Cărți «Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Odată aplicată metoda ABCDE listei tale, vei fi complet organizat şi pregătit să finalizezi mai repede lucruri mai importante.
Secretul funcţionalităţii metodei ABCDE constă în a-ţi impune să te apuci imediat de sarcina „A-1” şi de a te ocupa de ea până la finalizare. Foloseşte-ţi voinţa pentru a purcede şi pentru a rămâne concentrat pe această singură sarcină, unica şi cea mai importantă pe care ai putea-o derula. Mănâncă-ţi „broasca” în întregime şi nu te opri până n-ai terminat-o de tot.
Abilitatea ta de a judeca şi de a-ţi analiza lista de activităţi şi de a stabili care este sarcina „A-1” reprezintă punctul de lansare către nivele superioare de perfecţionare, precum şi către un mai mare respect de sine, o mai bună preţuire şi mândrie personală.
În momentul în care îţi vei însuşi obiceiul de a te concentra asupra activităţii tale „A-1”, respectiv asupra celei mai importante activităţi – cu alte cuvinte de a-ţi mânca „broasca” –, vei începe să înfăptuieşti mai multe lucruri decât oricare alte două sau trei persoane din preajma ta.
ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE!
Revizuieşte-ţi lista de activităţi chiar acum şi adaugă A, B, C, D sau E în dreptul fiecărei sarcini. Alege ocupaţia sau proiectul „A-1” şi începe imediat să lucrezi la el. Învaţă să nu mai faci nimic altceva până nu-l vei fi încheiat definitiv.
Pentru luna care vine, aplică metoda ABCDE în fiecare zi şi în fiecare listă de activităţi sau proiecte, înainte de a te apuca de lucru. Până la sfârşitul lunii, îţi vei fi format obiceiul de a stabili şi de a te ocupa de sarcinile prioritare, iar viitorul tău va fi astfel asigurat!
6. Concentrează-te asupra ariilor cu rezultate-cheie
„Atunci când toate resursele fizice şi mentale ale unei persoane se concentrează în acelaşi punct, puterea acelei persoane de a rezolva o problemă creşte incredibil de mult.”
NORMAN VINCENT PEALE
De ce sunt trecut pe statul de plată?” Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări pe care ţi-o adresezi şi la care încerci să găseşti răspuns de nenumărate ori de-a lungul carierei tale.
Aşa cum se întâmplă deseori, majoritatea oamenilor nu sunt foarte siguri de ce se află pe statul de plată. Dar dacă nu-ţi este extrem de clar motivul pentru care eşti trecut pe statul de plată şi care sunt rezultatele pentru care ai fost angajat să le obţii, îţi va fi foarte greu să dai maximul de randament, să fii plătit mai bine şi promovat mai repede.
Ca să ne exprimăm cât mai simplu, răspunsul este că ai fost angajat ca să obţii rezultate concrete. Un salariu sau o chenzină reprezintă plata pentru o anumită calitate şi cantitate de muncă, ce în combinaţie cu munca celorlalţi pot crea un produs sau un serviciu pentru care clienţii să fie dispuşi să plătească.
Fiecare slujbă poate fi împărţită în aproximativ cinci până la şapte arii cu rezultate cheie, rareori mai mult de atât. Acestea reprezintă rezultatele pe care este absolut obligatoriu să le obţii, pentru a-ţi îndeplini responsabilităţile şi pentru a-ţi aduce maximul de contribuţie la organizaţia de care aparţii.
Ariile cu rezultate cheie sunt similare funcţiilor vitale ale corpului, cum ar fi cele indicate de tensiunea arterială, ritmul cardiac, ritmul respirator şi activitatea cerebrală. Absenţa oricărei dintre aceste funcţii vitale are ca rezultat moartea organismului. În acelaşi fel, eşecul tău de a-ţi face datoria într-una din ariile cu rezultate vitale în munca pe care o prestezi poate la fel de bine să ducă la pierderea slujbei.
De exemplu, ariile cu rezultate esenţiale din management sunt planificarea, organizarea, numirea personalului, delegarea sarcinilor, supervizarea, măsurarea şi raportarea. Acestea sunt ariile în care un şef trebuie să obţină rezultate pentru a avea succes în aria sa de responsabilitate.
Trebuie să stăpâneşti cunoştinţe şi abilităţi esenţiale pentru slujba ta. Mai ales că aceste cerinţe sunt într-o permanentă schimbare. Ai început prin a învăţa competenţele de bază care te-au ajutat în primă instanţă să-ţi faci treaba. Rezultatele cheie însă sunt mereu primordiale în muncă, ele fiind cele care determină succesul sau eşecul în slujbă.
O arie cu rezultate cheie reprezintă acel ceva pe care trebuie să-l obţii pentru a te bucura de succes la slujbă. Este o arie de îndatoriri pentru care eşti în exclusivitate responsabil. Dacă nu le îndeplineşti, nimeni altcineva nu le va face în locul tău. O arie cu rezultate cheie este o activitate aflată sub controlul tău. Este rezultatul muncii prestate, care devine o sursă de alimentare sau un factor ce contribuie la munca celorlalţi.
Punctul iniţial al unei performanţe de vârf constă în identificarea ariilor cu rezultate cheie. Discută pe marginea lor cu şeful tău. Fă o listă cu suma responsabilităţilor care-ţi revin şi asigură-te că superiorii, subalternii şi cei de acelaşi nivel cu tine îţi împărtăşesc opinia.
Spre exemplu, pentru un agent de vânzări, prospectarea şi deschiderea unei tranzacţii reprezintă o arie cu rezultate cheie. Această activitate este cheia întregului proces de vânzare. Încheierea tranzacţiei reprezintă o altă arie cu rezultate cheie. Odată definitivată, vânzarea atrage după sine activităţile a numeroşi alţi oameni care trebuie să producă şi să livreze produsul sau serviciul respectiv.
În ceea ce priveşte un proprietar de companie sau un director executiv, negocierea unui împrumut bancar poate fi catalogată drept o arie cu rezultate cheie. Atât angajarea persoanelor potrivite cât şi delegarea eficientă reprezintă arii cu rezultate cheie. În cazul unei secretare sau recepţionere, redactarea unei scrisori sau preluarea unui apel telefonic şi legătura predată repede şi eficient se definesc ca arii cu rezultate cheie. Abilitatea oamenilor de a îndeplini aceste sarcini repede şi