Cărți «Tata Bogat, Tata Sarac descarcă romane de dragoste gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
A durat mult până m-am îmbogăţit. Nu subscriu ideii „îmbogăţeşte-te repede”, pe care o au majoritatea celor care joacă la loterie sau la cazino. Pot avea sau pot pierde acţiuni, dar mă concentrez asupra formării, a educaţiei. Dacă vrei să pilotezi un avion, trebuie să iei mai întâi lecţii de zbor. Întotdeauna m-au şocat cei care cumpără acţiuni sau proprietăţi, dar nu investesc niciodată în activele importante, cum ar fi mintea lor. Faptul că reuşeşti să cumperi o casă sau două nu înseamnă că devii expert în afaceri imobiliare.
3. ALEGE CU GRIJĂ PRIETENII. Puterea asocierii. Mai întâi de toate, nu îmi aleg prietenii în funcţie de declaraţiile lor de venituri. Am prieteni care s-au jurat să fie săraci, dar şi din cei care câştigă milioane anual. Ideea este că am avut de învăţat de la toţi şi am făcut un efort conştient de a învăţa de la ei.
Recunosc că există oameni pe care-i frecventez pentru că au bani. Dar nu pentru că alerg după banii lor. Vroiam să dobândesc o parte din cunoaşterea lor. În unele cazuri, aceşti oameni care au bani mi-au devenit buni prieteni, dar nu toţi. Există o distincţie pe care aş vrea s-o subliniez. Am observat că prietenii mei cu bani vorbesc despre bani. Nu se laudă, ci îi interesează subiectul. Deci am învăţat de la ei şi ei au învăţat de la mine. Prietenilor mei care au cumplite probleme financiare nu le place să vorbească despre bani, afaceri sau investiţii. Li se pare chiar că este o grosolănie sau un gest neintelectual. Aşa încât am învăţat şi de la prietenii care se zbat din punct de vedere financiar. Am aflat de la ei ce nu trebuie să fac.
Am câţiva prieteni care au creat peste un miliard de dolari într-o viaţă scurtă de om. La trei dintre ei am întâlnit acelaşi fenomen: prietenii lor care nu aveau bani n-au venit niciodată să-i întrebe cum au reuşit. În schimb, au venit să le ceară unul dintre aceste două lucruri sau amândouă: 1. un împrumut şi / sau 2. o slujbă.
UN AVERTISMENT: Nu-i ascultaţi pe cei săraci sau speriaţi. Am asemenea prieteni, îmi sunt foarte dragi, dar sunt „puişorii cei laşi” ai vieţii. Când e vorba de bani şi mai ales de investiţii, întotdeauna „pică cerul”. Întotdeauna ştiu din ce cauză n-o să meargă treaba. Problema e că lumea îi ascultă. Numai că aceia care acceptă aceste previziuni sumbre sunt la rândul lor nişte „puişori laşi”. Vorba proverbului: „Cine seamănă se adună.”
Dacă vă uitaţi la postul de televiziune CNBC, care este o adevărată mină de aur în privinţa informaţiilor despre investiţii, veţi constata că exista adesea câte un grup de aşa-numiţi „experţi”. Unul dintre experţi va spune că piaţa va scădea şi celălalt va spune că va înflori. Dacă sunteţi deştepţi, îi veţi asculta pe amândoi. Fiţi receptivi, pentru că amândoi au nişte puncte de vedere valabile. Din păcate, majoritatea îi ascultă doar pe „puii cei laşi”.
Am avut mai mulţi prieteni apropiaţi care au încercat să mă convingă să renunţ la o afacere sau la o investiţie. Acum câţiva ani, un prieten mi-a spus că e foarte încântat pentru că a găsit nişte certificate de depozit cu 6%. I-am explicat că eu câştig 16 procente din certificate de stat. A doua zi mi-a trimis un articol, explicându-mi de ce investiţiile mele sunt periculoase. Primesc 16% de ani de zile, iar el continuă să primească 6%.
Aş putea spune că unul dintre cele mai complicate lucruri în privinţa construirii unei averi este să ai încredere în tine şi să nu mergi neapărat cu mulţimea. Pentru că pe piaţă de obicei turma duce la întârzieri şi la abator. Dacă o mare afacere apare pe prima pagină a ziarelor, în majoritatea cazurilor este prea târziu. Căutaţi ceva nou. Sau, aşa cum spunem noi, cei care facem surfing: „întotdeauna apare alt val.” Cei care aleargă să prindă un val întârziat sunt de obicei măturaţi de acesta.
Investitorii inteligenţi nu pierd vremea pe piaţă. Dacă ratează un val, îl caută pe următorul, pregătindu-se deja pentru el. Acest lucru pare dificil pentru majoritatea investitorilor, pentru că a cumpăra ceva nepopular înspăimântă. Investitorii timizi sunt ca oile. Dau buzna doar atunci când investitorii cei înţelepţi şi-au cules întreg profitul şi deja au trecut la altceva. Investitorii înţelepţi cumpără ceva când acesta încă nu e foarte bine cunoscut de ceilalţi. Ei ştiu că profitul se face la cumpărare şi nu la vânzare. Ei aşteaptă cu răbdare. Aşa cum spuneam, nu-şi pierd vremea. Exact ca şi cel care face surfing, se pregătesc pentru următorul val important.
Totul este o chestiune de „a fi în interiorul afacerilor”. Există un mod ilegal de a fi în interiorul unei afaceri, dar există şi forme de a fi în interior care sunt legale. Calea este spre interior. Problema este cât de departe vă aflaţi faţă de aceste informaţii din interior. Motivul pentru care vreţi să aveţi prieteni bogaţi este că ei sunt mai în miezul problemei, acolo unde se fac banii. Ei fac informaţiile. Dacă vreţi să aflaţi despre următoarea mare afacere, intraţi în ea şi încheiaţi-o înainte să se răsufle. Nu spun să procedaţi ilegal, dar cu cât aflaţi mai repede, cu atât aveţi şanse mai mari de profit la un risc minim. Pentru asta există prieteni. Asta este inteligenţa financiară.
4. STĂPÂNEŞTE O FORMULĂ ŞI APOI ÎNVAŢĂ UNA NOUĂ. Puterea învăţării rapide. Pentru a face punea, fiecare brutar