Cărți «J. D. Salinger cărți de filosofie online gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
În timp ce stăteam aşa la fereastră, am început să mă gândesc ce-ar fi să-i dau un telefon drăguţei Jane – vreau să spun, să-i dau un telefon interurban, la B. M., unde învăţa, în loc s-o chem pe maică-sa, şi să aflu când se întoarce acasă. Bineînţeles că nu era frumos să telefonezi studentelor noaptea, dar aveam un plan. Voiam să spun oricui mi-ar fi răspuns că sunt unchiul ei şi că mătuşă-sa tocmai suferise un accident mortal de maşină şi trebuie să vorbesc imediat cu Jane. Totul ar fi mers ca pe roate. Singurul motiv pentru care n-am chemat-o e că n-aveam chef. Şi dacă n-ai chef, nu poţi trage bărbi cum trebuie.
După un timp, m-am aşezat într-un fotoliu şi am fumat vreo câteva ţigări. Trebuie să recunosc că mă simţeam ca musca-n lapte. Apoi, deodată, mi-a venit o idee. Mi-am scos portofelul şi am început să caut o adresă primită de la un tip, unul de la Princeton21 pe care-l cunoscusem la o petrecere în vară. În cele din urmă, am găsit-o. Prinsese o culoare ciudată de la portofelul meu, dar scrisul tot se mai desluşea. Era adresa unei fete, care – după spusele amicului de la Princeton —, fără să fie ceea ce se cheamă o damă, călca pe de lături din când în când. O adusese odată la o petrecere la Princeton, şi după aia aproape că-l dăduseră afară din şcoală. Era un fel de dansatoare care făcea striptease, sau ceva asemănător. În orice caz, m-am dus la telefon şi am chemat-o. O chema Faith Cavendish şi locuia pe strada 65 colţ cu Broadway, la „Stanford Arms Hotel”, care trebuie să fi fost o cloacă.
O clipă am crezut că nu-i acasă sau mai ştiu eu ce. Nu răspundea nimeni. Apoi, în cele din urmă, cineva a ridicat receptorul.
— Alo? am zis.
Mi-am îngroşat vocea cât am putut, ca să nu-şi dea seama ce vârstă am. De altfel, vocea mea era şi aşa destul de groasă.
— Alo, mi-a răspuns o voce de femeie, nu prea prietenoasă.
— Domnişoara Faith Cavendish?
— Cine-ntreabă? a răspuns ea. Cine naiba mă cheamă la ora asta?
M-am cam speriat.
— Ştiu că-i târziu, i-am zis cu o voce de om matur. Dar sper c-o să mă iertaţi. Eram foarte dornic să dau de dumneavoastră.
I-am spus toate astea pe un ton cât se poate de politicos. Zău că da!
— Dar cine e la telefon?
— Dumneavoastră nu mă cunoaşteţi. Sunt un prieten de-al lui Eddie Birdsell. Eddie mi-a spus că dacă vin la New York să mă întâlnesc neapărat cu dumneavoastră, să bem un pahar împreună.
— Cine? Cum zici că-l cheamă pe prietenul dumitale?
Mamă, era ca o panteră! Aproape că urla la mine!
— Edmund Birdsell. Eddie Birdsell… i-am spus.
Nu-mi mai aminteam dacă numele lui era Edmund sau Edward. Îl întâlnisem o singură dată la o petrecere nenorocită.
— Nu cunosc pe nimeni cu numele ăsta, Jack22! Şi dacă-ţi închipui că-mi face plăcere să mă trezească cineva din somn în mijlocul…
— Eddie Birdsell. De la Princeton, i-am spus.
Se vedea clar că repeta în gând numele, căutând să şi-l amintească.
— Birdsell, Birdsell… de la Princeton… de la colegiul Princeton?
— Da, i-am spus.
— Eşti de la Princeton?
— Mai mult sau mai puţin!
— A… Şi ce mai face Eddie? m-a întrebat. Să ştii că-i o oră foarte curioasă să dai cuiva telefon. Auzi la ce oră să sune!
— E bine. M-a rugat să vă transmit toate cele bune din partea lui.
— Mulţumesc. Transmite-i şi dumneata toate cele bune din partea mea. E un băiat drăguţ. Ce mai face?
Devenise, brusc, nemaipomenit de prietenoasă.
— Păi, ştiţi… Tot aia şi tot aia! i-am răspuns.
De unde naiba să ştiu eu ce face? Abia îl cunoşteam. Mici măcar nu ştiam dacă mai e la Princeton.
— N-aţi vrea să ne întâlnim să luăm un cocktail împreună?
— Dumneata ai idee cât e ceasul? mi-a replicat. Dar, în orice caz, îmi dai voie să te întreb cum te cheamă? Căpătase brusc un accent britanic. După voce pari mai degrabă tânăr.
Am râs.
— Mulţumesc de compliment, i-am zis cât se poate de amabil. Mumele meu e Holden Caulfield.
Ar fi trebuit să-i dau un nume fals, dar nu mi-a venit niciunul în minte.
— Ascultă, domnule Cawffle, n-am obiceiul să fixez întâlniri în mijlocul nopţii. Sunt o fată care munceşte!
— Mâine-i duminică, i-am spus.
— Bine, dar oricum. Trebuie să mă odihnesc. Să fiu frumoasă! Ştii cum e!
— Şi eu care credeam c-o să bem măcar un cocktail împreună. Nu e chiar atât de târziu!
— Eşti foarte drăguţ, mi-a spus. De unde suni? Unde eşti?
— Eu? Într-o cabină telefonică!
— Aşa! a spus ea, după care a urmat o lungă pauză. Ascultă, mi-ar face mare plăcere să ne întâlnim odată, domnule Cawffle. Ai o voce foarte simpatică. Dar acum e târziu.
— Aş putea să vin la dumneavoastră.
— În mod normal aş fi răspuns: perfect. Vreau să spun că mi-ar fi făcut plăcere să vii să bem un pahar, dar colega mea de cameră e bolnavă. A zăcut toată seara fără să poată închide ochii. Şi abia acum a adormit. Şi,