Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
Se servesc ca aperitive la gustări compuse, sau ca atare.
50. Saleuri cu brânză de vaci
200 g unt sau 150 g margarină, 200 g brânză de vaci, 200 g făină, 1 ou, 50 g caşcaval, sare.
Brânza de vaci proaspătă şi bine scursă de zer se trece prin sită, apoi se amestecă cu untul frecat spumă, cu făină şi sare. Se frământă repede până se formează un aluat omogen. Se pune aluatul pe o farfurie, se aco-peră cu un şervet şi se ţine la rece 2-3 ore, după care se scoate şi se întinde pe o planşetă presărată cu puţină făină. Foaia întinsă, de 0,5 cm grosime, se taie cu ruleta sau cu un cuţit (dat mereu prin făină ca să nu se lipească aluatul de cuţit sau de ruletă) fâşii lungi de 10 cm şi late de 2 cm, se ung cu ou bătut şi se presară cu caşcaval ras. Se coc în cuptor la foc potrivit, până se rumenesc.
51. Saleuri cu chimen (sărăţele)
Se prepară la fel ca în reţeta precedentă, cu deosebirea că fâşiile de aluat se presară, în loc de caşcaval, cu chimen şi sare.
52. Sărăţele cu cartofi
250 g făină, 250 g cartofi, 200 g unt, 1 ou, 1 g piper pisat, 3-4 g chimen, sare.
Se curăţă cartofii fierţi de coajă, se trec prin sită, se amestecă cu făina, untul, sare după gust şi se frământă până se încorporează uniform. Aluatul obţinut se întinde pe o planşetă presărată cu făină într-o foaie de 0,5 cm grosime, care se taie în fâşii lungi de 8-10 cm şi late de 1,5 cm. Se ung fâşiile cu ou, se presară cu chimen şi puţină sare şi se pun în tavă distanţat între ele. Se coc în cuptor la temperatură potrivită.
53. Sărăţele cu drojdie
100 g unt sau ulei, 2 ouă, 1 linguriţă zahăr, 300 g făină, 20 g drojdie, 1/2 pahar lapte sau smântână, sare, chimen.
Se înmoaie drojdia în puţin lapte, se adaugă puţină făină, zahărul şi se lasă la un loc călduţ. Pe planşetă se pune făina, se adaugă drojdia crescută, laptele puţin călduţ, la fel şi uleiul sau untul topit, gălbenuşurile, sare după gust şi se frământă bine până se obţine un aluat omogen. Se pune aluatul într-un loc călduţ la crescut şi când s-a ridicat puţin se pune pe o planşetă presărată cu făină şi din el se întinde o foaie groasă de 1 cm. Se taie foaia în fâşii lungi de 10-12 cm şi late de 2 cm; acestea se ung cu albuş bătut, se presară cu chimen şi cu puţină sare, se aşază într-o tavă şi se introduc în cuptorul bine încălzit. Când se rumenesc sunt gata. Se servesc calde.
1.7. ALUATURI PENTRU APERITIVE
54. Aluat (foitaj) pentru pateuri, volovane etc.
250 g făină, 250 g unt sau 200 g margarina, 1/2 pahar apă, 1/2 linguriţă oţet, sare.
Se cerne făina pe o planşetă, se adânceşte la mijloc, apoi se adaugă apă, sare după gust, oţetul şi a zecea parte din cantitatea de unt. Se frământă bine până se obţine un aluat care nu se mai lipeşte de mână şi nici de planşetă. Aluatul trebuie să fie mai moale decât cel de tăiţei. Se strânge aluatul în formă de sferă, se pune pe o farfurie rece, se acoperă cu un şervet şi se introduce în frigider, unde se lasă să se odihnească 30 min. Între timp se freacă untul ca să iasă din el zerul, apoi i se dă o formă pătrată, se dă prin făină şi se pune în frigider ca să se întărească puţin.
Coca (aluatul) se pune pe o planşetă presărată cu făină şi, cu sucitorul de aluat, se întinde o foaie pătrata mai mare decât pătratul de unt. În mijlocul pătratului de aluat se aşază untul, care se împachetează cu aluatul de pe margine, apoi se apasă uşor cu mâna şi se întinde cu sucitorul o foaie de 3 ori mai lungă decât lată şi în grosime uniformă de circa 1 cm. Împachetarea şi întinsul aluatului se repetă de patru ori, la intervale de câte 20-30 min.
Se recomandă ca, în timp ce se lucrează aluatul, să se folosească cât mai puţină făină pentru presărat planşeta şi aluatul, iar la împăturit să se îndepărteze făina cât se poate de mult. Se coace în cuptor bine încins, circa 20-25 min. După ce s-a introdus foitajul în cuptor, timp de 10-12 min, nu se deschide uşa cuptorului pentru a nu intra aer rece care să stagneze creşterea foitajului. Se coace până la rumenire completă.
55. Aluat tip foitaj
250 g făină, 250 g unt sau 200 g margarină, 250 g brânză de vaci proaspătă, sare.
Acest aluat este practic, simplu şi întotdeauna realizabil. Se trece brânza prin sita de mălai şi se amestecă cu untul moale, se adaugă făina şi puţină sare, apoi se frământă scurt timp şi repede, până se obţine o cocă omogenă. Se lasă la rece 2-3 ore.
Se pune apoi aluatul pe o planşetă presărată cu puţină făină şi se întinde o foaie