Cărți «Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
JOHN HAGGAI
Materialul brut al performanţei şi productivităţii personale se află înmagazinat în energiile tale fizice, mentale şi emoţionale. Una dintre cele mai importante cerinţe pentru a fi fericit şi productiv este să îţi păzeşti şi să îţi alimentezi nivelurile de energie în fiece clipă. Corpul tău este ca o maşină care foloseşte apă, mâncare şi odihnă pentru a genera energie, pe care poţi să o foloseşti apoi la realizarea sarcinilor importante din viaţa şi munca ta. Când te simţi foarte odihnit, poţi face de două ori, de trei ori şi chiar de cinci ori mai multe lucruri decât atunci când eşti obosit.
Regula spune că productivitatea începe să-şi piardă intensitatea după opt sau nouă ore de muncă. Din această cauză, să lucrezi până noaptea târziu, chiar dacă acest lucru este uneori necesar, înseamnă, de obicei, că produci din ce în ce mai puţin într-o perioadă de timp din ce în ce mai lungă. Cu cât oboseşti mai mult, cu atât calitatea muncii tale este mai scăzută şi numărul greşelilor comise este mai mare. La un moment dat, asemeni unei baterii care se consumă, poţi să te epuizezi şi pur şi simplu să nu mai poţi continua.
Realitatea este că există anumite intervale de timp în timpul zilei când te simţi în formă maximă. Trebuie să identifici intervalele respective şi să înveţi să le foloseşti pentru a te ocupa de sarcinile cele mai importante şi mai epuizante.
Majoritatea oamenilor se simt cel mai bine dimineaţa, după un somn odihnitor. Unii se simt în plină formă după-amiaza. Câţiva sunt în forma cea mai creativă şi mai productivă seara sau noaptea târziu.
Un motiv major pentru tergiversare îl constituie oboseala sau încercarea de a te apuca de rezolvarea unei sarcini când eşti obosit. În momentele acelea nu ai pic de energie sau entuziasm. Asemenea unui motor de maşină neîncălzit după o noapte întreagă, parcă nu ai puterea să te mobilizezi şi să te-apuci de treabă.
Ori de câte ori te simţi suprasolicitat şi copleşit de volumul prea mare de sarcini pe care trebuie să le rezolvi într-un interval de timp prea scurt, opreşte-te şi spune-ţi: „Mai mult de-atât nu pot face”.
Uneori, cel mai bun mod în care-ţi poţi folosi timpul este să pleci devreme acasă, să te bagi în pat şi să dormi zece ore neîntrerupt. Această decizie te poate ajuta să-ţi revii cu totul, permiţându- ţi ca a doua zi să faci de două sau de trei ori mai multe lucruri, şi de o calitate mult superioară, decât dacă ai lucra până noaptea târziu.
După părerea multor cercetători, omul obişnuit nu doarme suficiente ore comparativ cu numărul de lucruri pe care le face. Milioane de oameni îşi desfăşoară activitatea învăluiţi într-o ceaţă mentală, ca urmare a faptului că muncesc prea mult şi dorm prea puţin.
Unul dintre lucrurile cele mai deştepte pe care le poţi face este să închizi televizorul şi să mergi la culcare până în ora zece în fiecare seară a săptămânii. Uneori, o oră de somn în plus pe noapte îţi poate schimba complet viaţa.
Iată o regulă pe care ţi-o recomand. I-aţi o zi întreagă liber în fiecare săptămână. In ziua respectivă, fie că este sâmbătă sau duminică, refuză în mod categoric să citeşti, să clasezi corespondenţa, să-ţi iei de lucru acasă sau să faci orice altceva care să-ţi solicite creierul. În schimb, mergi la cinematograf, fă exerciţii, petrece timp cu familia, mergi la plimbare sau implică-te în orice gen de activitate care să permită creierului tău să se reîncarce complet. Este adevărat ce se spune, că „o schimbare este la fel de bună ca odihna”.
I-aţi vacanţă în fiecare an, atât weekend-uri prelungite, cât şi concedii de una sau două săptămâni ca să te odihneşti şi să te împrospătezi. Ai să dai întotdeauna maximum de randament după un weekend sau o vacanţă.
Dacă ai să te culci mai devreme cinci zile pe săptămână, dacă ai să te odihneşti în timpul weekend-urilor şi dacă ai să-ţi iei o zi întreagă liber în fiecare săptămână, vei avea în mod sigur mult mai multă energie. Această energie suplimentară îţi va permite să-ţi înfrângi tentaţia
tergiversării şi să te apuci de lucru la sarcinile majore mai repede şi mai hotărât decât ai putea fi vreodată dacă te-ai simţi obosit.
În plus, ca să-ţi menţii cât mai ridicat nivelul de energie, ai grijă ce mănânci. Începe ziua cu un mic dejun bogat în proteine, dar sărac în grăsimi şi carbohidraţi. Mănâncă salate cu peşte sau pui la prânz. Evită zahărul, sarea, produsele care au în compoziţie făină albă şi deserturile. Evită sucurile şi dulciurile sau produsele de patiserie. Hrăneşte-te aşa cum ai hrăni un atlet de talie mondială înaintea unei competiţii, pentru că în multe privinţe asta eşti tu înainte de a începe munca în fiecare zi.
Mâncând uşor şi sănătos, făcând exerciţii cu regularitate şi odihnindu-te din plin, vei face lucruri mai multe şi mai bune, într-un ritm mai rapid şi cu mai multă satisfacţie decât oricând altădată.
Cu cât te simţi mai bine când te apuci de treabă, cu atât mai puţin vei amâna lucrurile neplăcute şi cu atât mai nerăbdător vei fi să termini ce ai de făcut şi să treci mai departe. Nivelurile superioare de energie sunt indispensabile pentru atingerea unor grade mai mari de productivitate, pentru inducerea fericirii şi a succesului sporit în tot ceea ce faci.
ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE!
Analizează-ţi nivelurile actuale de energie şi obiceiurile zilnice de întreţinere. Ia astăzi decizia de a-ţi îmbunătăţi nivelurile de sănătate şi energie, punându-ţi următoarele întrebări:
1. Ce anume din ceea ce fac din punct de vedere fizic ar trebui