Cărți «Începe cu ce nu îți place citește cărți de top gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Fiecare dintre aceste douăzeci şi una de metode şi tehnici este desăvârşită în sine; toate sunt necesare. O strategie se poate dovedi eficientă într-o anumită circumstanţă, în timp ce alta poate fi aplicată într-o situaţie diferită. Împreună, aceste douăzeci şi una de idei reprezintă o combinaţie de tehnici de eficienţă personală, pe care le poţi folosi în orice moment, în orice ordine sau succesiune care ţi se pare potrivită la momentul respectiv.
Cheia succesului este acţiunea. Principiile aprofundate în această carte au ca efect îmbunătăţirea rapidă şi previzibilă a performanţei şi rezultatelor. Cu cât le vei învăţa şi le vei pune mai repede în aplicare, cu atât mai repede vei avansa în carieră – garantat.
Nu vor mai exista limite pentru ceea ce vei putea realiza, atunci când vei învăţa acest principiu „Începe cu ce nu-ţi place!”.
BRIAN TRACY Solana Beach, California ianuarie 2001
Introducere: Începe cu ce nu îți place
Trăim într-o epocă minunată. N-au existat nicicând atâtea posibilităţi şi oportunităţi de a-ţi îndeplini atât de multe din ţelurile care te animă. Poate, ca în nici un alt moment din istoria umanităţii, eşti de-a dreptul sufocat de opţiunile pe care le ai. Numărul lucrurilor bune pe care le poţi face este atât de mare, încât abilitatea ta de a le alege pe cele potrivite ar putea fi elementul crucial, care să determine ceea ce realizezi în viaţă.
Dacă eşti asemeni majorităţii oamenilor de astăzi, atunci sigur eşti copleşit de volumul nenumăratelor lucruri pe care trebuie să le faci într-un interval de timp prea scurt. În timp ce te străduieşti să ajungi cu treburile la zi, îndatoriri şi responsabilităţi noi continuă să se reverse, asemenea mareelor. Motiv pentru care nu vei reuşi niciodată să faci tot ceea ce ai de făcut. Nu vei fi niciodată la zi. Vei fi mereu în urmă cu unele dintre sarcinile şi responsabilităţile tale, probabil, cu multe dintre ele.
Din această cauză, şi acum poate mai mult ca niciodată, abilitatea ta de a determina care este sarcina cea mai importantă şi de a o îndeplini şi repede şi corect va avea, probabil, un impact mai mare asupra succesului tău, decât oricare altă calitate sau abilitate pe care ai putea-o deprinde.
O persoană obişnuită, care îşi formează obiceiul de a-şi stabili priorităţi clare şi de a desăvârşi sarcini importante într-un timp scurt, va surclasa geniul care vorbeşte mult şi face planuri minunate, dar realizează prea puţine lucruri.
De foarte mulţi ani, lumea zice că, dacă mâncăm o broască vie dis de dimineaţă, vom putea să ne petrecem restul zilei cu satisfacţia că acela este, probabil, cel mai rău lucru care ni se va întâmpla cât e ziua de lungă.
„Broasca” ta este sarcina ta cea mai mare, cea mai importantă, cea care are cele mai mari şanse de a fi amânată la nesfârşit în cazul în care nu faci ceva în privinţa ei chiar în momentul acesta. Este, de asemenea, acea sarcină care ar putea avea cel mai mare impact asupra vieţii şi rezultatelor tale la momentul respectiv.
Se mai spune, de asemenea, „Dacă trebuie să mănânci două broaşte, mănânc-o mai întâi pe cea mai urâtă”.
Acesta este un alt mod de a spune că, dacă ai de îndeplinit două sarcini importante, trebuie să începi cu cea mai mare, mai dificilă şi mai importantă. Formează-ţi deprinderea ca înainte să te apuci de orice altceva, să te ocupi imediat de sarcina mai grea şi apoi să continui până ce aceasta este îndeplinită în totalitate.
Imaginează-ţi că este un test. Comportă-te ca şi cum ar fi o provocare personală. Împotriveşte-te tentaţiei de a începe cu sarcina mai uşoară. Repetă-ţi în permanenţă că una dintre cele mai importante decizii pe care le iei în fiecare zi este alegerea lucrului pe care îl vei face imediat şi a celui pe care îl vei face mai târziu, asta în cazul în care o să-l mai faci cumva.
Iată şi o ultimă observaţie: „Când trebuie să mănânci o broască vie, nu rezolvi nimic dacă stai şi te uiţi la ea prea mult timp.”
Secretul în obţinerea unor nivele superioare de performanţă şi eficacitate este să-ţi dezvolţi obiceiul permanent de a ataca sarcina majoră la primele orele ale dimineţii. Trebuie să-ţi formezi deprinderea de „a-ţi mânca broasca” înainte de a face orice altceva şi fără să stai prea mult pe gânduri.
Cercetările repetate efectuate asupra persoanelor care sunt plătite mai bine şi promovate mai repede au demonstrat că „înclinaţia spre acţiune” este calitatea care iese în evidenţă ca fiind modul lor de comportament cel mai remarcabil şi mai consistent şi care se manifestă în tot ceea ce fac. Oamenii de succes, oamenii eficienţi sunt cei care îşi abordează fără întârziere sarcinile cele mai importante, antrenându-se apoi să lucreze constant şi concentrat până ce sarcinile respective sunt îndeplinite.
În lumea noastră şi, în special, în lumea de afaceri actuală, eşti plătit şi promovat doar dacă obţii rezultate concrete, măsurabile. Eşti plătit dacă aduci o contribuţie valoroasă şi mai ales dacă aduci acea contribuţie aşteptată.
„Eşecul în execuţie” este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă organizaţiile în zilele noastre. Mulţi oameni confundă activitatea cu efectuarea. Aceştia vorbesc fără
întrerupere, organizează şedinţe nesfârşite şi-şi fac planuri minunate, dar când se face bilanţul, nici unul dintre ei nu-şi face treaba şi nu obţine rezultatele cerute.
Cel puţin 95 la sută din succesul pe care-l repurtezi în viaţă şi în muncă va fi determinat de genul de obiceiuri pe care ţi le însuşeşti de-a lungul timpului. Obiceiul de a stabili priorităţi, de a depăşi tendinţa de tergiversare şi de a persevera în a-ţi duce la capăt sarcina cea mai importantă este o aptitudine mentală şi fizică. Ca atare, acest obicei poate fi învăţat prin