biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 10 11 12 ... 253
Mergi la pagina:
subţire de circa 0,5 cm, care se foloseşte în loc de foaie de foitaj.

  56. Cocă pripită

  200 ml apă, 100 ml ulei sau 100 g unt, 250 g făină, 4-6 ouă, 1 vârf de cuţit sare.

  Se fierbe apa împreuna cu uleiul şi sarea. Când a dat în clocot se pune dintr-odată toată făina, amestecând repede cu o lopăţică sau cu o lingură de lemn. Se ia aluatul de pe foc, se lasă să se răcească puţin, apoi se adaugă câte un ou, amestecând continuu. Nu se pune oul următor până ce primul nu a fost încorporat complet. Se pun atâtea ouă câte cere compoziţia ca să fie bine legată şi moale (fără ca să curgă).

  Se pregăteşte un cornet de pânză sau celofan, cu o mică pâlnioară (dui) la vârf, cu deschizătura de 1 cm diametru. Acest cornet se umple pe jumătate cu compoziţia preparată şi cu el se toarnă, pe tava neunsă, diferite forme: cercuri, bastonaşe sau melci. Între ele se lasă distanţă de 2-3 cm, pentru creştere.

  Se coc la foc potrivit circa 20 min, până se rumenesc. În timpul coptului, la început, nu se deschide cuptorul. Când formele sunt reci se taie în două sau numai puţin într-o parte şi se umplu cu diferite paste sau creme.

  1.8. GOGOŞI Şl BUŞEURI-GUSTĂRI

  57. Gogoşi umplute din cocă pripită

  200 g apă, 100 ml ulei sau 100 g unt, 250 g făină, 4-5 ouă, 1 vârf de cuţit sare.

  Umplutura se prepară din brânză sau ciuperci.

  Coca pripită se prepară ca în reţeta precedentă. Se toarnă cu cornetul sau cu linguriţa, pe o tavă puţin unsă, gogoşele de mărimea unei măsline mai mari. Se coc la fel cum s-a arătat în reţeta 56. După ce sunt reci, se taie într-o parte şi se umplu cu diferite umpluturi (v. reţetele de umpluturi).

  58. Gogoşi pripite cu cartofi

  600 g cartofi, 200 g făină, 100 ml ulei, 50 g unt, 3 ouă, sare, piper sau nucşoară.

  Se pun la fiert într-un vas 200 ml apă şi 100 ml ulei. Când au dat în clocot se toarnă făina, se amestecă bine de câteva ori şi se ia vasul de pe foc. După 5-6 min se adaugă, pe rând, câte un ou şi la urmă cartofii fierţi în coajă şi daţi prin sită sau prin maşina de tocat. Se potriveşte de sare, piper sau nucşoară. Se formează gogoşele mici care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei bine încins. La servire se stropesc cu unt.

  59. Gogoşele de cartofi cu caşcaval

  800 g cartofi, 150 g făină, 3 ouă, 100 g caşcaval, 200 ml ulei pentru prăjit, sare, piper.

  Cartofii curăţaţi de coajă se taie în patru şi se fierb în apă cu sare la foc iute. După ce s-au fiert, se scurg de apă, se lasă la gura cuptorului să se zvânte 10-15 min, se lasă să se răcească, apoi se trec prin maşina de tocat sau prin sită. Se adaugă făina, ouăle, caşcavalul ras, sare, piper şi se amestecă. Din această compoziţie se formează gogoşele mici ca nişte perişoare care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei încins.

  Se servesc ca garnitură sau ca aperitiv cu caşcaval ras presărat deasupra.

  60. Gogoşele de albuş de ou

  200 g caşcaval ras, 4 albuşuri, 1 lingură zeamă de lămâie, 2 linguri pesmet, sare, ulei pentru prăjit.

  Se bat albuşurile până devin spumă, se adaugă un praf de sare şi zeama de lămâie şi se mai bat puţin. Apoi se adaugă caşcaval ras şi se amestecă bine, se fac gogoşi mici, se tăvălesc prin pesmet şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc fierbinţi.

  61. Buşeuri.

  Buşeurile se prepară din aluatul de foitaj reţeta 54. Din foaia de aluat întinsă de 0,5 cm grosime, se taie rondele cu ajutorul unui cerc de tablă cu un diametru de 5-6 cm. Cercul de tablă se dă prin făină ca să nu se prindă de el aluat. La jumătate din numărul de rondele se decupează mijlocul cu un cerc de tablă mai mic sau cu gura unui păhărel. Rondelele întregi se ung pe margine cu ou, iar peste ele se suprapun rondele cu mijlocul găurit, apoi se ung cu ou bătut şi se aşază distanţat pe o tavă umezită cu apă rece. Se coc la cuptor bine încins până cresc şi se rumenesc.

  Rondelele mici scoase din mijlocuri se ung cu ou bătut, se coc şi se folosesc pentru capace la buşeuri. Buşeurile se umplu cu soteuri de legume sau de ciuperci. Se servesc ca aperitive calde.

  1.9. CROCHETE

  62. Crochete de ciuperci

  400 g ciuperci, 4 ouă, 100 g unt, 100 g făină, o ceapă, 100 g pesmet, sare, piper, ulei, lapte sau supă.

  Se căleşte ceapa în jumătate din cantitatea de unt şi când începe să se rumenească uşor se adaugă ciupercile tăiate felii foarte subţiri, sare şi piper după gust şi se călesc împreună până scade toată apa pe care o lasă ciupercile.

  Se încălzeşte restul de unt, se adaugă făina şi se stinge cu puţină supă sau cu lapte, atât cât să rezulte un sos gros. Se adaugă ciupercile şi se amestecă bine împreună. Când compoziţia s-a răcit, se adaugă 2 ouă şi se amestecă din nou. Pasta trebuie să iasă groasă şi bine legată, din care să se poată forma crochete lungi de 5-6 cm şi groase cam cât un deget, care se dau prin făină, ou bătut, pesmet şi se prăjesc în ulei foarte încins. (În timpul prăjitului, crochetele se întorc mereu căci altfel crapă.)

  63. Crochete de ciuperci şi orez

  200 g orez, 300 g ciuperci, 1 ceapă, 60 g unt, sare, piper. Pentru împănat: 2 ouă, făină, pesmet şi ulei pentru prăjit.

  Ciupercile se pun în 500 ml apă şi se fierb 20-30 min. Între timp se călesc în unt ceapa, orezul

1 ... 10 11 12 ... 253
Mergi la pagina: