Cărți «Copiii de pe Volga descarcă carți bune online gratis pdf 📖». Rezumatul cărții:
Cu stimă, Guzel Iahina
În adâncuriToate amănuntele astea… de unde?! Aproape că mi s-a strâns stomacul de la ele. Parcă le-am văzut cu ochii mei, ticălosule! Shakespeare zburlit ce eşti! Schiller lăţos! Ce se petrece acolo, în tărtăcuţa aia mută şi miţoasă a ta, hmm? Ce diavoli ai în tine? Repezindu-se la Bach, Hoffmann şi-a apropiat de el chipul frumos, a fremătat din nări, a fluturat din gene.
Iată-ne strigându-i toate acestea pentru a doua oară lui Guzel Iahina, apropiindu-ne chipurile frumoase de rândurile ei. Nu ne putem desprinde. Citim mai departe, suntem tot mai uimiţi. În primul roman, devenit celebru într-o clipă şi, la numai un an de la debut, fiind deja tradus în treizeci de limbi şi urcând în topul premiilor literare internaţionale, Iahina ne-a azvârlit în Siberia, dezvăluind totodată tătărismul din sine, din Rusia, ba chiar din noi toţi, am putea spune. Acum îl cufundă pe cititor în apa rece a Volgăi, în muşchi şi turbă, în hulă şi mâzgă, în Etel-Vulga-Su, şi „ideea ei naţională“, ca şi Volga, e adâncă, şi ea dezvăluie germanismul din sine, din Rusia, ba chiar din noi toţi, am putea spune.
În prim-plan sunt, în general, dragostea, moartea, naşterea, creşterea unui copil, şi istoria, şi politica, şi războiul, şi creaţia. Liniile vieţilor eroilor – ale germanilor de pe Volga –, intersectându-se cu viaţa tiranului care-i va extermina, ucigaşul viţeilor nenăscuţi şi al tractoarelor neterminate – se împletesc, bucură, înspăimântă. Aceste împletiri sunt pline de o fantezie originală. Vrei să le ghiceşti detaliile.
Este, ca la Márquez, o istorie ciclică? Magică? De ce există basmele lui Bach? Stalin, cu „fraţii şi surorile lui“, o repetă pe împărăteasa nemţoaică Ecaterina, care se adresează coloniştilor germani aduşi de ea cu cuvintele „Copiii mei“? De unde, pesemne, şi titlul romanului63?
63. Traducerea literală a titlului original este Copiii mei. (N.tr.)
Împărăteasa apare într-o scenă ca o statuie de aramă, aproape ca un călăreţ de aramă64, şi ea, promisiune sonoră, neîmplinită a unei „altfel de dezvoltări“ a istoriei ruseşti; este dărâmată şi vândută la greutate, topită şi folosită la construcţia de piese pentru tancuri şi tractoare. Tiranul care între timp a căpătat dimensiuni gigantice păşeşte greu prin oraş, trăgând cu ochiul prin ferestrele de la etaj. O ia în palmele sale pe bătrânica de aramă, transformată astfel în piese de maşină, şi o aruncă în adâncurile Volgăi.
64. Monument din Sankt-Petersburg închinat ţarului Petru I, evocat în celebrul poem „Călăreţul de aramă“ de A.S. Puşkin. (N.tr.)
Al doilea roman s-a dovedit a fi o confirmare. E şi mai viu, şi mai atrăgător, şi mai sincer decât primul. De obicei se întâmplă invers. Iahina ne-a uimit din nou.
Elena Kostiukovici