biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » Tehnici de manipulare descarcă cărți motivaționale online gratis .pdf 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Tehnici de manipulare descarcă cărți motivaționale online gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 24 25 26 ... 70
Mergi la pagina:
domeniile "construcţiei societăţii socialiste multilateral dezvoltate", erau total interzise informaţiile interne referitoare la criminalitate, cerşetori, handicapaţi, copii orfani ş.a.m.d. Conform principiului "despre ce nu se vorbeşte, nu există", ideologii comunismului încercau acreditarea ideii că asemenea fenomene negative nu se întâlnesc în societatea socialistă, ele fiind specifice doar capitalismului.

Prin asemenea tehnici de manipulare, în care minciuna avea un rol primordial, nici nu se mai analizau, comparativ, concepţiile fundamentale în virtutea cărora au fost construite cele două sisteme, cel democratic şi cel totalitar, ci se admitea doar discutarea efectelor. Insă şi această discuţie era total pervertită, pentru că din interior ajungeau la cunoştinţa maselor numai informaţiile pozitive, exagerat poleite, iar din exterior veneau numai informaţiile negative, exagerat îngroşate.

Chiar şi după colapsul comunismului, foarte mulţi oameni au rămas în capcana fostei ideologii, limitându-se la discutarea efectelor nocive asupra societăţii pe care le-au avut minciuna, demagogia şi megalomania foştilor lideri comunişti, fără a încerca să clarifice dacă însăşi bazele întregii doctrine erau adevărate sau false. Iar această lipsă a iniţiativei de clarificare provine tocmai din sistemul de promovare a Ştiinţei sacre, care avea ca principală menire dezobişnuirea oamenilo de a pune şi de a-şi pune întrebări fundamentale.

Remodelarea limbajului are ca obiect condensarea întregii complexităţi a problematicii umane într-un număr redus de categorii, strict delimitate, curăţate de nuanţe, conform principiului "purităţii", exprimate prin clişee verbale uşor de rostit şi de memorat, care vor fi repetate la infinit, până ce vor pătrunde în mintea individului drept concepte ale "ştiinţei sacre". Efortul interior de analizare a acestor noţiuni va fi într-o eternă contradicţie cu presiunile din lumea exterioară, unde este permisă numai folosirea clişeelor, fără "greşeli" de exprimare ce ar atrage după sine diverse pedepse. Chiar dacă rezistenţa internă nu este anihilată, folosirea respectivelor "noţiuni" la nesfârşit, în viaţa de zi cu zi, de către individ, are un efect considerabil asupra subconştientului său. Individul ajunge să nu mai gândească, ci doar să încerce permanent să se adapteze folosirii unor termeni abstracţi, care reduc întreaga complexitate a lumii exterioare la câteva clişee.

"Limba de lemn", pentru că despre ea este vorba, devine mijlocul oficial de comunicare. Cum spuneam, termenii folosiţi de ea nu lasă loc interpretărilor sau nuanţelor. Spre exemplu, sintagma "mentalităţi burgheze" ajunsese să reprezinte tot ce era mai rău, mai retrograd, mai nociv pentru dezvoltarea fiinţei umane. Respectiva noţiune fusese total golită de conotaţii precum posibilitatea individului de a se exprima liber, adesea critic, la adresa unor idei politice sau a unor oameni politici, de a căuta alternative etc. S-a ajuns ca numai cuvântul de "mentalitate", fără nici un alt atribut, să aibă o rezonanţă negativă. La fel, de pildă, interdicţia de a se discuta concepţiile a indus o conotaţie negativă cuvântului "a interpreta". Expresia "nu vreau să se interpreteze ce am spus" nu mai era urmată de explicitarea "în bine" sau "în rău", pentru că însăşi acţiunea de a interpreta reprezenta un fenomen negativ. "Omul nou" nu interpretează, el crede. Numai cei cu "mentalităţi burgheze" interpretează şi caută nod în papură.

Exemple de clişee ale "limbii de lemn" se pot da la nesfârşit. Mai important însă şi mai grav este efectul pe care utilizarea acestor clişee îl are asupra individului. Limbajul este principalul mijloc de comunicare al omului, principala lui legătură cu semenii în cadrul societăţii, principalul mijloc de a percepe şi interpreta experienţa exterioară. Îngustarea limbajului, rigidizarea lui, reducerea la câteva noţiuni ce exprimă doar "binele" şi "răul", fără posibilităţi de nuanţare, sunt percepute de individ ca o permanentă ameninţare la adresa intimităţii sale. Din nou se poate produce o dedublare a personalităţii, în sensul că, în interior, dilemele iau amploare, iar în exterior omul încearcă permanent să-şi adapteze limbajul şi chiar gândirea noilor reguli. Rezultatul este un profund sentiment de frustrare care accentuează vulnerabilitatea individului.

La fel, evadarea din această "capcană lingvistică" este extrem de grea. Utilizarea forţată a unor termeni, timp de decenii, a dus la un sentiment instinctiv de aversiune faţă de unele cuvinte, al căror sens a fost pervertit evident. Noţiunile de "patrie" şi "patriotism", de exemplu, au fost în asemenea măsură tocite de propaganda comunistă, pentru a fi confundate cu "partidul" şi "dragostea pentru cârmaci", încât la ani de zile după căderea sistemului comunist, oamenii încă mai utilizează cu fereală astfel de cuvinte Fireşti, pentru a nu fi catalogaţi, printr-o analogie instinctivă, drept comunişti. Iată că ştergerea efectelor "limbii de lemn", revenirea la un limbaj normal, lipsit de înţelesuri abuziv impuse unor cuvinte, este un proces dificil şi îndelungat, care poate dura ani de zile.

Doctrina mai presus de oameni se află în strânsă interdependenţă cu toate celelalte tehnici de remodelare a gândirii umane, dar mai ales cu Ştiinţa sacră. Aceasta din urmă are ca obiectiv, după cum spuneam, crearea unei aure de sacralitate în jurul ideologiei totalitare. Ideologia nu poate fi pusă la îndoială, ea reprezintă adevărul absolut şi oferă singura "cale de progres" a fiinţei umane. Pentru a înlătura orice umbră de îndoială cu privire la aceste postulate, este aplicat mecanismul de manipulare, schematic numit Doctrina mai presus de oameni, prin care întreaga experienţă umană este subordonată principiilor doctrinare.

Astfel, chiar dacă ideologia este perfectă, trebuie totuşi să se integreze perfect în realitate, să fie motivată perfect de trecut şi să determine în mod firesc viitorul. În acest mod, orice îndoială cu privire la forţa şi corectitudinea ei este înlăturată. Însă potriveala între doctrina totalitară şi realitatea unei comunităţi umane e foarte greu, dacă nu imposibil de atins. Cum doctrina este perfectă, evident realitatea e cea care trebuie modificată pentru a veni în concordanţă cu ideologia. Altfel spus, doctrina este "sacră", perfectă, în timp ce oamenii sunt imperfecţi, iar colectivitatea umană trebuie remodelată pentru a se putea bucura de "binefacerile" promise de noua ideologie.

La nivel de societate, istoria este rescrisă complet, evenimentele din trecut sunt reinterpretate total sau, atunci când acest lucru este imposibil, sunt trecute sub tăcere şi uitate, liderilor sistemului totalitar li se confecţionează biografii mesianice ş.a.m.d. Întreg trecutul e recreat pentru a motiva apariţia şi impunerea noii doctrine în respectiva comunitate umană. Apoi urmează recrearea prezentului, prin mijloacele deja

1 ... 24 25 26 ... 70
Mergi la pagina: