Cărți «Tehnici de manipulare descarcă cărți motivaționale online gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Filmul Triumful voinţei, realizat de Leni Riefenstahl, înfăţişează grandioasa manifestaţie cu care debuta Congresul Partidului Naţional Socialist German din septembrie 1934. Filmul Începe cu o vedere panoramică a cerului de un albastru splendid. Apoi, dinspre munţii tiviţi cu nori albi, apare un avion argintiu. Dedesubtul său, camera începe să înregistreze turnurile şi zidurile maiestuoase ale unui oraş medieval: Nürnberg. Umbra avionului trece peste o coloană uriaşă de oameni în cămăşi brune, aflată în marş. Apar alte şi alte străzi, toate pline cu şiruri de oameni mărşăluind. În cele din urmă avionul aterizează şi se opreşte într-un loc fastuos amenajat. Din cabina sa sclipitoare, ca o zeitate coborâtă din ceruri, apare Adolf Hitler. O mulţime în extaz îi vine în întâmpinare.
Deşi realizat în scop de propagandă, Triumful voinţei conţine imagini reale, şocante, ce dezvăluie unele dintre metodele folosite pentru manipularea pe scară largă a colectivităţii umane, precum şi rezultatele cutremurătoare ale acestei manipulări. Circa un milion şi jumătate de cetăţeni s-au strâns la Nürnberg, în septembrie 1934. Şi nu au fost aduşi cu forţa. Asemenea uriaşe adunări de oameni, care participau la procesiuni în lumina torţelor, asistau laparade militare impresionante, ascultau discursuri incendiare, ţinute de la înălţimea unor tribune grandioase, pavoazate cu gigantice însemne naziste, şi scandau la unison urale precum: Sieg heil!, reprezentau o componentă vitală a "noii ordini" pe care naziştii o impuseseră Germaniei, după ce au preluat puterea în 1933.
Dincolo de asemenea manifestaţii grandioase şi de prezentarea unor filme precum Triumful voinţei, propaganda nazistă a pus la punct numeroase alte metode de îndoctrinare. Pictura, arhitectura, teatrul, radioul, ziarele, muzica, toate au fost supuse unei cenzuri stricte, pentru a putea fi utilizate cu maximum de eficienţă în controlul gândurilor, emoţiilor şi comportamentului fiecărui cetăţean din cel de-al Treilea Reich. Un vast sistem de manipulare a fost construit pentru a putea supraveghea şi dirija permanent fiecare mijloc de exprimare.
Studierea acestui sistem şi analiza tehnicilor utilizate în cadrul său pot oferi un posibil răspuns la întrebarea: "Cum a fost posibil ca naziştii să ajungă la putere în Germania şi să declanşeze cel mai devastator conflict armat din istoria omenirii?"
La rândul lor, regimurile comuniste au aplicat, în linii generale, aceleaşi metode de manipulare precum cele utilizate de naziştii ai căror duşmani de moarte erau. În fond, şi fascismul şi comunismul sunt ideologii totalitare, ce presupun strategii asemănătoare de preluare a puterii şi apoi de menţinere a acesteia.
Spre exemplu, manifestările grandioase ce marcau discursurile lui Adolf Hitler fac parte din aceeaşi categorie cu spectacolele ce acompaniau cuvântările lui Kim Ir Sen sau ale lui Nicolae Ceauşescu. Doar recuzita era diferită.
Un alt element comun, din păcate, îl reprezintă dezastrul şi nenumăratele victime umane pe care le lasă în urmă prăbuşirea regimurilor totalitare. Şi iarăşi, din păcate prea târziu, apar întrebări de genul: "Cum a fost posibil ca astfel de lucruri să se întâmple?" Unul dintre capitolele acestei cărţi radiografiază tocmai mecanismele intime utilizate de propovăduitorii totalitarismului pentru a remodela gândirea celor pe care îi conduc.
În campania electorală din vara lui 1988, în Statele Unite, vicepreşedintele George Bush se situa mult în urma guvernatorului Michael Dukakis în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă. Majoritatea observatorilor erau convinşi că avantajul lui Dukakis era imposibil de întrecut. Şi totuşi, spre surpriza generală, în numai câteva luni, George Bush a redus handicapul, l-a anulat şi a câştigat alegerile. Cei mai mulţi analişti politici sunt de părere că Willie Horton a jucat rolul principal în această spectaculoasă răsturnare de situaţie. Revista Time îl denumea: Cel mai valoros jucător din echipa lui George Bush.
Cine era acest Willie Horton? Nu făcea parte dintre cei care au susţinut financiar campania electorală a lui Bush şi nici nu se număra printre consilierii viitorului preşedinte. De fapt, cei doi nici nu se întâlniseră vreodată.
Willie Horton era un delincvent afro-american, care fusese eliberat dintr-o închisoare din statul Massachusetts, înainte de termen, în cadrul unui program de reabilitare. Imediat după eliberare, el a fugit în statul Maryland, unde a violat o femeie după ce i-a