biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Istorie » Intre Orient Si Occident descarcă topuri de cărți gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Intre Orient Si Occident descarcă topuri de cărți gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

1
0
1 ... 126 127 128 ... 139
Mergi la pagina:
noi le-am pus în clasa marilor boieri: astfel, 7 Filipeşti apar de 38 de ori, 9 Văcăreşti de 33 de ori, 7 Ghiculesti de 30 de ori, 3 Racovitesti de 26 <je ori, 5 Ştirbei de 23 de ori, 6 Kretzulesti de 20 de ori, 3 Brâncoveni de 17 ori, 4 Goleşti de 15 ori, 4 Grădisteni de 15 ori, 4 Bălăceni de 11 ori. Câteva mari nume sunt lipsă la apel, din pricina unei eclipse de moment, aveau însă să reapară, de pildă, Cantacuzinii, Câmpinenii, Bălenii, Florestii, Gre-cenii, Năsturel-Herestii. Mai sunt şi câţiva boieri din Oltenia, ca Glogovenii, Bengestii, Argetoienii, Otetelisenii, care nu catadicsesc să vină la divanul domnesc, preferind să fie în frunte la Craiova decât, probabil, pe planul al doilea la Bucureşti, însă, iu ansamblu, se poate considera că, în Muntenia, „nucleul dur" este format din douăzeci până la treizeci de familii care se menţin la putere, fără întrerupere, de la începutul secolului al XVII-lea până la mijlocul secolului al XlX-lea.

  — Sondajele făcute în documentele divanului moldovenesc, la aceeaşi epocă, ne-au arătat rezultate asemănătoare pentru o mână de familii, printre care Sturzestii, Rosettestii, Balsii, Cantacuzinii, Ghiculestii, Catârgiii, familiile Pallady, Bogdan.

  48 Descendenta lui Constantin Brâncoveanu nu s-a stins în 1714, când domnitorul a fost decapitat împreună cu cei patru fii ai lui: un nepot al domnitorului, copil încă, fusese salvat de la măcel datorită devotamentului unei doici. Reîntorcându-se mai târziu în Tara Românească, acest nepot a recăpătat o mare parte din imensa avere a familiei. Nepotul său, Grigore, marele ban al Craiovei, mort în 1833 fără moştenitori, a adoptat în 1820 o nepoată a sotiei sale, născută Balş, Zoe Mavrocordat, cu obligaţia pentru aceasta să transmită numele de Brâncoveanu primului ei născut. Fata se va căsători cu Gheorghe Bibescu, viitorul domnitor al Munteniei din 1842 până în 1848; şi astfel, Grigore, fiul mai mare al lui Gheorghe Bibescu şi Zoe Mavrocordat, a reluat prin adopţiune numele şi titlurile familiei Basarab-Brincoveanu. Va fi tatăl Anei de Noailles.

  49 Cf. loan C. FILITTI, Catagrafie oficială. (v. Bibliografie). Analiza recensământului boierilor şi fiilor de boieri, ordonată în septembrie 1829 de comandamentul rusesc, în scopul de a stabili pe viitor o distincţie între nobilimea ereditară şi nobilimea personală (legată de funcţie). Titlurile şi privilegiile au fost definitiv desfiinţate în 1858. Recensământul din 1829, completat în 1831 şi 1832, chiar dacă rămâne incomplet din pricina unor posibile erori şi omisiuni, ne dă totuşi o ordine de mărime.

  50 Cf. loan C. FILITTI, Arhiva G. Gr. Cantacuzino, p. 266 de acelaşi autor: „Originea românească a ambasadorului francez Maurice Paleologue", în Adevărul din 29 septembrie 1935; de asemenea, Constantin GANE, în revista Libertatea din 5 februarie 1935.

  — Scriitorul Alexandru Paleologu aparţine altei familii, originară, în secolul al XVIII-lea, din Mitilena.

