biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » DOMNIȘOARA CHRISTINA descarcă cărți online gratis .Pdf 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «DOMNIȘOARA CHRISTINA descarcă cărți online gratis .Pdf 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 28 29 30 ... 95
Mergi la pagina:
se scurse întreagă în coșul pieptului. Cu fața albă, cu fruntea înghețată, zăcea moale în pat.

[1] Ești adorabilă! (fr.) (n. r.)

VARIANTA COMPLETĂ A ACESTUI VOLUM VA FI DISTRIBUITĂ PE BAZĂ DE DONAȚIE (dați un click pe butonul PayPal din pagina III)

Veți primi volumul la adresa dvs. de email. Acesta va avea inserat în metadata un cod unic de identificare.

Șarpele Tu șerpe balaur, Cu solză de aur, Cu nouă limbe împungătoare, Cu nouă cozi izbătoare, Să te duci la ea, Unde-o vei afla… Și tu să n-o lași Pînă ce ea, Mîndra mea, Cu mine s-a întîlni Și îmi va vorbi… Descîntec de dragoste Capitolul I

Liza se pregătea să aplaude, presimțind sfîrșitul romanței.

Nădăjduia că gestul zgomotos, și cuvintele pe care va trebui să le spună, și comentariile celorlalți o vor ajuta să-și rețină lacrimile. Căci refrenul o emoționa stupid, aproape sălbatic; în special primele rînduri:

În părul meu, odată blond, E o șuviță argintie…

De unde năvăleau deodată atîtea amintiri, atîtea nostalgii? I se părea că mai auzise undeva aceleași cuvinte, de foarte mult timp, cînd era mică și mătușa Leana îi recita poezii la modă înainte de război:

E o șuviță argintie…

Știuse parcă, înainte să le audă, cuvintele ce trebuiau să vină. Aștepta sfîrșitul, căruia vocea de bariton timid îi da o mirată tristețe:

…Eu n-am avut copilărie!

Întocmai cum presimțise ea, fără ca să-și poată stăpîni emoția și neliniștea. Cuvintele acestea îi amintiră deodată chipul zîmbitor al Leanei, grădina cu duzi din Bulevardul Pache și tristețile de atunci. I se păru că e foarte nefericită, că tinerețea ei e un dezastru și că nu o înțelege nimeni, că nu o va înțelege nimeni, niciodată. I se păru atît de deșartă căsătoria ei cu un funcționar superior, după atîta așteptare! Atît de triste toate întîmplările… I-ar fi plăcut să se afle acum undeva singură, ascultînd romanța și putînd să plîngă fără sfială.

— Să-mi scrii cuvintele! auzi glasul Dorinei de la celălalt capăt al mesei. Sînt superbe!

— Cuvintele sînt vechi, răspunse d-l Stamate parcă mai timid. Numai melodia e nouă. Îmi place, pentru că e o melodie tristă…

Se întoarse către Liza, fără ca ea să-l vadă. Părea destul de surprins de succesul pe care îl avusese glasul lui. Nu primise să cînte decît după multe insistențe. Cunoștea prea puțin pe gazdă, pe ceilalți invitați… Și totuși, ce oameni cumsecade, în special gazdele. O primire atît de grandioasă, aici, la Fierbinți, un biet sat la treizeci de kilometri de capitală…

— Puțin vin cu sifon, dacă nu te superi, se rugă Stere, întinzînd paharul gol peste masă.

Liza îl privi dezgustată. Să faci un asemenea gest, după o romanță… Și ăsta e bărbatul meu…

— De cine sînt cuvintele? întrebă din nou Dorina. Nu le-am întîlnit pînă acum…

Vorbea tare, de la capătul mesei, ca să fie auzită și de căpitanul Manuilă. Își dedea foarte bine seama de ce a fost aranjată petrecerea aceasta, cu atîția invitați, aici la țară, în casa cumnatului ei. Vor să mă mărite… Îi venea să zîmbească. De cîte ori se uita la căpitanul Manuilă și-l vedea mîncînd corect, controlîndu-se neîncetat, nu cumva să-și pună coatele pe masă, i se părea că se pregătește să joace o farsă: ea se va preface că este o tînără care se logodește, iar căpitanul Manuilă va juca rolul logodnicului… Cum? Așa, deodată? Cu un om pe care nu-l cunoști?!

— Nu cred că sînt de Bacovia, adăugă ea, tot atît de tare. Și nici de Arghezi…

Numele acestea vor ului puțin pe domnul căpitan, gîndea Dorina.

— …N-aș putea să spun de cine sînt, se scuză Stamate. Știu că sînt foarte vechi…

Căpitanul Manuilă continua să asculte pe gazdă, fără să ridice ochii.

— …În condițiile astea, n-aș putea nici eu închiria apartamentul, domnule căpitan, spunea d-na Solomon. Vedeți d-stră, lumea vorbește așa și pe dincolo despre proprietari.

D-na Solomon trase un fum din țigară, lung, cu atenție, apropiindu-și genele. Este exasperant băiatul ăsta cu tăcerea lui. Și n-are nici un subiect de conversație. Oare să se fi îndrăgostit atît de repede?

Căpitanul nici nu îndrăznea să-și îndrepte privirile spre capătul mesei, de unde Dorina zvîrlea întruna întrebări. I se dăduse a înțelege, înainte de a ajunge la Fierbinți, în timp ce rămăsese singur cu Stere în mașină, că hotărîrea trebuie luată repede. Părinții fetei nu pot aștepta prea mult. Dorina și-a trecut licența în toamnă. Nu că ar avea nevoie să profeseze – căci el doară știe situația – dar așa a voit ea, i-a plăcut să-nvețe. Și-acum sînt mai multe partide. Și părinții vor să aranjeze într-un fel. Dorina spunea că visul ei este să petreacă luna de miere ca o vacanță, și în străinătate…

— Cine mai vrea o cafea? întrebă d-l Solomon, ridicînd mîna în sus.

D-na Solomon tresări, fericită că are un motiv să-și părăsească taciturnul ei tovarăș de masă.

— Mă ierți, te rog, un moment!… Să văd de cafele!

Căpitanul Manuilă roși, înclinînd exagerat capul, ca și cînd ar fi voit să spună: „Vai, doamnă; desigur! D-stră, ca gazdă”… Dădu cu ochii de Dorina, care părea că-l privește visătoare, și zîmbi. Începea să capete curaj.

— Văd că vă place poezia, domnișoară, vorbi el pe neașteptate.

Se făcu deodată tăcere. Dorina se îmbujoră brusc și începu să-și numere mărgelele din jurul gîtului. Auzind că începe discuția despre poezie, Stamate se plecă atent deasupra mesei, curios să asculte.

— Îmi plac doar anumiți poeți, vorbi Dorina. Și mai mult moderni…

— Am băgat de seamă, zîmbi căpitanul Manuilă. Versurile de-adineauri nu le-ați recunoscut, deși nu sînt atît de vechi. Sînt din Radu Rosetti…

Liza privi cu mirare pe căpitan. Așadar, nu e chiar atît

1 ... 28 29 30 ... 95
Mergi la pagina: