Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
113. Salată orientală trufanda (din cartofi noi)
500 g cartofi noi, câteva felii de ceapă verde, 3-4 legături ridichi de lună, 2-3 salate verzi, 50 ml ulei, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, piper, sare, oţet.
Cartofii noi curăţaţi se fierb în apă clocotită cu puţină sare. Când sunt gata se scurg, se stropesc cu ulei şi se ţin acoperiţi până se răcesc. Între timp se curăţă şi se spală bine ceapa verde, ridichile, salata verde şi verdeaţa, după care se taie în bucăţi potrivit de mari. Se amestecă totul împreună cu cartofii şi se adaugă după gust, ulei, sare, piper şi oţet. Deasupra se presară cu mărar şi pătrunjel verde. Se poate orna şi cu felii de ouă fierte.
114. Salată orientală de iarnă
1 kg cartofi, 200 g ceapă, 200 g castraveţi acri, 80 ml ulei, 50 g oţet, 1 legătură verdeaţă, 60 g măsline, piper, sare.
Cartofii se pun la fiert în coajă. După ce s-au fiert şi s-au răcit, se curăţă şi se taie în felii subţiri, la fel şi ceapa. Castraveţii acri se aleg dintre cei mai tineri, dacă au coajă groasă se curăţă, apoi se taie în rondele cât mai subţiri. Verdeaţa (pătrunjel sau mărar) se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Se amestecă toate într-un castron şi se adaugă, după gust, sare, piper, oţet şi ulei. Salata se aşază pe un platou sau într-o salatieră, se presară cu verdeaţă, iar pe deasupra se ornează cu măsline unse cu ulei.
115. Salată de cartofi cu brânză telemea
1 kg cartofi, 300 g telemea, 100 g ceapă sau 200 g ceapă verde, 1-2 legături de ridichi de lună, 60 ml ulei, sare, piper, oţet.
Cartofii fierţi în coajă, după ce se răcesc se curăţă, se taie în felii, apoi se adaugă ceapa tăiată, ridichile, brânza rasă şi se potrivesc la gust de oţet, sare şi piper. Se amestecă lejer şi se aşază într-o salatieră. Se pot orna deasupra cu felii de roşii şi de ardei gras.
116. Salată de legume (a la rus) cu maioneză.
Pentru 1 kg de salată: 800 g cartofi, 200 g morcovi, 200 g mazăre, 300 g maioneză, 1 lingură de muştar, 1-2 ouă fierte tari, 1 lingură de pătrunjel verde tăiat mărunt, piper pisat, sare.
Morcovii şi cartofii fierţi se curăţă de coajă şi se taie în cuburi mici. Se adaugă mazărea fiartă, pătrunjelul tăiat mărunt, ouăle fierte şi tocate, muştarul, o parte din maioneză, apoi se amestecă şi se potriveşte de sare şi de piper după gust. Se aşază salata pe platou, se acoperă cu un strat subţire de maioneză, iar cu restul de maioneză se şpriţuieşte pe deasupra şi se decorează cu bucăţele şi cu şuviţe de legume tăiate, cu felii de ouă şi câte o ramură de pătrunjel verde.
117. Salată de castraveţi
—4 castraveţi proaspeţi, 30-50 ml ulei, 1 legătură de mărar, sare, piper, oţet.
Castraveţii tineri şi proaspeţi se curăţă de coajă, se taie în felii subţiri, se pun în salatieră şi se amestecă cu mărar tăiat mărunt, piper, sare şi oţet după gust.
118. Salată de castraveţi cu roşii şi ceapă
—4 castraveţi, 100 g ceapă, câteva roşii, sare, piper, oţet.
Castraveţii şi roşiile se spală şi apoi se curăţă (castraveţii de coajă, iar roşiile de pieliţe). Se curăţă şi ceapa. Apoi se taie toate în felii subţiri (roşiile se pot tăia în felii mai groase) şi se pun în salatieră. Se adaugă, după gust, sare, piper, ulei şi eventual oţet. Se amestecă totul cu grijă şi se serveşte imediat.
119. Salată de ciuperci
700 g ciuperci de seră sau 1 cutie de ciuperci conservate, 2-3 linguri de ulei, zeama de la 1 lămâie, 1 căpăţână mică de usturoi, piper, sare, 1 legătură de mărar, 1 vârf de cuţit sare de lămâie.
Ciupercile se curăţă, se spală în mai multe ape şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare şi cu puţină sare de lămâie (sarea de lămâie se pune pentru ca ciupercile să nu se înnegrească în timpul fiertului). Când sunt fierte, ciupercile se scot din zeamă şi după ce s-au răcit se taie în felii subţiri şi se pun în salatieră. Se adaugă usturoiul pisat, mărarul tocat, uleiul, zeama de lămâie, sare şi piper după gust.
120. Salată de conopidă
—2 kg conopidă, 2-3 ouă fierte, 1 lingură de muştar, 100 ml ulei, zeamă de la 1 lămâie sau 2-3 linguri de oţet, sare, piper.
Conopida se desface în bucheţele şi se pune pentru câteva minute în apă rece cu sare. Apoi se pune la fiert în apă clocotită cu sare. Se fierbe 20-30 min, după care se lasă să se răcească şi se aşază în salatieră. Din ouăle fierte se scot gălbenuşurile şi se rad pe răzătoare, se pun într-un castron, se adaugă muştarul, se amestecă cu uleiul, picurat câte puţin, sare, piper şi zeamă de lămâie sau oţet, după gust, şi se răstoarnă peste conopidă. Salata poate fi dreasă numai cu ulei şi cu oţet sau cu maioneză.
121. Salată de varză de Bruxelles
1 kg varză de Bruxelles, 1 lămâie, 2-3 linguri de ulei, sare, piper.
Varza de Bruxelles se curăţă, se spală în mai multe ape, se pune la fiert în apă clocotită cu puţină sare, lăsându-se să fiarbă circa 20 min, după care se scurge şi se răceşte cu apă rece. Se pune într-o salatieră şi se adaugă uleiul, zeama de lămâie, sare şi piper după gust.
122. Salată