Cărți «Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Dacă o sarcină sau o activitate are potenţiale consecinţe pozitive, transform-o în prioritate şi apucă-te imediat de ea. În cazul în care un lucru are potenţiale consecinţe negative, dacă nu este rezolvat repede şi bine, ar trebui şi el să devină prioritatea numărul unu. Indiferent care este „broasca” ta, arată-te decis s-o înfuleci de la prima oră.
Motivaţia presupune existenţa unui motiv. Cu cât este mai mare potenţialul impact pozitiv pe care o acţiune sau un comportament îl poate avea asupra vieţii tale, odată ce l-ai definit cu exactitate, cu atât te vei simţi mai motivat să-ţi învingi tentaţia de a tergiversa şi să te ocupi de el cât mai repede.
Încearcă să fii mereu concentrat şi să ţinteşti doar înainte, iniţiind şi finalizând în permanenţă acele sarcini care pot aduce modificări majore companiei şi viitorului tău.
Timpul va trece indiferent de ce vei face. Singura întrebare este cum îl vei folosi şi unde vei fi ajuns la sfârşitul săptămânilor şi lunilor care vor trece. Iar ceea ce vei ajunge reprezintă în mare măsură o chestiune de atenţie pe care o acorzi posibilelor consecinţe ale acţiunilor tale pe termen scurt.
Acordând o permanentă consideraţie posibilelor consecinţe ale alegerilor, deciziilor şi atitudinilor tale, vei utiliza una dintre cele mai bune metode de a-ţi determina adevăratele priorităţi în munca şi viaţa personală.
ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE!
Verifică-ţi cu regularitate lista de sarcini, activităţi şi proiecte. Pune-ţi mereu întrebarea: „Care proiect sau activitate ar avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieţii mele, dacă aş reuşi să le finalizez repede şi corect?”
Oricare ar fi lucrul care îţi poate fi de un real folos, transformă-l într-un obiectiv, fă un plan pentru a-l pune în practică şi purcede imediat la finalizarea lui. Aminteşte-ţi de minunatele cuvinte ale lui Goethe: „Începeţi doar şi mintea se va dezmorţi; continuaţi şi sarcina se va împlini!”
5. Aplică în permanență metoda ABCDE„Prima lege a succesului este concentrarea, să poţi să-ţi canalizezi toate energiile într-un singur punct, şi apoi să te îndrepţi direct spre acel punct, fără să priveşti nici în dreapta nici în stânga.”
WILLIAM MATHEWS
Cu cât investeşti mai mult timp în planificarea şi stabilirea priorităţilor, cu atât mai multe lucruri importante vei face şi cu atât mai repede le vei finaliza odată ce te-ai apucat de ele. Cu cât este mai importantă şi mai valoroasă sarcina, cu atât mai motivat te vei simţi să-ţi înfrângi tendinţa de amânare şi să te apuci de treabă.
Metoda ABCDE este o tehnică sigură de stabilire a priorităţilor pe care o poţi aplica în fiecare zi. Această tehnică este atât de simplă şi eficientă, încât are puterea să te transforme fără nici un alt ajutor într-una dintre cele mai eficace şi mai productive persoane din domeniul în care lucrezi.
Puterea acestei tehnici rezidă în simplitatea ei. Iată cum funcţionează: începe prin a face o listă cu tot ce ai de făcut în ziua următoare. Gândeşte în scris.
Adaugă apoi litera A, B, C, D sau E înaintea fiecărui articol de pe listă, înainte de a începe să te ocupi de prima sarcină.
Un articol „A” se defineşte ca fiind un lucru foarte important, ceva ce trebuie neapărat să faci, altfel vei avea de suportat consecinţe grave. Un articol „A” ar putea să însemne să mergi la o întâlnire cu un client important sau să termini redactarea unui raport de care şeful tău are nevoie pentru o viitoare şedinţă de consiliu. Articolele acestea reprezintă „broaştele” din viaţa ta.
Dacă ai mai multe sarcini de tip „A”, semnalează-le notându-le cu A-1, A-2, A-3 şi aşa mai departe. Sarcina ta A-1 este „broasca” ta cea mai mare şi mai urâtă.
Un articol „B” se defineşte ca fiind o sarcină pe care ar fi bine s-o îndeplineşti. Consecinţele acesteia sunt însă mai blânde. Aceste articole reprezintă „mormolocii” carierei tale. Ceea ce înseamnă că cineva ar putea fi nefericit sau pus într-o situaţie neplăcută dacă nu îndeplineşti una dintre aceste sarcini, ele nefiind însă nici pe departe la fel de importante ca o sarcină „A”. Returnarea unui mesaj telefonic important sau revizuirea e-mail-urilor primite ar putea fi catalogate ca sarcini „B”.
Regula este că n-ar trebui niciodată să te ocupi de o sarcină „B”, când există încă o sarcină „A” de îndeplinit. Niciodată n-ar trebui să permiţi unui „mormoloc” să-ţi distragă atenţia, atâta timp cât o „broască” imensă aşteaptă să fie mâncată.
O sarcină „C” se defineşte ca fiind un lucru de care n-ar strica să te ocupi, dar care nu implică nici un fel de consecinţe, indiferent dacă-l faci sau nu. O sarcină „C” ar putea însemna să dai un telefon unui prieten, să bei o cafea sau să iei prânzul cu un coleg de serviciu sau să te ocupi de treburi personale în timpul orelor de lucru. Genul acesta de activitate nu are nici un efect asupra carierei tale.
O sarcină „D” se defineşte ca fiind un lucru a cărui realizare o poţi transfera altcuiva. Regula este să transferi toate activităţile pe care le poate face oricine altcineva, astfel încât să-ţi rămână mai mult timp pentru sarcinile „A”, pe care numai tu le poţi realiza.
O sarcină „E” se defineşte ca fiind un lucru pe care-l poţi elimina cu totul, ceea ce nu va genera nici o schimbare. Aceasta ar putea fi o sarcină care a fost importantă la un moment dat, dar care nu