Cărți «UN VEAC DE SINGURĂTATE descarcă .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Urmată de zeci de zidari și dulgheri, cuprinsă de aceeași febră amețitoare ca și bărbatul ei, Ursula rînduia orientarea luminii, transmisia căldurii, repartiza spațiul fără să fi avut nici cea mai mică idee despre limitele acestuia. Construcția primitivă a pionierilor era vraiște de unelte și materiale, cu lucrători nădușiți care se rugau de toată lumea să nu încurce, fără să-și închipuie că ei erau aceia care-i încurcau pe toți, exasperați de săculețul cu oseminte omenești care-i urmărea pretutindeni clopoțind surd. Printre atîtea neplăceri, respirînd varul cald și melasa de gudron, nimeni nu înțelese exact cum a putut răsări din măruntaiele pămîntului nu numai casa cea mai mare ce se va fi clădit vreodată în sat, dar și cea mai ospitalieră și mai răcoroasă pe care ai fi putut-o găsi în tot ținutul mlaștinilor. José Arcadio Buendía, care încercase să surprindă Providența Divină în mijlocul acestui cataclism, a fost acela care îl înțelese mai puțin. Noua clădire era aproape terminată cînd Ursula îl scoase din universul lui himeric pentru a-l informa că s-a dat ordin să se spoiască fațada în albastru, iar nu în alb cum hotărîseră dînșii. Îi arătă scris, negru pe alb, ordonanța oficială. José Arcadio Buendía, fără să fi priceput ce-i spunea soția, descifră semnătura:
— Cine-i tipul acesta? întrebă el.
— Este corregidorul, zise Ursula pe un ton dezolat. Se zice că este un reprezentant al legii trimis de guvern.
Don Apolinar Moscote, corregidorul, sosise pe tăcute la Macondo. Descinse la Hotelul lui Iacob – înființat de către unul dintre primii arabi care veniseră să-și vîndă jucăriile în schimbul papagalilor – iar a doua zi, închirie un mic birou care dădea în uliță, la două străzi de casa lui Buendía. Acolo așeză o masă și un scaun cumpărate de la Iacob, fixă în perete o stemă a Republicii pe care o adusese cu el, și zugrăvi pe ușă inscripția „Corregidor”. Primele sale dispoziții au fost să se spoiască în albastru toate casele pentru sărbătorirea zilei de aniversare a independenței naționale. José Arcadio Buendía, ținînd în mînă exemplarul cu noua ordonanță, îl găsi făcîndu-și siesta într-un hamac atîrnat de-a curmezișul încăperii goale care-i servea de birou.
— Dumneavoastră ați redactat această hîrtie? întrebă el.
Don Apolinar Moscote, care era un om matur, timorat, cu temperament sangvinic, îi răspunse că da.
— Cu ce drept? întrebă din nou José Arcadio Buendía.
Don Apolinar Moscote căută în sertarul mesei o foaie de hîrtie și i-o arătă:
— Am fost numit îndreptător în satul acesta.
José Arcadio Buendía nici nu se uită măcar la actul numirii.
— În satul acesta nu te faci ascultat prin hîrtii, zise el păstrîndu-și calmul. Și luați act că noi n-avem nevoie de nici un „îndreptător”, deoarece la noi nu este nimic de îndreptat.
În fața atitudinii neclintite a lui don Apolinar Moscote, fără să ridice deloc glasul,