  — Să adăugăm că fiul popii Dumitru, frumosul Alexandru, numit pe viitor Dumitrescu, apoi Demetrescu, avea să fie mai târziu înnobilat; va ajunge secretar al guvernului în 1856, şi din el avea să se tragă, în urma unei căsătorii legitime, o distinsă familie ce va da tării consilieri la Curte şi pe diplomatul Cămil Demetrescu nobilă figură a rezistentei române în fata sovietizării tării, care va plăti c^ 16 ani de închisoare atitudinea lui dârză la procesele politice din toamna luj 1947.

  51 O cărticică fermecătoare, care evocă, cu umor şi nostalgie, lenta agonie, în secolul trecut, a micilor boieri din valea Motrului, valea cea mai dinspre apus a Carpaţilor olteneşti, a apărut la Bucureşti imediat după al doilea război mondial: Miza CRETZIANU, De pe valea Motrului ^1946).

  52 Constantin C. GIURESCU, Contribuţiuni. (v. Bibliografie).

  53 O lucrare recentă face bilanţul legăturilor seculare, foarte strânse, care au existat între Principatele române şi Muntele Athos, subliniind faptul că dacă sprijinul material al domnitorilor şi boierilor din Muntenia şi Moldova a fost vital pentru comunităţile monastice de la Athos, mai ales înainte de intervenţia tarilor de la Moscova, beneficiile pe plan spiritual şi artistic au fost reciproce: P. S. NĂSTUREL, Le Mont Athos. (v. Bibliografie).

  54 După documentele Mitropoliei din Bucureşti (astăzi Patriarhie) citate într-o lucrare cu difuzare restrânsă: Nobiliarul familiei Grădisteanu, alcătuită de Grigore C. Grădisteanu în 1883.

  55 OBEDENARE (Doctorul M. G. Obedenaru, fost profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti), „La religiosite des Roumains." (v. Bibliografie).

  56 Căsătoriile ruso-române au fost foarte numeroase în prima jumătate a secolului al XlX-lea; ca să nu luăm decât familiile princiare ruse, ai căror membri s-au căsătorit în aristocraţia moldovalahă, putem cita familiile Bagration, Gagarin, Galitin, Gorciakov, Kociubei, Massalski, Obolenski, Trubetkoi etc.

  57 După Radu ROSETTI, „Lepădarea de lege", în Povesti moldoveneşti. (v. Bibliografie), pp. 141-172.

  58 Executarea lui Brâncoveanu a avut ecou şi în scrierile occidentale ale vremii; indirect, a introdus „moda" Principatelor moldovalahe în domeniul romanesc (v. D. C. AMZĂR, Der walachische Fremdenroman Johann Friedrich Mayers).

  59 Tradus de Steinkiihler în La Roumanie vue par Ies voyageurs d'outre-Rhin ( v. Bibliografie).

  60 Acest Manuc a fost un personaj mai putin obişnuit. Fiul unui armean din Turcia, Martyros Mârzaian, care făcuse avere în portul dunărean Rusciuc (astăzi Ruse, în Bulgaria), fusese trimis de tatăl său la Iaşi ca să înveţe, pe lângă limbile străine, limba şi obiceiurile tarilor române – unde te puteai îmbogăţi atât de repede. dacă nu erai de prin părţile acelea. Moştenitor al unei mari averi, Manuc se apucă să facă negoţ pe scară mare, învârteşte afaceri în toată Europa, din Turcia până în Franţa. şi fiindcă demonul politici1 îl stăpâneşte cum îl stăpâneşte şi cel al afacerilor, ajunge curând trezorierul şi sfetnicul apropiat al marelui vizir Mustafa Bairactar, care merge până acolo încât îi oferă Principatul Moldovei! Nu va avea timp să intre în posesia lui, deoarece Mustafa Bairactar, care avea de gând să pună capăt puterii anarhice a ienicerilor, a fost asasinat de aceştia; însă domnitorul de o zi avea să păstreze toată viaţa numele de Manuc-bey. Manuc a reuşit să scape de la Con-stantinopol trăind nişte aventuri vrednice de pana lui Alexandre

1 ... 126 127 128 ... 139
Mergi la pagina: