biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 15 16 17 ... 253
Mergi la pagina:
fiert 15 min se strecoară.

  Zeama în care au fiert ciupercile se foloseşte la mâncăruri.

  Când sunt reci, ciupercile se taie în felii cât mai subţiri, se amestecă cu maioneza, se adaugă, după gust, piper, sare şi se răstoarnă într-o salatieră, iar pe deasupra se ornează cu măsline şi cu felii de lămâie.

  103. Ciuperci cu usturoi

  —600 g ciuperci, câţiva căţei de usturoi, 50 ml ulei, 1 lingură de oţet, piper, sare.

  Ciupercile se pregătesc ca în reţeta precedentă, iar în loc de maioneză se adaugă, potrivindu-se la gust, sare, piper, oţet şi mujdei de usturoi. Se mai poate adăuga ulei şi pătrunjel verde tăiat mărunt.

  Se servesc cu mămăliguţă caldă.

  (Ciupercile cu usturoi pot fi pregătite şi din ciuperci comestibile de pădure, proaspete sau uscate.)

  2. SALATE

  2.1. SALATE DE LEGUME.

  Salatele sunt de două feluri: salate din legume fierte şi salate din crudităţi (salate verzi). Salatele din legume fierte se pot pregăti din timp. Salatele din crudităţi (salate verzi) se prepară numai în momentul servirii sau se pot pregăti din timp, însă numai când sunt servite se adaugă sare, oţet sau zeamă de lămâie.

  Pentru a-şi păstra culoarea naturală, legumele trebuie să fie fierte la foc iute, în multă apă clocotită cu puţină sare, în vas descoperit.

  Legumele se îngălbenesc din cauza aburului.

  După ce s-au fiert, legumele se scurg şi se răcesc cu apă rece. Astfel se fierb spanacul, mazărea, carotele, fasolea păstăi, conopida, dovleceii, varza de Bruxelles etc. Pentru a păstra o culoare şi mai naturală a legumelor, se adaugă puţin bicarbonat în apa care serveşte la fiertul acestora (1/2 linguriţă la 3 l apă).

  104. Salată de andive

  600 g andive, 50 ml ulei, zeamă de la 1/2 lămâie sau 1-2 linguri oţet, sare şi piper după gust.

  Se aleg andive albe, cele cu frunze verzi fiind amare. Se taie rădăcina şi se curăţă de frunzele stricate. Andivele se spală repede în apă rece. Nu se ţin mult în apă deoarece capătă un gust amar. Se taie în lung, în patru, pentru a desface toate foile şi miezul şi se pune totul într-o salatieră. Se sărează, se adaugă sosul pregătit separat din ulei, zeamă de lămâie, piper şi, după gust, puţin muştar.

  Se consumă imediat sau cel mult în 2-3 ore de la pregătire.

  Salata de andive se poate prepara şi cu maioneză (v. reţeta 99).

  105. Salată de ardei gras.

  Ardei, ulei, oţet, sare.

  Se aleg ardei mari, se coc pe plită sau pe o tablă pe aragaz, pe toate părţile, fără să se ardă deoarece se rup la curăţat. Ardeii copţi se pun într-un vas, se presară cu sare şi se acoperă cu un prosop sau capac. După ce s-au răcit, se curăţă de pieliţe, se rade codiţa şi se aşază ardeii într-o salatieră, iar deasupra se toarnă un sos preparat din ulei, sare şi oţet.

  106. Salată de gogoşari copţi.

  Se prepară la fel ca în reţeta precedentă.

  107. Salată de ardei gras şi roşii

  12 ardei graşi, 6-8 roşii, 2-3 linguri de ulei, 2 linguri de oţet, sare, piper.

  Ardeii se prepară ca în reţeta 105, apoi se aşază pe un platou un rând de ardei şi un rând de felii de roşii. Se stropesc cu sosul pregătit separat din ulei, oţet, piper şi sare, bătute bine cu o furculiţă într-o ceaşcă.

  108. Salată de gogoşari pentru iarnă

  5 kg gogoşari, 1 l oţet, 1/4 l ulei, 1/4 kg zahăr, 2 linguri miere, 2 linguri sare, piper, foi de dafin, boabe de muştar.

  Se curăţă gogoşarii de cotor şi seminţe şi se taie în felii mai mari. Într-o cratiţă se toarnă oţetul, uleiul, zahărul, mierea, sarea şi mirodeniile şi se dă în clocot. Gogoşarii tăiaţi se opăresc în cratiţă rând pe rând (cam în patru-cinci reprize) după care se scot cu spumiera în alt vas, scurgându-se bine şi se lasă să se răcească.

  Se pun în borcane şi se toarnă soluţia răcită în care au fost opăriţi gogoşarii. Se leagă cu celofan şi se ţin la cămară. Se pot servi după câteva zile, sau se păstrează luni de zile. Au gust dulceag.

  109. Salată de cartofi cu ceapă

  600 g cartofi, 150 g ceapă, 100 ml ulei, 2-3 linguri oţet, 1 legătură de verdeaţă, sare, piper, măsline.

  Cartofii se pun la fiert în coajă (necurăţaţi), în apă cu sare. După ce s-au fiert şi răcit, se curăţă şi se taie în felii subţiri, la fel şi ceapa. Verdeaţa (pătrunjel sau mărar) se taie mărunt. Se amestecă cartofii împreună cu ceapa într-un castron şi se potrivesc după gust, cu sare, piper, oţet şi ulei. Se aşază pe platou sau într-o salatieră, se presară cu verdeaţă, iar pe deasupra se ornează cu măsline unse cu ulei.

  110. Salată de cartofi cu varză murată

  600 g cartofi, 100 g ceapă, 400 g varză murată, 100 ml ulei, piper, verdeaţă, măsline.

  Se prepară după indicaţiile date la reţeta precedentă, adăugându-se varza murată tăiată subţire.

  111. Salată de cartofi cu maioneză şi smântână

  1 kg cartofi, 200 g maioneză, 100 g smântână, piper, sare, muştar.

  Se curăţă de coajă cartofii fierţi, se lasă să se răcească, apoi se taie în rondele. Se amestecă cu maioneză la care s-a adăugat smântână, muştar, piper şi sare.

  Se recomandă cartofi mici, lunguieţi (cornuleţe).

  112. Salată orientală de sezon

  500 g cartofi, 100 g ceapă, 2-3 ardei graşi, 300 g roşii, 200 g castraveţi verzi, 1-2 legături ridichi de lună, 1 legătură verdeaţă, 2 ouă sau 50 g măsline, 50 ml oţet, 80 ml ulei, sare.

  Cartofii se pun la fiert în coajă, apoi, după ce s-au răcit, se curăţă şi se taie în felii subţiri. La fel se taie şi ceapa. Ardeii graşi se taie subţiri ca fideaua, roşiile se taie în rondele, la fel

1 ... 15 16 17 ... 253
Mergi la pagina: