biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » Scara magică spre succes descarcă cărți motivaționale online gratis pdf 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Scara magică spre succes descarcă cărți motivaționale online gratis pdf 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 35 36 37 ... 45
Mergi la pagina:
inima și cu tot spiritul concentrat pe acel lucru.

Lecția 13

Cooperarea

Epoca noastră este în mod foarte clar una a cooperării. Realizările extraordinare din domeniul afacerilor, industriei, finanțelor, transporturilor și politicii sunt toate bazate pe principiul efortului cooperativ.

Abia dacă poți citi un ziar în fiecare zi, timp de o săptămână, fără să afli de fuzionarea unor companii. Exceptând preluările ostile, aceste fuziuni se bazează pe cooperare, deoarece cooperarea aduce laolaltă, în spiritul armoniei scopului, diferite energii, indiferent dacă este vorba despre cele umane sau cele mecanice, astfel încât să poată funcționa ca una singură, fără fricțiuni.

Mareșalul Foch a fost unul dintre eroii Primului Război Mondial. Momentul de cotitură a venit, așa cum arată istoricii, când toate armatele aliate au fost plasate sub conducerea lui Foch, astfel asigurându-se un efort perfect coordonat și o cooperare care n-ar fi fost posibilă sub conducerea mai multor oameni.

Pentru a reuși, în orice întreprindere, trebuie să cooperezi prietenește cu alții. Echipa câștigătoare la fotbal este cea care a fost antrenată cel mai bine în arta cooperării. Spiritul perfectei munci de echipă trebuie să primeze în afaceri, altminteri afacerile nu vor ajunge prea departe.

Vei vedea că unele dintre legile precedente ale acestui curs trebuie să devină obiceiuri înainte de a putea obține cooperare perfectă din partea celorlalți. De exemplu, alți oameni nu vor coopera cu tine dacă nu ți-ai însușit înainte și dacă nu stăpânești legea personalității plăcute, personalitatea de succes. Vei remarca, de asemenea, că trebuie să practici entuziasmul, autocontrolul și obiceiul de a face mai mult decât ești plătit să faci pentru a putea spera să obții cooperarea necondiționată a celorlalți.

Aceste legi se intersectează între ele și toate trebuie contopite în cadrul legii cooperării, ceea ce presupune că, pentru a câștiga cooperarea celorlalți, trebuie să-ți formezi obiceiul de a practica fiecare dintre legi.

Nimeni nu e dornic să coopereze cu cineva care are o personalitate neplăcută. Nimeni nu este doritor să coopereze cu cineva care nu este entuziast, căruia îi lipsește autocontrolul. Puterea vine din efortul organizat, bazat pe cooperare!

O duzină de soldați bine antrenați, care acționează cu un efort perfect coordonat, pot domina o mulțime de o mie de oameni cărora le lipsesc comanda și organizarea. Educația, în toate formele sale, nu este decât cunoaștere organizată sau, s-ar putea spune, un ansamblu de informații care cooperează!

Andrew Carnegie nu avea decât foarte puțină școală și, cu toate acestea, era cel mai educat om, pentru că își formase obiceiul de a-și organiza cunoașterea și de a-i da forma unui scop principal, clar. De asemenea, el s-a folosit de legea cooperării, iar rezultatul a fost că a devenit multimilionar; mai mult decât atât, i-a ajutat pe nenumărați alți oameni să devină milionari, oameni care erau aliații săi în aplicarea legii cooperării, pe care el o înțelegea atât de bine.

Andrew Carnegie a fost cel care i-a dat autorului acestei cărți ideea pe care a fost construită toată această filosofie. Evenimentul merită relatat, pentru că implică o lege nou descoperită, care constituie baza reală a oricărei cooperări eficiente.

Autorul s-a dus să-l intervieveze pe Carnegie, cu scopul de a scrie o poveste despre cariera acestuia în industrie. Prima întrebare a fost:

– Domnule Carnegie, cărui fapt îi atribuiți succesul dumneavoastră enorm?

– Mi-ați pus o întrebare foarte importantă, a spus Carnegie, și, înainte de a răspunde, v-aș ruga să definiți cuvântul „succes“. Ce anume înțelegeți prin succes? Presupun că prin succes vă gândiți la banii mei, nu-i așa?

Autorul acestei cărți a răspuns:

– Da, acest cuvânt pare să fie sinonimul succesului.

– Ei bine, a răspuns Carnegie, dacă nu doriți să știți decât cum am obținut banii – dacă asta înțelegeți dumneavoastră prin succes –, atunci pot să răspund cu ușurință la întrebare. Pentru început, permiteți-mi să vă spun că aici, în afacerea noastră cu oțel, dispunem de o Minte Supremă. Aceasta nu este mintea unei persoane anume, ci este suma totală a abilităților, cunoștințelor și experienței nenumăratelor persoane ale căror minți s-au coordonat perfect, astfel încât să funcționeze ca una singură, în spiritul cooperării armonioase. Este vorba despre mințile care conduc diversele departamente ale acestei afaceri. Unele dintre aceste minți au fost asociate cu mine mulți ani, în timp ce altele n-au rămas aici prea multă vreme. S-ar putea să fiți surprins când vă voi spune că am fost nevoit să dau greș de nenumărate ori înainte să-i găsesc pe aceia ale căror personalități să fie de așa natură încât să-și poată subordona interesele proprii în favoarea intereselor afacerii. Unul dintre cele mai importante posturi din compania noastră a fost ocupat succesiv de mai mult de douăsprezece persoane înainte să fi găsit pe cineva care putea să facă munca solicitată de această poziție și în același timp să coopereze în spiritul armoniei cu ceilalți membri ai personalului nostru. Problema mea cea mai mare a fost și va continua să fie întotdeauna dificultatea de a-mi asigura serviciile oamenilor dispuși să coopereze, pentru că, în lipsa cooperării, Mintea Supremă despre care vorbesc n-ar putea exista.

Cu aceste cuvinte sau cu unele asemănătoare, pentru că citez din memorie, cel mai important dintre magnații industriei de oțel care au trăit vreodată și-a dezvăluit secretul real al realizărilor sale uimitoare. Această afirmație l-a condus pe autorul acestei cărți la concluzia că trebuie să se apuce de o cercetare, ce a durat apoi peste douăzeci de ani, din care a rezultat descoperirea aceluiași principiu al Minții Supreme care se află la baza succesului celor mai mulți dintre ceilalți lideri de succes de acest tip, capi ai unor industrii importante, instituții financiare, companii de căi ferate, bănci, lanțuri de magazine etc.

Este un fapt real, deși lumea științifică încă nu l-a validat, acela că ori de câte ori două sau mai multe minți se întâlnesc, în vederea oricărei întreprinderi, în spiritul armoniei și al cooperării, rezultă o putere nevăzută, care le

1 ... 35 36 37 ... 45
Mergi la pagina: