Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
94. Ţelină a la grec
600 g ţelină, 200 g ceapă, 300 g arpagic, 150 g mazăre, 2 legături verdeaţă, 100 ml ulei, 1 lingură făină, 100 g măsline, piper, sare şi sare de lămâie după gust.
Se curăţă ţelina şi se taie în felii rotunde. Dacă ţelina este veştedă, se ţine în prealabil în apă rece. Feliile de ţelină se prăjesc pe rând în ulei, după care în uleiul rămas se căleşte uşor ceapa tocată foarte mărunt. Când ceapa începe să se îngălbenească uşor, se adaugă făina şi se stinge cu apă. Se potriveşte de sare şi de piper, se adaugă ţelina prăjită, arpagicul înăbuşit (v. reţeta 90), măslinele opărite, mazărea fiartă, mărarul tocat, lăsând să fiarbă totul circa 30 min. Se adaugă după gust, zeamă de lămâie sau sare de lămâie.
Se serveşte rece presărată cu mărar tocat mărunt.
95. Ţelină cu sos de lămâie
600 g ţelină, 1 lămâie, 600 g sos de lămâie.
Se curăţă ţelina, se taie în formă de cuburi şi se pune, cu puţină apă şi sare, să fiarbă înăbuşit până se înmoaie. Când este gata, se adaugă sos de lămâie (v. reţeta 178) şi se mai lasă să fiarbă împreună 5-10 min.
Se serveşte cu felii de lămâie.
96. Ţelină cu măsline
600 g ţelină, 100 g măsline, 100 ml ulei, 1 lingură făină, 30 g bulion, 100 g ceapă, 50 ml vin, 1 lămâie, sare, piper.
Se taie ţelina felii subţiri, se pune într-o cratiţă cu ulei şi se înăbuşă sub capac. Când s-a înmuiat puţin, se scoate, iar în uleiul rămas se pune la călit ceapa tăiată mărunt. Când ceapa începe să se rumenească, se adaugă făina şi apoi se stinge cu bulion, vin şi apă, fără să se subţieze sosul prea tare. Se fierbe sosul circa 20-30 min, se strecoară şi în el se pun măslinele opărite, ţelina, piper, felii de lămâie şi eventual sare. Se mai lasă să fiarbă împreună câteva minute.
Se serveşte rece.
97. Vinete împănate (imambaialdi)
—6 vinete, 400 g ceapă, 550 g roşii, 4-5 ardei graşi, 2 legături verdeaţă, 100 g usturoi, 200 ml ulei, 50 g bulion, 100 ml vin, 1 g piper, morcov, ţelină, sare.
Se aleg vinete mici, coapte şi se curăţă partea verde de la codiţă fără a tăia codiţa. De-a lungul fiecărei vinete, la distanţe egale, se curăţă câteva şuviţe de coajă, apoi se crestează vinetele în lungime şi se împănează cu usturoi şi cu zarzavat călit (morcov şi ţelină). Se prăjesc vinetele împănate în ulei bine încins, după care se aranjează într-o tavă smălţuită.
În uleiul rămas se călesc ceapa, ardeiul gras, o parte din roşii, usturoiul, mărarul şi pătrunjelul verde, toate tăiate fideluţe şi se potrivesc de sare şi de piper. Acest zarzavat călit se răstoarnă peste vinete şi se umple cu sos de roşii atât cât să acopere vinetele. Sosul de roşii poate fi înlocuit cu suc de roşii, sau se prepară un sos de roşii mai subţire, fără făină şi zahăr. Deasupra fiecărei vinete se pune câte o jumătate de roşie mică şi se introduc în cuptor până se rumenesc pe deasupra. După ce se scot din cuptor se adaugă vinul şi se lasă să mai fiarbă pe maşina de gătit circa 10 min.
98. Ghiveci în ulei
300 g morcovi, 500 g cartofi, 1 ţelină, 300 g păstârnac, 300 g ceapă, 100 g mazăre, 200 g fasole verde, 5 ardei graşi, 2 legături de verdeaţă, 120 ml ulei, 100 ml vin, 50 g bulion, piper, sare, boia.
Zarzavatul curăţat şi tăiat în cuburi mici se căleşte pe rând în ulei. Se pot căli şi împreună la cuptor sau, sub capac, pe plită. Separat se prăjeşte uşor ceapa tocată mărunt şi se stinge cu bulion şi apă. Se adaugă boiaua, piperul, sarea, vinul şi se lasă să dea în fiert. Apoi se răstoarnă peste zarzavatul călit, se amestecă şi se introduce în cuptor până ce se rumeneşte pe deasupra şi este gata zarzavatul.
La prepararea ghiveciului se poate renunţa la unele legume, înlocuindu-le, după sezon, cu altele.
Pentru ghiveci, mazărea şi fasolea verde se fierb separat.
99. Andive cu maioneză
600 g andive, 1/2 lămâie, 4-5 linguri maioneză, piper, sare.
Se aleg andivele albe, cele cu frunzele verzi fiind amare. Se taie rădăcina, iar în cazul în care există puncte negre, acestea se curăţă cu vârful unui cuţit. Se spală în apă rece, se scurg bine, apoi se taie în lung pentru a desface toate foile şi miezul. Se pun andivele într-o salatieră, se adaugă maioneza, zeama de lămâie, piper, sare după gust şi se amestecă, după care se pot consuma.
100. Andive cu smântână şi ouă
600 g andive. 100 g smântână, 2 ouă, piper, sare.
La andivele pregătite ca în reţeta precedentă, se adaugă smântână, în loc de maioneză, ouă fierte tari tocate mărunt, şi după gust piper şi sare.
101. Conopidă cu maioneză
600 g conopidă, 5 linguri maioneză, piper, sare.
Se curăţă conopida, se desface în bucăţele, se spală şi se pune la fiert în apă fierbinte cu puţină sare, având grijă să nu fiarbă prea mult deoarece se sfărâmă. Când este fiartă se scoate şi se aşază într-o salatieră, iar când s-a răcit se adaugă maioneza, piper şi sare după gust.
102. Ciuperci cu maioneză
600 g ciuperci, 5-6 linguri de maioneză, 1/2 lămâie, piper, sare, sare de lămâie.
Sunt preferate ciupercile mici. Acestea se curăţă şi se spală în câteva ape, după care se pun la fiert în apă clocotită în care s-a pus sare şi un vârf de cuţit de sare de lămâie, pentru ca să se păstreze albe. După ce au