Cărți «Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Odată ce ţi-ai stabilit ariile cu rezultate cheie, pasul numărul doi este să le clasezi pe o scară de la unu la zece, în fiecare dintre acele arii. În care dintre ele eşti puternic şi în care eşti slab? În care obţii rezultate excelente şi unde te clasezi sub nivelul optim?
Iată regula: Aria cu rezultatele-cheie cele mai slabe stabileşte nivelul la care îţi poţi utiliza toate celelalte deprinderi şi abilităţi.
Potrivit acestei reguli, ai putea fi excepţional în şase din şapte arii cu rezultate-cheie, dar extrem de slab în cea de-a şaptea, iar slaba performanţă în cea de-a şaptea arie te va trage înapoi şi va influenţa nivelul la care poţi ajunge cu toate celelalte abilităţi care te caracterizează. Această slăbiciune va acţiona ca un drog asupra eficacităţii tale şi va fi o sursă permanentă de fricţiune şi frustrare.
Spre exemplu, delegarea este o arie cu rezultate-cheie pentru un şef. Abilitatea aceasta este punctul central de propulsare care îi permite şefului să conducă, să obţină rezultate prin ceilalţi. Şeful care nu se pricepe să delege nu are posibilitatea să-şi folosească toate celelalte abilităţi la maximum de eficienţă. Fie şi numai din cauza slabei abilităţi de a delega, şeful poate să eşueze în a- şi îndeplini slujba.
Unul dintre motivele majore de tergiversare şi amânare la locul de muncă este acela că oamenii evită slujbele şi activităţile care aparţin ariilor în care au avut performanţe slabe în trecut. În loc să-şi stabilească un ţel şi să-şi facă un plan de a se perfecţiona într-o anumită arie, majoritatea oamenilor evită cu totul aria respectivă, ceea ce nu face altceva decât să înrăutăţească situaţia.
Reversul acestei idei ar fi următorul: cu cât devii mai bun într-o anumită arie de abilităţi, cu atât mai mult vei fi motivat să îndeplineşti funcţia respectivă, cu atât mai puţin vei tergiversa şi cu atât mai hotărât vei fi să o finalizezi.
Adevărul este că toată lumea are atât puncte forte, cât şi slăbiciuni. Refuză să găseşti explicaţii şi justificări sau să îţi aperi ariile de slăbiciuni. În schimb, identifică-le cu precizie. Stabileşte un ţel şi întocmeşte un plan de a deveni foarte bun în fiecare dintre acele arii. Gândeşte-te puţin! Ai putea să fii la depărtare de numai o singură abilitate esenţială pentru a obţine performanţa de vârf în slujbă.
Iată una dintre cele mai importante întrebări la care ar trebui să încerci mereu să răspunzi:
„Care este acea abilitate care, dacă aş deprinde-o şi aş executa-o într-o manieră excepţională, ar avea cel mai mare impact pozitiv asupra carierei mele?”
Ar trebui să foloseşti această întrebare ca reper în carieră pentru tot restul vieţii. Căută răspunsul în tine. Probabil că-l ştii deja.
Pune-i această întrebare şefului tău. Adreseaz-o colegilor. Adreseaz-o prietenilor şi familiei. Oricare ar fi răspunsul, descoperă-l şi apoi porneşte la treabă pentru a da performanţă în aria respectivă.
Vestea bună este că toate abilităţile de afaceri pot fi învăţate. Dacă oricine altcineva excelează într-o anumită arie cu rezultate cheie, aceasta este dovada că şi tu poţi deveni excelent dacă te hotărăşti.
Una dintre modalităţile cele mai bune şi mai rapide de a nu mai amâna şi de a realiza mai multe lucruri mai repede este să devii absolut excelent în ariile cu rezultate-cheie. Acest aspect ar putea fi mai important decât orice altceva din viaţa sau cariera ta.
ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE!
Identifică ariile cu rezultate-cheie din munca ta. Care sunt acestea? Scrie rezultatele-cheie pe care trebuie să le obţii pentru a-ţi executa slujba într-o manieră excelentă. Notează pe fiecare cu note de la unu la zece. Apoi stabileşte care este acea abilitate-cheie care, executată într-un mod excelent, ar avea cea mai importantă contribuţie la munca pe care o prestezi.
Mergi cu lista la şeful tău şi discută pe marginea ei. Încurajează-l să îţi ofere feed-back şi aprecieri oneste. Singurul mod în care poţi să te perfecţionezi este să fii deschis la comentariile constructive ale celorlalţi. Discută rezultatele pe care le obţii cu echipa şi colegii tăi. Discută-le cu soţul sau soţia.
Fă-ţi un obicei din a întreprinde această analiză cu regularitate pentru tot restul carierei tale. Nu vei întrerupe niciodată procesul de perfecţionare. Fie şi numai această decizie şi îţi poate schimba viaţa.
7. Respectă Legea Eficienței Obligatorii
„În forma sa cea mai exactă, mai nealterată, concentrarea înseamnă abilitatea de a-ţi îndrepta atenţia asupra unui singur lucru.”
KOMAR
Legea Eficienţei Obligatorii afirmă că „Deşi nu avem niciodată suficient timp să facem tot ce am vrea, avem întotdeauna suficient timp să facem lucrul cel mai important.”
Cu alte cuvinte, chiar dacă nu putem mânca fiecare mormoloc şi „broască” din lac, o putem totuşi mânca pe cea mai mare şi mai urâtă, iar asta este de ajuns, cel puţin pentru moment.
Atunci când timpul expiră, şi consecinţele nefinalizării unei sarcini sau a unui proiect cheie pot fi extrem de grave, găseşti cumva întotdeauna timpul necesar îndeplinirii acestora, uneori chiar în ultima clipă. Vii la lucru devreme, rămâi peste program şi îţi impui să termini treaba, mai degrabă decât să te confrunţi cu consecinţele negative care ar decurge din neîncheierea acesteia în limita termenului de execuţie.
Regulă: Nu vei avea niciodată suficient timp să termini tot ce ai de făcut.
Realitatea este că o persoană obişnuită munceşte în ziua de astăzi la o capacitate cuprinsă între 110 până la 130 la sută. Iar sarcinile şi responsabilităţile se adună într-una. Cu toţii avem vrafuri întregi de materiale de citit, pe care trebuie încă să le parcurgem. Un studiu recent a demonstrat că un director obişnuit trebuie să petreacă între 300 şi 400 de ore cu materiale de citit şi