Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
133. Salată de sfeclă roşie cu hrean sau chimen.
Sfeclă roşie, hrean sau chimen, ulei, oţet, sare.
Se coace sau se fierbe sfecla, apoi se curăţă. Dacă sfecla este mare se taie în lung în 4 sau în 6 şi apoi, cu un cuţit riglat, se taie în felii subţiri şi se presară cu puţină sare. Într-un castron se aşază alternativ un rând de sfeclă şi un rând de hrean dat pe răzătoarea cu găuri mărunte. Se toarnă deasupra oţet, după gust.
Această salată este mult mai gustoasă dacă a fost preparată cu o zi înainte. Se ţine într-un borcan închis ermetic. Când se serveşte se adaugă puţin ulei. Salata de sfeclă se mai poate prepara înlocuind hreanul cu chimen, care se presară peste feliile de sfeclă.
134. Salată de sfeclă roşie rasă.
Sfeclă roşie, hrean, zahăr, oţet, sare.
Se coace sau se fierbe sfecla, se curăţă, iar după ce s-a răcit se dă printr-o răzătoare măruntă. De asemenea, se rade hreanul, în proporţie de 1/15 faţă de cantitatea de sfeclă, se amestecă împreună şi se adaugă puţin zahăr, oţet şi sare după gust. Se poate servi imediat sau se poate păstra mai mult timp într-un borcan închis ermetic.
135. Salată de sfeclă roşie cu ciuperci uscate
600 g sfeclă, 60 g ciuperci uscate, 100 g ceapă, 100 ml ulei, piper, sare, oţet şi usturoi.
Se coace sau se fierbe sfecla. Între timp, se spală ciupercile uscate sau hribii în apă şi se pun la înmuiat o oră în apă călduţă, după care se pun la fiert. Sfecla fiartă se curăţă (dacă este mare se taie în lung în 4) şi apoi se taie în felii subţiri, se adaugă ciupercile fierte şi tăiate, de asemenea, în felii subţiri, ceapa care s-a tăiat mărunt şi s-a călit în ulei, piper, sare, oţet şi, după gust, usturoi pisat. Se amestecă împreună toate ingredientele şi se aşază într-o salatieră. (Zeama rămasă de la ciuperci se foloseşte la subţiat mujdeiul de usturoi, care se toarnă în salată).
136. Salată de roşii.
Roşii, ulei, sare, ceapă, piper.
Se aleg roşii cărnoase şi bine coapte (de preferinţă ţinute la rece). Înainte de a fi servite, roşiile se taie în felii, nu prea subţiri şi nu se amestecă deoarece s-ar sfărâma feliile, ci doar se scutură salatiera. Cine doreşte poate adăuga ceapă tăiată subţire, ulei, sare şi piper, după preferinţă.
137. Salată de roşii asortată
—4 roşii, 3-4 ardei graşi, 1-2 cepe, 1 ardei iute, 1 legătură de mărar, 50 ml ulei, oţet, sare.
Roşiile, ardeii graşi, ardeiul iute şi ceapa se taie felii subţiri, se aşază într-o salatieră şi se adaugă, după gust, sare, ulei şi oţet. Salata nu se amestecă pentru a nu se sfărâma feliile de roşii; se scutură numai de câteva ori salatiera. Se serveşte presărată cu mărar tăiat mărunt.
138. Salată de roşii cu castraveţi
—600 g roşii, 2-3 castraveţi proaspeţi, 1-2 cepe sau câteva fire de ceapă verde, 1 legătură mărar, 2-3 linguri ulei, piper, sare, oţet sau zeamă de lămâie.
Roşiile proaspete şi bine coapte se spală, se taie în felii (nu prea subţiri) şi se pun în salatieră. Castraveţii se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri, la fel se taie şi ceapa, apoi se pun peste roşii în salatieră. Se adaugă, după gust, sare, piper, oţet, ulei şi se presară cu mărar tăiat mărunt.
139. Salată de vinete
1 kg vinete, 150 ml ulei, sate, ceapă, roşii, ardei gras.
Se aleg vinete de culoare cât mai neagră şi cu coaja lucioasă. Se coc pe jar, pe plita bine încinsă sau pe flacăra de aragaz, după care se pun pe un fund de lemn puţin înclinat pentru ca în timp ce se răcesc, să se scurgă zeama din ele. Se curăţă cu mâna înmuiată în apă rece în aşa fel încât să nu rămână nici o urmă de coajă arsă. Se pun apoi vinetele pe un fund de lemn curat şi se toacă cu un satâr sau cu un cuţit din lemn (vinetele nu trebuie să se atingă cu metale, deoarece se înnegresc şi devin toxice), se sărează şi se pun într-un castron de faianţă sau de porţelan. Se freacă apoi bine, numai cu lingura de lemn, adăugându-se treptat ulei în proporţie de 150-200 ml la 1 kg de vinete curăţate. Se potrivesc de sare. Se poate adăuga şi ceapă tăiată foarte mărunt, sau se poate servi ceapa separat.
Salata de vinete se aranjează pe platou şi se ornează cu felii de roşii şi cu rondele de ardei gras. Pentru a spori cantitatea de salată de vinete, se pot adăuga 2-3 dovlecei tineri curăţaţi de coajă şi fierţi în apă clocotită cu puţină sare. Când dovleceii sunt fierţi, se scurg bine de apă şi apoi se toacă împreună cu vinetele. În momentul servirii salata de vinete se stropeşte cu puţin ulei.
140. Salată verde
—3 salate verzi cu miez sau mai multe dacă sunt mici, ulei, sare, oţet sau zeamă de lămâie.
Se alege salată tânără, proaspătă şi cu miez. Se îndepărtează primele foi veştede şi pătate, iar restul salatei se spală în mai multe ape reci, după care se taie în lung în 4 sau în 6. Dacă salata este prea tânără şi nu are încă miez, se alege foaie cu foaie, se pune în salatieră şi se toarnă sosul peste ea în momentul servirii.
Separat, într-o ceaşcă, se prepară sosul, din ulei şi oţet,