Cărți «Jocul (Citește online gratis) .Pdf 📖». Rezumatul cărții:
Nu, nu‑și mai amintea nimic. Nici orașul, nici cariera muzicală, nici împrejurarea care îl dusese atît de aproape de destinul său. Adunarea acelor femei continuase mult și el rămăsese cu ele. Nu îndrăznise să se desprindă și să plece după femeia din fotoliu, care profitase de avalanșa de veselie a petrecerii și fugise. Doar la despărțirea de gazdă, Matei întrebase cu un glas de nerecunoscut: „Cine era doamna brunetă, care seamănă atît de bine cu dumneavoastră și de ce a plecat înaintea tuturor?“ Gazda întîrzie un timp răspunsul, apoi el veni uluitor și întregul episod al serii semănă panică în sufletul, și așa răvășit, al lui Matei: „Este Martha Demetrescu‑Armeanu, arhitecta. O știți atît de bine, este nevoie numai să vă reculegeți.“
În stradă, Matei oprise pe primul trecător și i se adresase foarte grijuliu, ca nu cumva să‑l sperie: „Am o rugăminte neobișnuită. Conduceți‑mă, vă rog, pînă în strada Atena. O caut de foarte multă vreme și deși o cunosc extrem de bine, îmi este imposibil s‑o regăsesc. Ați putea avea bunăvoința să mă ajutați?“
V
Matei se adresase lui Remus Mihalcea, chiar lui. Pe el îl oprise în stradă și‑l implorase să‑l conducă în strada Atena. „Dar tu ești Remus, zisese. Asta‑i prea de tot. Noaptea oamenii sînt de nerecunoscut, dacă nu ți‑aș fi auzit vocea, rămîneam încredințat că vorbesc cu un străin. Nu, Remus, dacă ești tu, putem amîna povestea cu strada Atena.“ Remus nici nu avusese intenția să‑l ia în serios. „Nu este o oră de vizite în strada Atena, obiectă el, agitîndu‑și, ca de obicei, brațele sale lungi. Și‑apoi ai să te convingi mîine că nici nu‑ți trebuie călăuză. Poftim, strada Atena, chiar în fața noastră“ Făcuseră cîțiva pași, Matei n‑avea cum aprecia exact cît merseseră, în starea în care dăduse peste Remus. Într‑adevăr, în fața sa, nu prea departe, se profila distinctă casa Marthei, cu intrarea atît de familiară lui Matei. Clădirea, inconfundabilă, deschidea, de fapt, strada, așa că era exclus să se înșele. „Dar n‑a fost aici, murmură mai mult pentru sine, și în jur apăruse un șantier, sau mai multe șantiere“ Zări pînă și lumină, chiar la camera Marthei, la camera pe care o prefera seara, înseamnă că ajunsese acasă și citea sau lucra sau se tolănise cu mîinile sub cap și medita. Un impuls străin pînă atunci