flora din acele vremuri. Au apărut încă din Carbonifer, iar în Jurasic și Cretacic erau plante caracteristice. Palmierii au apărut abia pe la sfîrșitul Cretacicului. (Nota red. ruse)

26

Ihtiozaur — reptilă marină din Jurasic și Cretacic, care întrunește caracterele peștelui cu cele ale reptilei (de unde și denumirea): avea corpul ca de pește, fără gît, și un cap care se termina cu un bot în formă de cioc, ca al delfinului. Coada-i lungă se sfîrșea cu o înotătoare, iar pe spate avea altă înotătoare; membrele sale anterioare și posterioare erau scurte și semănau cu niște lopeți; pielea sa nu era acoperită cu nimic. Unele specii atingeau o lungime de opt-nouă metri. (Nota red. ruse)

27

Plantele criptogame nu au flori adevărate, cu stamine și carpele, ci se înmulțesc prin spori. Sînt caracteristice perioadelor mai îndepărtate din istoria Pămîntului și au început să apară în Devonian. Exemple de criptogame: feriga, equisetaceele, licopodiaceele, mușchii și ciupercile superioare. (Nota red. ruse)

28

Gnus — tăun. (n. r.)

29

Amoniți — ordin de moluște cefalopode, dispărute astăzi, cu cochilii compartimentate răsucite în formă de spirală. Molusca nu ocupa decît prima încăpere, asemenea nautilului din zilele noastre. În Triasic, Jurasic și Cretacic trăiau foarte multe varietăți și specii de amoniți. (Nota red. ruse)

30

Pleziozaur — reptilă marină, care a trăit în Jurasic și Cretacic. Avea un corp uriaș, pielea golașă, gîtul lung ca de lebădă, capul mic și două perechi de membre în formă de lopeți. Acest animal măsura între trei-cinci metri lungime. (Nota red. ruse)

31

Pterodactilus sau reptila zburătoare, dispărută astăzi, a trăit în Jurasic și Cretacic. Avea niște maxilare mari cu dinți conici, gîtul alungit, iar unele specii ale acestui animal erau înzestrate și cu o coadă lungă. Membrele anterioare și posterioare erau unite printr-o membrană, astfel că pterodactilus putea zbura ca liliacul. Mărimea reptilelor zburătoare varia între aceea a unui șoarece și aceea a unor animale uriașe, de un metru lungime și șase metri în anvergura aripilor. (Nota red. ruse)

32

CONABÍU, — ÍE, conabii, adjectiv, Roșu-închis, de culoarea vișinei coapte; vișiniu. notă C.CPȘF

33

Dune — movile și șiruri de movile, alcătuite din nisip mișcător. Se găsesc pe malurile lacurilor, mărilor și rîurilor, unde nisipul adus de apă este luat, după ce se usucă, de vînt și îngrămădit în preajma a diferite obstacole, formînd un șir de coline înalte. (Nota red. ruse)

34

Țipirig — clorură de amoniu, sub formă de sare albă. Cînd este încălzit, se evaporă. Se găsește în crăpăturile vulcanilor și ale lavei solidificate. Se prepară și pe cale artificială pentru nevoile medicinei și tehnicii. Ocru — colorant mineral, mergînd de la galben pînă la castaniu roșcat, este un hidroxid de fier, amestecat cu argilă și oxid de calciu. (Nota red. ruse)

35

Dyplodocus — reptilă din ordinul dinozaurienilor, dispărută astăzi. Atingea douăzeci și patru de metri în lungime și cinci metri în înălțime. Avea gîtul și coada foarte lungi, iar capul mic. (Nota red. ruse)

36

Brulot — vas de război încărcat cu materii inflamabilei (n. r.)

37

Cititorii care vor să cunoască mai pe larg expunerea lui Truhanov, o pot găsi în ediția din 1941 a „Plutoniei”, apărută în Editura de literatură pentru copii, din Moscova, la p. 347–469. (Nota red. ruse)

38

Rușii ăștia parcă au căzut din cer!

39

Habar n-au de război?

1 ... 105 106
Mergi la pagina:


Recomandat pentru o lectură plăcută: ➾