Cărți «Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
începi să lucrezi fără întreruperi la sarcina cea mai dificilă, înainte să faci orice altceva. 7. Procedează în felul acesta în fiecare zi, timp de douăzeci şi una de zile, până ce devine obicei. Însuşindu-ţi această disciplină, îţi vei dubla literalmente productivitatea în mai puţin de o
lună. Dacă primul lucru pe care-l vei face dimineaţa va fi să te ocupi de sarcina cea mai dificilă şi
mai importantă, vei proceda total diferit de majoritatea oamenilor. Această disciplină îţi va elimina obiceiul tergiversării, iar viitorul îţi va aparţine în exclusivitate.
Începe-ţi ziua cu sarcina cea mai grea sau măcar cu o parte din acea sarcină, şi vei privi ziua ce urmează cu mai mult entuziasm. Prin urmare, din acel moment te vei simţi mai plin de energie şi mai productiv.
În zilele în care te apuci imediat de treburile cele mai importante, te vei simţi mai bine şi îţi vei aprecia munca mai mult decât în oricare altă zi. Te vei simţi mai puternic, mai eficient, mai stăpân pe situaţie şi pe viaţa ta decât oricând.
Formează-ţi obiceiul de a te ocupa, mai întâi, de sarcina cea mai grea şi nu vei privi nicicând înapoi. Vei deveni unul dintre cei mai productivi oameni ai generaţiei tale.
ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE!
Gândeşte-te la tine ca la un proces în desfăşurare. Dedică-te însuşirii obiceiurilor de înaltă productivitate, punându-le în aplicare în mod repetat până ce devin automate şi facile.
Una dintre cele mai importante expresii pe care le poţi învăţa şi aplica este „Doar astăzi!” Nu-ţi bate capul să încerci să te schimbi pentru tot restul vieţii. Dacă o idee ţi se pare bună, aplic-o „doar astăzi”.
Spune-ţi: „Doar astăzi am să planific, am să pregătesc şi am să mă apuc de sarcina cea mai grea înainte de orice altceva.” Vei fi uluit de modul în care ţi se va schimba viata.
18. Porționează sarcina
„Când o activitate începe să devină obicei, ea este asemenea unui fir invizibil, dar de fiecare dată când activitatea se repetă, firul capătă rezistenţă, iar dacă îi mai adăugăm un filament, acesta devine un cablu solid care ne uneşte irevocabil în faptă şi gândire.”
ORISON SWETT MARDEN
Unul dintre motivele majore pentru care tărăgănăm ducerea la bun sfârşit a sarcinilor importante şi de mari dimensiuni este acela că par atât de mari şi formidabile la o primă vedere.
O tehnică pe care o poţi folosi pentru a reduce o sarcină la dimensiuni normale este să aplici în munca ta metoda „feliei de salam”. Aceasta presupune să îţi desfăşori sarcina în detaliu şi apoi să decizi ca, pentru moment, să te ocupi de o singură felie, la fel cum ai proceda dacă ai mânca un baton de salam, câte o felie pe rând – sau dacă ar trebui să mănânci o „broască”, câte o bucată pe rând.
Din punct de vedere psihologic, îţi va fi mai uşor să execuţi o singură porţiune mai mică dintr-un proiect de dimensiuni mai mari, decât să te ocupi de toată sarcina deodată. Deseori, odată ce ai început şi ai finalizat o singură parte din sarcină, o să ai chef să mai faci încă o „felie”. Curând, te vei trezi rezolvând sarcina câte o bucată o dată, şi, înainte să-ţi dai seama, vei fi încheiat-o definitiv.
Un aspect important de care trebuie ţinut seama este că în fiecare dintre noi există adânc înrădăcinat „impulsul finalizării” sau ceea ce mai este cunoscut şi sub numele de „obligaţia încheierii”. Aceasta înseamnă că te simţi cu adevărat mai fericit şi mai puternic atunci când începi şi finalizezi o sarcină de orice fel. Îţi satisfaci astfel o nevoie subconştientă, profundă, de a aduce finalitate unei sarcini sau unui proiect. Sentimentul acesta te motivează să te apuci de următoarea sarcină sau de următorul proiect şi apoi să perseverezi până la finalizare. Actul acesta, de finalizare, declanşează eliberarea de endorfine despre care am vorbit mai devreme.
Cu cât este mai mare sarcina pe care o iniţiezi şi pe care o închei, cu atât mai bine şi mai încrezător te vei simţi. Cu cât este mai mare „broasca” pe care o mănânci, cu atât mai deosebit va fi valul de putere şi energie pe care-l vei experimenta.
Atunci când te ocupi şi finalizezi o mică porţiune din sarcină, te simţi motivat să te ocupi şi să definitivezi o altă porţiune, şi apoi o alta, şi aşa mai departe. Fiecare pas mic înainte te umple de energie. Capeţi un impuls interior care te motivează să perseverezi până la definitivare. Această definitivare îţi conferă acel sentiment extraordinar de fericire şi satisfacţie, inerent oricărui succes.
O altă tehnică pe care o poţi folosi ca să te pui în mişcare se numeşte metoda de lucru „şvaiţer elveţian”. Foloseşti această tehnică atunci când vrei să te apuci de treabă, făcând câte o gaură în sarcină, asemenea unei găuri dintr-o bucată de şvaiţer elveţian.
Aplici unei sarcini metoda „şvaiţer elveţian” atunci când te hotărăşti să lucrezi la ea o anumită perioadă de timp. Aceasta ar putea să nu însemne mai mult de cinci sau zece minute, după care te opreşti şi faci altceva. Vei lua o singură înghiţitură din „broască” şi apoi te vei odihni sau vei face altceva.
Puterea acestei metode este similară cu cea a metodei „feliei de salam”. Odată ce ai început să lucrezi, îţi formezi un sentiment de mişcare înainte şi o senzaţie de împlinire. Te simţi încărcat de energie şi plin de exaltare. Te simţi motivat intrinsec şi impulsionat să continui să lucrezi până ce sarcina este îndeplinită.
Ar trebui să încerci metoda „feliei de salam” sau pe cea a „şvaiţerului elveţian” în orice sarcină care pare copleşitoare la