biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » Tata Bogat, Tata Sarac descarcă romane de dragoste gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Tata Bogat, Tata Sarac descarcă romane de dragoste gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 22 23 24 ... 66
Mergi la pagina:
înţelegeţi cifrele.” Acest lucru l-am auzit rostit de mii de ori de către tatăl meu cel bogat. Şi am mai auzit: „Cei bogaţi achiziţionează active, cei săraci şi pătura de mijloc achiziţionează pasive.”

Iată cum putem face diferenţa dintre active şi pasive. Majoritatea contabililor şi specialiştilor în finanţe nu s-au pus de acord în privinţa definiţiilor, dar acest desen simplu a stat la baza unui fundament financiar solid pentru cei doi băieţei.

Pentru a-i putea educa pe cei doi copii, tatăl cel bogat a păstrat totul la un nivel foarte simplu, folosind cât mai multe imagini, cât mai puţine cuvinte şi fără a apela ani de zile la vreo cifră.

 

 

 

„Acesta este modelul circuitului financiar al unui activ.”

 

 

Desenul acesta este o declaraţie de venituri care se mai numeşte şi declaraţie de profit şi pierderi. El măsoară venitul şi cheltuielile, banii care intră şi banii care ies. Următorul grafic este o balanţă. Se numeşte aşa pentru că trebuie să creeze un echilibru între active şi pasive. Mulţi începători în ale finanţelor nu cunosc relaţia dintre declaraţia de venituri şi bilanţ. Însă înţelegerea ei este absolut vitală.

Principala cauză a problemelor financiare o reprezintă faptul că nu se cunoaşte diferenţa dintre active şi pasive. Motivul confuziei constă în însăşi definirea celor două cuvinte.

Sigur că pentru contabilii de meserie totul are o logică. Dar pentru omul obişnuit, parcă e în chinezeşte. Citeşti cuvintele şi definiţia lor, dar înţelegerea e foarte dificilă.

Aşa cum spuneam şi mai înainte, tatăl meu cel bogat le-a spus simplu celor doi băieţi că: „activele sunt cele care îţi bagă banii în buzunar.” Frumos, simplu şi util.

 

„Acesta este modelul circuitului financiar al unui pasiv.”

 

 

 

Acum, după ce am definit prin imagini activele şi pasivele, definiţiile în cuvinte vor fi mai uşor de înţeles.

Activele sunt ceva care îţi bagă banii în buzunar.

Pasivele sunt ceva care îţi scot banii din buzunar.

Asta este tot ceea ce trebuie să ştiţi. Dacă vreţi să vă îmbogăţiţi, petreceţi-vă viaţa achiziţionând active. Dacă vreţi să fiţi săraci sau să faceţi parte din pătura de mijloc, petreceţi-vă viaţa cumpărând pasive. Necunoaşterea acestei diferenţe conduce la problemele financiare ale lumii.

Analfabetismul atât în ce priveşte cuvintele cât şi cifrele stă la baza problemelor financiare. Când dificultăţile financiare îşi fac apariţia, înseamnă că există ceva ce nu a putut fi citit, fie că e vorba de cifre, fie că e vorba de cuvinte. Ceva este înţeles greşit. Bogaţii sunt bogaţi tocmai pentru că în anumite domenii sunt mai alfabetizaţi decât cei care au probleme financiare. Deci dacă vreţi să vă îmbogăţiţi şi să vă menţineţi averea, e foarte important sa fiţi alfabetizat din punct de vedere financiar, atât în ce priveşte cuvintele, cât şi cifrele.

Săgeţile din grafice reprezintă circuitul banilor sau „cash-flow”. Cifrele în sine nu înseamnă mare lucru, aşa cum nici cuvintele în sine nu înseamnă mare lucru. Povestea contează, în rapoartele financiare citirea cifrelor reprezintă de fapt descoperirea intrigii, a poveştii. Aşa afli care este fluxul monetar, în cazul a 80% dintre familii, povestea financiară constă în a munci din greu făcând efortul de a merge mai departe. Şi nu pentru că n-ar face bani. Dar îşi petrec viaţa cumpărând pasive în loc de active.

De exemplu, traseul fluxului monetar pentru o persoană săracă sau un tânăr care nu lucrează încă este:

 

 

 

Acesta este traseul fluxului monetar al persoanelor din pătura mijlocie:

 

 

Acesta este traseul fluxului monetar al unei persoane bogate:

 

 

Toate aceste grafice sunt, bineînţeles, extrem de simplificate. Toată lumea are cheltuieli de zi cu zi şi are nevoie de hrană, adăpost şi haine.

Graficele indică circuitul banilor de-a lungul vieţii unei persoane sărace, de condiţie medie sau bogate. Circuitul banilor este cel care ne spune povestea. Ne dezvăluie felul în care persoana respectivă îşi manevrează banii, cu alte cuvinte, ce anume face cu ei după ce intră în posesia lor.

Motivul pentru care am început cu povestea celor mai bogaţi oameni din America este că doream să ilustrez greşeala de gândire a multora. Ea constă în ideea că banii pot rezolva toate problemele. De asta mi se face rău de fiecare dată când oamenii mă întreabă cum să se îmbogăţească mai repede. Sau de unde să înceapă. Adesea aud: „Am datorii, prin urmare trebuie să câştig mai mulţi bani.”

De cele mai multe ori însă nici mai mulţi bani nu vor rezolva problema. De fapt, s-ar putea chiar s-o amplifice. De multe ori, banii scot la iveală lipsurile noastre ca oameni. Ei pun în lumină lucruri pe care nu le ştim. De aceea, mult prea des o persoană care pune mâna pe nişte bani dintr-odată - să zicem că moşteneşte ceva, îi este mărită leafa sau câştigă la loterie - revine curând la aceleaşi probleme financiare, dacă nu chiar la unele mai mari decât înainte de a intra în posesia banilor. Banii nu fac decât să accentueze modelul circuitului banilor prezent în mintea voastră. Dacă modelul presupune cheltuirea a tot ce aveţi, mai mult ca sigur că dacă veţi avea mai mulţi bani veţi cheltui şi mai mult. De unde şi proverbul: „Nebunul îşi înnebuneşte banii.”

Am spus de multe ori că mergem la şcoală ca să dobândim deprinderi intelectuale şi profesionale, importante amândouă. Învăţăm să facem bani prin deprinderile noastre profesionale. În anii '60, când eram la liceu, dacă cineva se descurca bine la şcoală aproape imediat lumea presupunea că acel tânăr va deveni doctor. Adesea, copilul nici măcar nu era întrebat dacă vrea să ajungă medic. Se înţelegea de la sine. Era profesiunea cu cea mai mare răsplată financiară.

În prezent, doctorii se confruntă cu probleme financiare pe care nu aş dori să le aibă nici cel mai mare duşman al meu: mai întâi cu companiile de asigurări, care au preluat controlul întregii afaceri, ocupându-se de îngrijirile medicale, apoi implicarea guvernului şi, în final, jurisprudenţa tratamentelor greşite, pentru a nu menţiona decât o parte dintre probleme. În prezent, copiii vor să ajungă vedete sportive, în baschet sau în golf, precum Tiger Woods, genii în computere, staruri de cinema, vedete rock, câştigători ai concursurilor de frumuseţe,

1 ... 22 23 24 ... 66
Mergi la pagina: