biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » Despre 1989 : naufragiul utopiei citește top 10 carti PDf 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «Despre 1989 : naufragiul utopiei citește top 10 carti PDf 📖». Rezumatul cărții:

1
0
1 ... 53 54 55 ... 59
Mergi la pagina:
Raportul –, mult mai mulți susținători ai Raportului care nu sunt forumiști, nu sunt bloggeri, dar participă la dezbateri și care mi-au scris în repetate rânduri. Al doilea element: arhivele. S-a schimbat fundamental în România regimul arhivelor. În domeniul arhivelor, nu cred că greșesc spunând că s-a produs o revoluție. Noi am cerut ca arhivele să devină transparente, a fost una dintre exigențele fundamentale ale recomandărilor autorilor Raportului, asumată de președintele Băsescu în discursul din 18 decembrie 2006. Ce încercări turbate au fost pentru a-l înlocui pe Dorin Dobrincu din fruntea Arhivelor! La fel cum s-a încercat compromiterea lui. E aceeași tehnică, în cazul meu se foloseau argumente de alogenitate sau eu știu ce alte argumente, în cazul lui Dorin era ce religie aveau părinții lui.

AG: Detașarea lui Dorin Dobrincu la Arhive practic expiră în câteva săptămâni și se poate foarte bine ca el să se întoarcă la Iași. Iar fonduri importante s-ar putea închide sau accesul va fi permis doar istoricilor din sistem, mai vechi sau mai noi colaboratori ai serviciilor secrete. Să nu fim naivi. Noi știm foarte bine cum a funcționat sistemul arhivistic din România.

VT: Trebuie să fie o presiune a noastră, a societății civile, care putem să ne ridicăm glasul ca să îl susținem, nu pentru că Dorin ar fi neapărat un personaj carismatic, ci pentru că Dorin s-a dovedit extrem de eficient și profesionist. Noi îl susținem pe Dorin Dobrincu nu pentru că este un istoric providențial la Arhive, ci pentru că acest istoric s-a dovedit eficient în opera de a schimba regimul Arhivelor în România. S-au mai întâmplat și alte lucruri. Apariția Manualului de istoria comunismului, care este rezultatul unei acțiuni conjugate între Comisia Prezidențială Consultativă pentru Analiza Dictaturii Comuniste și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, unde au lucrat prof. Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu și Dorin Dobrincu, ei au fost principalii coordonatori, dar au fost și alții care au lucrat. Iată, avem un pas înainte în domeniul acesta.

Toată lumea mă întreabă: dar unde este legislația? Şi întreb și eu: unde este legislația? Președintele nu are, conform Constituției, drept de inițiativă legislativă. Mi-au spus amici: dar de ce nu face un pas înainte să propună anumite legi? Pentru că sunt mulți cei care așteptau acest lucru ca să-l prindă pe picior greșit. Am spus: dacă președintele va face orice pas înainte pentru promovarea unor proiecte de legi, va fi acuzat, evident, de intervenție în procesul legislativ, iarăși ajungem la suspendări sau propuneri de suspendări. Nu așa se va face. Se va face prin solicitări din partea societății civile, se va face prin presiuni asupra partidelor. Unii dintre noi, cei care lucrăm în cadrul unui institut de studii populare, încercăm să promovăm această idee și să convingem clasa politică de faptul că tema istoriei și a memoriei rămâne una fundamentală, mai cu seamă într-un an istoric, un an de aniversare, precum 2009. Nu sunt sigur că toți sunt convinși.

AG: Mai era un lucru important în recomandările Raportului. Este vorba despre înființarea la București a unui muzeu. Să precizăm că există la Sighet un Memorial al victimelor comunismului.

VT: În momentul de față, Dorin Dobrincu, împreună cu mai mulți istorici și cu Administrația Prezidențială, pregătește o expoziție despre comunismul din România. Va fi un prim pas spre muzeu, expoziția urmând să se axeze pe mecanismele instituționale și simbolice ale propagandei comuniste și pe ideea formării „omului nou“.

Până la muzeul adevărat, e mai ușor sau mai greu să faci muzeu virtual? M-am uitat pe site-ul Global Museum on Communism, lipsesc câteva țări.

VT: Lipsesc, într-adevăr, pentru că va fi o operă în progres. Însă a fost o opțiune între un muzeu care să coste 100 de milioane, cam atâta ar fi prețul unui muzeu precum Muzeul Holocaustului și care cred că e într-o perioadă proastă. Pentru că am vorbit cu Lee Edwards...

AG: Care a participat la acest proiect.

VT: Fără Lee Edwards nu am fi avut acest muzeu. El a spus cum i-a venit această idee în ceremonia de deschidere a muzeului. L-a interesat foarte mult povestea comunismului secolului XX. Cel mai tare l-a șocat, deschizând Webster-ul, diferența fundamentală între felul în care sunt tratate comunismul și fascismul. La comunism afli că ar fi o doctrină socială care preconizează egalitatea, desființarea proprietății private, depășirea diviziunii muncii etc. Deci este analizat doctrinar. Fascismul este o dictatură a partidului unic în care au loc persecuții ș.a.m.d. Acest dublu standard analitic sau fals analitic l-a șocat. La un moment dat, el a ajuns la concluzia, precum mulți dintre noi, că a sosit momentul ca și aceste lucruri să fie spuse. S-a apropiat de o serie de oameni, pe unii îi știa din propriile sale studii, și-a găsit sprijin înainte de toate pentru această idee la – și aici am să dau trei nume de persoane care au contat foarte mult. Unul a fost prof. Paul Hollander…

AG: Care a scris despre Ungaria…

Exact, și care are o carte esențială despre „tovarășii de drum“. Al doilea a fost Robert Conquest și al treilea Richard Pipes. Din tânăra generație sau mai tânăra

1 ... 53 54 55 ... 59
Mergi la pagina:


Recomandat pentru o lectură plăcută: ➾