Cărți «Tehnici de manipulare descarcă cărți motivaționale online gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
În paralel, Goebbels şi-a perfecţionat talentul oratoric. El îşi repeta ore în şir discursurile în faţa unui triptic de oglinzi, atent la fiecare gest, la fiecare intonaţie a vocii. Hitler era mulţumit de progresele lui şi spunea că Goebbels a devenit singurul vorbitor pe care îl poate auzi fără să adoarmă. În 1930, Führer-ul l-a numit şef al propagandei naziste, pe postul pe care el însuşi îl ocupase până atunci. Păstrându-şi şi funcţia de conducător al Organizaţiei berlineze, Goebbels s-a angrenat serios în viitoarea campanie electorală. El a folosit toate mijloacele pentru a-i crea lui Hitler o aură mistică, de unic salvator al Germaniei din ghearele evreilor şi ale comuniştilor. Se pare că Goebbels a fost cel care a inventat acea celebră lozincă menită să energizeze masele: Ein Volk, ein Reich, ein Führer (Un popor, o ţară, un conducător). Mesajul va fi preluat, mai târziu, în diverse forme, şi de alţi lideri ai unor sisteme totalitare. Spre exemplu, în România ultimilor ani ai regimului comunist, arhicunoscuta siglă PCR a fost tot mai mult utilizată, mai ales prin intermediul odelor politice, pentru a induce în rândul maselor un gen de fascinaţie mitică a nou-apărutei trinităţi Poporul-Ceauşescu-România sau Partidul-Ceauşescu-România.
Pentru meritele sale, pe 13 martie 1933, la şase săptămâni după ce Hitler a ajuns cancelar al Germaniei, Joseph Goebbels a fost numit ministru al Informaţiei şi Propagandei. Prin decret, el devenea responsabil "pentru toată influenţa exercitată asupra vieţii intelectuale a naţiunii, pentru toate relaţiile publice din stat, cultură şi economie şi pentru administrarea tuturor instituţiilor ce servesc acestor scopuri".
Goebbels a organizat urgent ministerul, i-a găsit un sediu somptuos şi a alcătuit personalul din tineri străluciţi, recrutaţi din alte ministere. Pentru că mulţi dintre noii săi subordonaţi nu aveau suficientă experienţă, le-a adus profesori şi a instituit un sistem foarte strict de reguli interne. Între altele, a impus ca rapoartele ce i se înaintau să aibă maximum cinci pagini dactilografiate şi să fie scrise extrem de fluent şi de corect din punct de vedere gramatical.
În şase luni, Ministerul Propagandei, supranumit şi Promi, s-a dezvoltat rapid şi a ajuns să aibă şi treizeci şi două de filiale regionale. Dar Goebbels voia să controleze absolut toată viaţa culturală a Germaniei, aşa că l-a convins pe Hitler să înfiinţeze Camera de Cultură a Reich-ului, cu şapte departamente: literatură, teatru, muzică, film, arte frumoase, presă scrisă şi radio. Oricine "producea, distribuia sau vindea proprietate culturală" era obligat să se înscrie în departamentul potrivit al Camerei de Cultură şi să se supună regulilor dictate de preşedintele acesteia, Joseph Goebbels. Evreii, non-arienii sau cei care nu erau agreaţi din motive politice nu puteau deveni membri ai Camerei şi, în consecinţă, nu aveau voie să desfăşoare nici o activitate din sfera culturii.
În tripla sa calitate de şef al propagandei partidului nazist, de preşedinte al Camerei de Cultură şi de ministru al Propagandei, Goebbels deţinea mecanismele necesare controlului întregii activităţi culturale a Germaniei. Prima ţintă spre care şi-a concentrat atenţia a fost presa scrisă. La acea vreme, în Germania existau circa patru mii şapte sute de cotidiane şi săptămânale şi peste şapte mii de reviste, mai mult decât în orice altă ţară de pe glob. Publicaţiile reprezentau o paletă foarte largă de interese politice, religioase, sindicale. În 1933, incendierea Reichstag-ului, pe care Hitler a pus-o în seama comuniştilor (abia mult mai târziu se va dovedi că a fost o înscenare abilă), a oferit motivul pentru interzicerea presei de stânga (comuniste şi social-democrate). Cu toate acestea, publicaţiile naziste reprezentau sub trei la sută din total.
Spre sfârşitul lui 1933, Goebbels a luat două măsuri de forţă. În primul rând a unit cele două agenţii naţionale de ştiri existente la acea dată într-una singură, pe care a denumit-o Biroul German de Ştiri şi a pus-o în subordinea ministerului său. În acest fel a reuşit să dobândească un anume control asupra informaţiilor. Al doilea pas l-a constituit promulgarea Legii Editorilor, prin care aceştia erau făcuţi răspunzători pentru fiecare cuvânt din publicaţiile lor. În acelaşi timp li se interzicea să publice vreun material ce ar fi putut leza interesele statului. Mai mult, pentru a fi autorizaţi să-şi desfăşoare activitatea, era necesar să fie înscrişi într-un nomenclator, la Ministerul Propagandei. Orice scăpare, cât de măruntă, precum menţionarea vreunei diferenţe între germani şi austrieci după anexarea Austriei din 1938, atrăgea după sine excluderea editorului respectiv din nomenclator şi interdicţia de a mai profesa.
Următoarea mutare a fost transformarea conferinţelor de presă guvernamentale în ore de instruire a ziariştilor despre ce şi cum să scrie. De două ori pe zi, la prânz şi seara, reprezentanţilor presei li se spuneau ştirile zilei, bine selectate, apoi erau puşi să semneze pentru primirea unor teancuri de foi galbene, secrete, conţinând directive amănunţite privind evenimentele despre care era permis să se scrie, precum şi lumina în care să fie prezentate. După citirea instrucţiunilor, redactorii erau obligaţi să le ardă în prezenţa unui martor. Se ajungea până la a le impune ziariştilor şi lungimea articolelor, aranjarea acestora în pagină, mărimea titlului ş.a.m.d. Treptat, redactorii şi editorii au ajuns doar să preia articolele deja scrise de propagandiştii lui Goebbels, să le semneze şi să le pună în pagină acolo unde li se indica. Situaţia presei devenise atât de dramatică, încât până şi Goebbels recunoştea, în jurnalul său intim: orice om căruia încă i-a mai rămas o fărâmă de onoare va fi foarte atent ca nu cumva, în viitor, să ajungă ziarist.
Lună de lună, cenzura devenea tot mai strictă. O directivă din 1935 interzicea publicarea