biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 7 8 9 ... 25
Mergi la pagina:
ei. Odată ce începi efectiv să te ocupi de o sarcină valoroasă, motivaţia de a continua pare să vină în mod natural. O parte a creierului tău adoră să fie ocupat cu sarcini semnificative, care pot schimba cu adevărat lucrurile. Treaba ta este să hrăneşti în permanenţă partea aceasta a creierului.

Prin simplul fapt că ne gândim la iniţierea şi finalizarea unei sarcini importante, ne simţim motivaţi şi încurajaţi să ne învingem tentaţia amânării. Realitatea este că timpul necesar încheierii unei sarcini importante este deseori acelaşi cu timpul necesar realizării unei activităţi lipsite de importanţă. Diferenţa constă în faptul că finalizarea unei sarcini valoroase şi semnificative ne va conferi un sentiment extraordinar de mândrie şi satisfacţie. Dimpotrivă, în momentul în care finalizăm o sarcină insignifiantă, deşi volumul de timp şi energie investit a fost acelaşi, satisfacţia pe care o vom resimţi va fi minimă, dacă nu chiar inexistentă.

Managementul timpului este echivalent, de fapt, cu organizarea vieţii, cu managementul personal. Înseamnă, de fapt, să deţii controlul asupra succesiunii evenimentelor. Administrarea timpului presupune controlul asupra lucrurilor pe care le vei face în continuare. Şi întotdeauna libertatea de a alege sarcina următoare îţi aparţine în exclusivitate. Abilitatea ta de a alege între ce este important şi ce este lipsit de importanţă reprezintă cheia determinantă a succesului în viaţă şi în muncă.

Oamenii eficienţi şi productivi se disciplinează astfel încât să înceapă cu sarcina cea mai importantă care îi aşteaptă. Se obligă singuri să înceapă cu ce nu le place, indiferent despre ce este vorba. În consecinţă, ei înfăptuiesc cu mult mai mult decât o persoană obişnuită, fiind astfel mult mai fericiţi. Aceasta ar trebui să fie şi maniera ta de lucru.

 

ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE!

 

 

Fă o listă cu toate obiectivele, activităţile, proiectele şi responsabilităţile care formează nucleul vieţii tale actuale. Care dintre ele sunt incluse sau ar putea fi incluse, în primele 10 sau 20 de procente dintre sarcinile care produc sau ar putea să producă, 80 sau 90 la sută din rezultatele tale?

Ia astăzi hotărârea să petreci din ce în ce mai mult timp lucrând în acele câteva domenii care pot schimba cu adevărat lucrurile în viaţa şi cariera ta, şi ocupă-te din ce în ce mai puţin de activităţi de valoare redusă.

 

4. Ține seama de consecințe

„Orice om a putut să ajungă ilustru, orice om de succes a reuşit în viaţă, în măsura în care şi- a canalizat puterile pe un anumit făgaş.”

ORISON SWETT MARDEN

Semnul distinctiv al gânditorului superior este abilitatea sa de a prezice cu acurateţe consecinţele actului de a face sau a nu face ceva. Posibilele consecinţe ale oricărei sarcini sau activităţi reprezintă factorii decisivi ai importanţei pe care aceasta o are în realitate pentru tine sau pentru companie. Modalitatea aceasta de evaluare a semnificaţiei unei sarcini este felul în care decizi care este următoarea ta „broască”.

După mai bine de cincizeci de ani de cercetări, Dr. Edward Banfield, de la Universitatea Harvard, a ajuns la concluzia că „perspectiva pe termen lung” este unicul şi cel mai precis prezicător al progresului social şi al mobilităţii economice din America. Perspectiva pe termen lung s-a dovedit a fi mai importantă decât mediul familial, educaţia, rasa, inteligenţa, relaţiile sau orice alt factor cu rol hotărâtor în determinarea succesului în viaţa şi cariera ta.

Atitudinea pe care o ai faţă de timp, de „orizontul tău temporal”, are un impact enorm asupra comportamentului tău şi a alegerilor pe care le faci. Oamenii care-şi privesc viaţa şi cariera în perspectivă par să facă mereu alegeri mult mai bune în privinţa timpului şi activităţilor lor, decât oamenii care se gândesc prea puţin la viitor.

Regulă: Gândirea pe termen lung îmbunătăţeşte luarea deciziilor pe termen scurt.

Oamenii prosperi manifestă o evidentă orientare spre viitor. Ei gândesc în termeni de perspectivă: ce va fi peste cinci, zece şi douăzeci de ani. Îşi analizează alegerile şi atitudinile din prezent pentru a se asigura că acestea sunt compatibile cu viitorul pe termen lung pe care şi-l doresc.

În raport cu munca ta, este mult mai uşor să iei decizii bune legate de priorităţile pe termen scurt, atâta timp cât îţi este foarte limpede ce este cu adevărat important pentru tine pe termen lung.

Prin definiţie, un lucru important are potenţiale consecinţe pe termen lung. Un lucru lipsit de importanţă are puţine sau nici un fel de consecinţe potenţiale pe termen lung. Înainte de a te angrena în orice activitate, întreabă-te întotdeauna următorul lucru: „Care sunt posibilele consecinţe ale îndeplinirii sau neîndeplinirii acestei sarcini?”

Regulă: Scopul influenţează şi deseori determină acţiunile prezente.

Cu cât sunt mai clare intenţiile viitoare, cu atât mai mare va fi influenţa acelei clarităţi asupra activităţilor pe care le desfăşori pe moment. Având o viziune precisă pe termen lung, capabilitatea de a evalua o activitate din prezent creşte şi poţi să te asiguri că este compatibilă cu rezultatele pe care doreşti atât de mult să le ai.

Oamenii de succes sunt cei dispuşi să amâne gratificaţiile şi să facă sacrificii pe termen scurt, pentru a putea astfel să beneficieze de recompense cu mult mai mari pe termen lung. Pe de altă parte, oamenii care nu se bucură de succes se gândesc mai mult la plăcerea pe termen scurt şi la gratificaţiile imediate, în timp ce acordă prea puţin interes viitorului pe termen lung.

Dennis Waitley, orator motivaţional, afirmă: „Rataţii se ocupă cu descătuşarea tensiunii, în timp ce învingătorii practică îndeplinirea obiectivelor”. Spre exemplu, dacă venim mai devreme la serviciu, dacă ne documentăm în mod regulat în domeniul nostru de activitate, dacă ne înscriem la cursuri pentru a ne îmbunătăţi abilităţile şi dacă ne concentrăm pe sarcini valoroase, toate acestea vor conlucra pentru a avea un

1 ... 7 8 9 ... 25
Mergi la pagina: