Cărți «Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Diferenţa între performerii de clasă şi performerii mediocri este în mare măsură impusă de lucrurile pe care aceştia aleg să le amâne. Dacă tot trebuie să amâni ceva, ia decizia ca începând de astăzi acest lucru să se întâmple cu activităţile de mică relevanţă. Promite-ţi că vei tergiversa, sorta, delega şi elimina acele activităţi care, oricum, nu au o contribuţie prea mare în viaţa ta. Scapă de „mormoloci” şi concentrează-te asupra broaştelor.
Iată un indiciu. Pentru a putea stabili priorităţi, trebuie să stabileşti şi posteriorităţi. O prioritate este un lucru pe care îl faci mai mult şi mai des, în timp ce o posterioritate este un lucru pe care îl faci mai puţin şi mai rar sau deloc.
Regulă: Poţi să deţii controlul asupra timpului şi vieţii tale doar în măsura în care renunţi la activităţile de valoare redusă.
Unul dintre cuvintele cu cea mai mare pondere în managementul timpului este „Nu!” Spune „NU” la orice nu presupune folosirea judicioasă a timpului şi a vieţii tale. Spune-o din timp şi spune-o des. Realitatea este că nu ai timp liber. Cu alte cuvinte: „Am agenda plină”.
Pentru a putea să faci ceva nou, trebuie să finalizezi şi să nu mai faci ceva vechi. Acumularea presupune excludere. Culegerea roadelor presupune eliminare.
Tergiversarea creativă este actul prin care poţi decide cu grijă şi judecată îndelungată care sunt acele lucruri pe care nu le vei mai face chiar în clipa asta sau chiar niciodată de acum încolo.
Majoritatea oamenilor practică tergiversarea inconştientă. Aceştia tergiversează fără să se gândească la ce fac. Drept rezultat, ei amână acele sarcini majore, dificile, valoroase, importante care pot avea consecinţe semnificative pe termen lung în vieţile şi carierele lor. Trebuie să eviţi această tendinţă comună cu orice preţ.
Treaba ta este să tergiversezi în deplină cunoştinţă de cauză acele sarcini de valoare redusă, astfel încât să ai mai mult timp pentru sarcini care pot schimba cu adevărat lucrurile în viaţa şi munca ta.
Revizuieşte-ţi în permanenţă îndatoririle şi responsabilităţile ca să poţi identifica sarcinile şi activităţile care îţi iau foarte mult timp şi pe care să le poţi abandona fără să ai prea mult de pierdut. Aceasta este responsabilitatea ta permanentă, care nu se termină niciodată.
Spre exemplu, un prieten de-al meu, pe vremea când era încă burlac, era un pasionat jucător de golf. Îi plăcea să joace golf de trei sau patru ori pe săptămână, între trei şi patru ore de fiecare dată.
După câţiva ani, a început o afacere, s-a căsătorit şi a făcut doi copii. A continuat însă să joace golf de trei sau patru ori pe săptămână, până ce şi-a dat seama că timpul petrecut la golf era o sursă de stres enormă, atât acasă, cât şi la serviciu. Nu a reuşit să-şi facă din nou ordine în viaţă decât după ce a renunţat la majoritatea partidelor de golf.
Trece-ţi în revistă activităţile din afara serviciului pentru a putea decide care dintre ele sunt lipsite de importanţă. Uită-te mai puţin la televizor şi petrece timpul câştigat astfel cu familia, citind, făcând exerciţii sau orice altceva care îţi îmbogăţeşte viaţa.
Verifică-ţi activităţile de la serviciu şi identifică acele sarcini pe care le-ai putea delega sau elimina ca să-ţi faci mai mult timp pentru treburile cu adevărat importante, începe chiar de astăzi să
practici tergiversarea creativă, să stabileşti priorităţi oriunde şi oricând poţi. Această decizie ar putea fi suficientă pentru a-ţi schimba viaţa.
ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE!
Gândeşte „la firul ierbii” la fiecare aspect al vieţii tale. Întreabă-te mereu: „Dacă nu aş fi făcut lucrul acesta şi aş şti ceea ce ştiu acum, m-aş mai apuca astăzi de el?”
Verifică-ţi fiecare dintre activităţile personale şi de la serviciu şi evaluează-le pe baza situaţiei tale de astăzi. Dacă este vorba de ceva de care nu te-ai apuca din nou astăzi, având cunoştinţele de acum, înseamnă că eşti candidatul numărul unu la abandonare sau tergiversare creativă.
17. Rezolvă mai întâi sarcina cea mai grea
„Cu cât înaintez în vârstă, cu atât sunt mai sigur că diferenţa majoră între oameni, între cei slabi şi cei puternici, între cei măreţi şi cei mediocri, constă în energie – determinarea invincibilă –, un scop care, odată stabilit, nu poate duce decât la moarte sau la victorie.”
SIR THOMAS FOWELL BUXTON
Una dintre cele mai bune tehnici de a-ţi înfrânge tentaţia de a amâna şi de a face mai multe lucruri într-un interval de timp mai scurt este să începi rezolvarea sarcinilor cu cea mai grea dintre ele. Acesta este cu adevărat sensul expresiei „începe cu ce nu-ţi place” sau „mănâncă-ţi broasca”. Este una dintre cele mai dificile şi, în acelaşi timp, cele mai importante abilităţi de management al timpului.
Obiceiul respectiv poate fi deprins urmând paşii de mai jos: 1. La sfârşitul zilei de lucru sau în week-end, fă o listă cu tot ce ai de făcut a doua zi. 2. Revizuieşte-ţi lista folosind Metoda ABCDE, combinată cu Regula 80/20. 3. Alege-ţi sarcina „A-1”, sarcina cea mai importantă, cea care implică cele mai grave
consecinţe potenţiale dacă nu o duci la capăt sau o laşi neîncheiată. 4. Adună toate lucrurile care-ţi trebuie ca să te apuci de treabă şi să o termini şi aşează-le în
ordine, pregătite să începi lucrul a doua zi de dimineaţă. 5. Fă-ţi ordine pe masa de lucru, astfel încât sarcina ta cea mai importantă să te aştepte pe
birou a doua zi, asemenea unei „broaşte” imense. 6. Impune-ţi să te trezeşti, să te pregăteşti şi apoi să intri în cameră, să te