Cărți «Ascensiunea și decăderea marilor puteri: transformări economice și conflicte militare din 1500 până în 2000 citește online PDF 📖». Rezumatul cărții:
Trebuie accentuată expresia putere potenţială, deoarece evoluţia corăbiilor de cursă lungă dotate cu tunuri a fost îndelungată şi adesea inegală. Au fost construite multe forme hibride, unele fiind dotate cu mai multe catarge, tunuri şi şiruri de vâsle. Vase de tipul galerelor puteau fi văzute încă în secolul al XVI-lea pe Canalul Mânecii. În plus, existau argumente întemeiate în favoarea utilizării galerelor în Mediterana şi în Marea Neagră. Ele erau în multe ocazii mai rapide şi mai uşor de manevrat în apropierea ţărmului. Prin urmare, erau mai uşor de utilizat în interdependenţă cu operaţiunile de pe coastă, lucru care pentru turci compensa dezavantajul lor de a nu putea naviga la distanţe mari de ţărm sau pe mări agitate[31].
În mod similar, nu ar trebui să ne închipuim că, imediat ce primele vase portugheze au trecut de Capul Bunei Speranţe, a început şi epoca dominanţei incontestabile a occidentalilor. Ceea ce istoricii numesc „epoca lui Vasco da Gama” sau „era lui Columb” – cele trei sau patru secole de hegemonie europeană de după 1500 – a fost un proces gradual. Exploratorii portughezi poate că au ajuns pe ţărmurile Indiei în anii 1490, dar corăbiile lor erau încă mici (adesea doar de 300 de tone) şi nu foarte bine înarmate. Cu certitudine nu se comparau cu puternicele corăbii ale Companiei Indiilor Olandeze de Est, care au navigat în aceste ape un secol mai târziu. În realitate, portughezii nu au putut pătrunde multă vreme în Marea Roşie, iar apoi au făcut-o doar cu mari riscuri. Nu au reuşit nici să stabilească un cap de pod solid în China, iar la sfârşitul secolului al XVI-lea şi-au pierdut o parte din bazele din Africa de Est în urma unei contraofensive arabe[32].
Ar fi, de asemenea, eronat să presupunem că puterile noneuropene s-au prăbuşit pur şi simplu ca un castel din cărţi de joc la primele semne ale expansiunii occidentale. Acest lucru s-a întâmplat cu siguranţă în Mexic, în Peru şi în alte societăţi mai puţin dezvoltate din Lumea Nouă atunci când au acostat aventurierii spanioli. În alte părţi, situaţia a fost foarte diferită. De vreme ce administraţia chineză întorsese spatele în mod voluntar comerţului maritim, acesteia nu i-a păsat dacă el avea să cadă în mâinile barbarilor. Nici măcar portul comercial cvasioficial pe care portughezii l-au înfiinţat în 1557 la Macao nu pare să fi tulburat indiferenţa Pekinului, oricât de lucrativ s-ar fi dovedit acesta pentru negustorii locali de mătăsuri şi pentru administratorii intriganţi dispuşi să închidă ochii, în ce-i priveşte pe japonezi, aceştia au fost mult mai aspri. Când portughezii au trimis o misiune, în 1640, ca să protesteze împotriva expulzării străinilor, aproape toţi membrii săi au fost ucişi, iar Lisabona nu a putut face nimic pentru a-i pedepsi pe japonezi. În fine, puterea navală a otomanilor se impusese în estul Mediteranei, iar forţa lor terestră a rămas o ameninţare serioasă pentru centrul Europei. În secolul al XVI-lea, într-adevăr, „pentru majoritatea oamenilor de stat europeni căderea Ungariei avea o importanţă mult mai mare decât stabilirea unor factorii în Orient, iar ameninţarea Vienei era pentru ei mult mai importantă decât propriile dificultăţi la Aden, Goa şi Malacca. Doar guvernele de pe coasta Atlanticului – şi istoricii care au scris despre ele mai târziu – puteau ignora acest fapt”[33].
Însă, chiar şi atunci când sunt formulate toate aceste rezerve, nu există niciun dubiu că dezvoltarea navelor dotate cu tunuri şi capabile să parcurgă distanţe mari a anunţat un avans fundamental al poziţiei Europei în lume. Cu aceste vase, puterile navale occidentale erau în poziţia de a controla rutele comerciale oceanice şi de a intimida toate societăţile vulnerabile la impactul puterii navale. Acest lucru a fost clar încă de la primele mari confruntări dintre portughezi şi adversarii lor musulmani în Oceanul Indian. Fără îndoială că, privind retrospectiv, ei au exagerat. Dar, citind jurnalele şi rapoartele lui da Gama şi ale lui Albuquerque, ce descriu cum vasele lor de război şi-au croit drum cu tunurile prin masa flotelor de dhow-uri şi alte ambarcaţiuni uşoare arabe pe