Cărți «Ghidul Nesimtitului cărți-povești pentru copii online gratis .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
În funcţie de căldura din tren, pot exista, fireşte, şi alte lejerităţi vestimentare. Nimic nu-l opreşte pe nesimţit să-şi dea jos cămaşa, de exemplu. Faptul că la cincisprezece centimetri de el subzistă asfixiată de indignare o femeie nu-l inhibă. Dimpotrivă. Nesimţitul se simte întotdeauna stimulat de stupoarea celorlalţi. În cazul acesta, debarasarea de cămaşă face posibil accesul direct al privitorului la un articol de îmbrăcăminte cu profunde reverberaţii în mentalul masculin al românului. Este vorba de maioul cu găurele, o delicatesă de garderobă care îmbracă rotunjinile ventrale într-o teacă perforată prin care iese ba un coş nestors, ba un fir de păr rebel, ba un neg discret ca o stafidă şi închis la culoare ca o căcărează. Maioul cu găurele este infinit mai mult decât un accesoriu drag inşilor care se respectă. Textura lui inconfundabilă îl transformă în instrument de legitimare. Cine poartă aşa ceva e bărbat în adevăratul sens al cuvântului, nu un fătălău nătâng sau dilematic. Şi cum lenjeria de corp e de multe ori expresia personalităţii celui care o îmbracă, poţi conchide fără să greşeşti că purtătorul maioului cu găurele e un individ cu gusturi bine definite, păreri răspicate şi comportamente ce ţin de armonia imediată.
Unul dintre gesturile la care nesimţitul feroviar apelează aproape din inerţie este scobitul în ureche. Dar, atenţie, dacă ţii la etichetă, nu împlineşti acest ritual explorator când trenul intră în tunel şi nu te vede nimeni. Pariul unei asemenea sondări constă tocmai în natura lui făţişă. Cei care stau lângă tine trebuie să simtă că pentru ei faci lucrul ăsta. Căci nesimţitul e generos cu propriile descoperiri şi ţine să facă lumea întreagă părtaşă la savoarea şi farmecul lor. Şi chiar dacă vrei să te opui, te lămureşti în câteva clipe că n-ai sorţi de izbândă. Lumina zilei e prea puternică, iar gesticulaţia nesimţitului prea limpede ca să încapă loc de sustrageri furişe. Aşa stând lucrurile, şi contrar propriei voinţe, ochii îţi sunt atraşi magnetic spre zona unde se împlineşte ritualul scobitului.
Dacă eşti un nesimţit cumsecade şi vechi în ale meşteşugului, ştii din capul locului că demersul tău de cercetare a propriei anatomii nu se face oricum. Scopurile precise reclamă mijloace pe măsură. Doar un cârpaci nevolnic va scoate din buzunar beţigaşul cu capetele învelite în vată, găsibil la orice farmacie, banal şi fără putere de sugestie. Unealta optimă pentru o atare operaţiune este degetul mic al mâinii nesimţitului, dotat, fireşte, cu o impunătoare unghie lăsată să crească patru-cinci centimetri. (Pentru nesimţiţii care încă orbecăie, degetul mic e plasat periferic, alături de cel pe care se află ghiulul cât o sarma de post.) Abia după ce va fi trecut acest criteriu, inserţia metacarpiană se va produce plenar, cu efectele scontate. Degetul se introduce hotărât în ureche, iar prelungirea lui cornoasă forează temeinic, în spirale precise ca incizia de bisturiu, pe durata a treizeci-patruzeci de secunde. Pe urmă au loc extragerea degetului şi studierea lui cu un ochi de specialist. Recolta de cerumen din vârful unghiei se cere privită detaşat, cu o curiozitate bine controlată, de entomolog care descoperă o specie rară de fluture în peisajul luxuriant al junglei ecuatoriale. Foarte important, n-ai voie să le întorci spatele celorlalţi şi să păstrezi doar pentru tine magia indicibilă a ceea ce ai găsit. Vecinii au tot dreptul să vadă şi ei. Dacă tot ţi-au sorbit din ochi baletul vestibular, nu-i dezamăgi. Nu le răpi o plăcere atât de scurtă, la un drum atât de lung. Prin urmare, ţine degetul proaspăt extras din afundurile moi ale urechii drept, la vedere, ca pe un pahar de colecţie căruia încerci să-i depistezi o cât de mică imperfecţiune. Rămâi aşa câteva secunde, până când toţi cei din compartiment vor fi avut prilejul unei holbări fructuoase. Pe urmă scoate-ţi cerumenul de sub unghie, cocoloşeşte-l meticulos şi aruncă produsul astfel obţinut, preferabil pe pantoful doamnei aşezate pe diagonală, care oricum îţi doreşte moartea încă de când ai deschis uşa vagonului. Odată încheiată secvenţa, fă o pauză scurtă, recuperatoare, iar apoi pune-te din nou pe treabă. E imposibil să nu mai fi rămas ceva în firidele ce străjuiesc accesul spre ciocan, nicovală şi scăriţă.
Puiul de nesimţit călător.
Un caz aparte îl scoate în prim-plan pe nesimţitul care nu-ţi face viaţa amară de unul singur, ci trăgând după el un copil. Pentru o desfăşurare corectă a ritualului nesimţirii, e nevoie ca micuţul să îndeplinească un set de condiţii minime. Să fie răzgâiat, să urle ca un bezmetic cu jumătăţile de oră, să ceară totul plângând până-ţi încreţeşte carnea şi – peste toate – să se înfrupte dintr-o hrană consistentă. Un sandviş cu maioneză, un croissant cu ciocolată sau alte alimente care să lase urme de îndată ce mânuţa murdară se sprijină pe pantalonii albi ai bărbatului care citeşte o revistă, pe deux-pièces-ul sobru al tinerei directoare de vânzări care din tren se duce direct la un seminar cu participare internaţională, pe rochia elegantă a doamnei care se uită visătoare pe fereastră. Puiul de nesimţit e chemat să probeze că peste ani va putea face pe cont propriu şi neînsoţit ravagiile pe care le seamănă astăzi sub supraveghere părintească.
Să nu aveţi emoţii. În zece cazuri din zece, randamentul ţâncului e superlativ. Piticul are un modus operandi greu de îmbunătăţit, care vine din valorificarea superioară a calităţilor native, combinată cu permisivitatea deplină a tatălui sau a mamei. Astfel, primul sfert de oră de călătorie