biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 21 22 23 ... 253
Mergi la pagina:
freacă cu o linguriţă de muştar, se adaugă 3 linguri de ulei, 2 linguri de apă, 2 linguri de oţet, sare şi piper pisat, după gust.

  Se poate adăuga şi tarhon opărit şi tocat mărunt sau ceapă verde tăiată mărunt.

  162. Sos a la grec.

  Pentru 300 g sos: 100 ml ulei, 150 ml sifon, zeamă de lămâie (de la o lămâie), 1 legătură pătrunjel verde, piper, sare.

  Se toarnă uleiul într-un castron, se adaugă pătrunjel tocat, piper, sare, zeama de lămâie şi sifonul. Se bate cu telul sau cu furculiţa până se omogenizează.

  Sosul trebuie să fie picant şi acrişor. Se serveşte la salate de legume.

  163. Sos vinegretă.

  Pentru 300 g sos: 100 ml ulei, 3-4 ouă fierte, 1 legătură pătrunjel verde, 50 g muştar, oţet, piper şi sare după gust.

  Ouăle fierte şi tocate mărunt se amestecă bine cu ulei, pătrunjel verde tocat, oţet, piper, sare.

  164. Sos picant pentru salată

  100 ml ulei, 50 g muştar, 2 linguri oţet, piper, sare, 3-4 căţei de usturoi.

  Într-un castron, se amestecă muştarul cu uleiul care se toarnă câte puţin. Se subţiază cu oţet, se adaugă usturoiul pisat şi se potriveşte după gust de sare şi de piper.

  Se foloseşte la salate de roşii, castraveţi, salată verde, salată de ţelină etc.

  165. Sos de smântână cu muştar

  200 g smântână, 60 g muştar, sare, zeamă de lămâie.

  Se amestecă într-un castron smântâna, muştarul, zeamă de lămâie şi sare după gust. Se foloseşte la salatele de andive, ţelină, conopidă etc.

  166. Sos de smântână cu hrean

  200 g smântână, 1 linguriţă de muştar, 2 linguri de hrean ras, zeamă de lămâie, piper, sare.

  Toate componentele se amestecă într-un castron, cu grijă, şi se potriveşte sosul la gust cu zeamă de lămâie, sare şi piper.

  Se foloseşte la salate de legume şi la ouă fierte.

  167. Sos scordolea.

  Pentru 600 g sos: 200 ml ulei, 1 căpăţână usturoi, 200 g miez de nucă, 200 g miez de franzelă, 1 lămâie, piper, sare.

  Se pisează usturoiul, se adaugă miezul de franzelă înmuiat în lapte şi bine stors, apoi miezul de nucă măcinat. Se amestecă şi la fel ca la maioneză, se adaugă câte puţin ulei. Se potriveşte sosul la gust cu zeamă de lămâie, piper şi sare. Sosul trebuie să fie legat ca o maioneză. Se serveşte la ouă fierte sau ca aperitiv.

  168. Maioneză

  3 gălbenuşuri, 300 ml ulei, 2 linguri zeamă de lămâie sau sare de lămâie dizolvată în puţină apă, o jumătate lingură de muştar, sare.

  Se pun într-un castron gălbenuşurile crude şi muştarul, se presară cu puţină sare cernută şi se amestecă cu telul, picurându-se la început câte puţin ulei, iar după ce s-a obţinut consistenţa de maioneză se stropeşte cu câteva picături de apă rece. Se continuă să se toarne ulei, cu intermitenţă, sub forma unei şuviţe subţiri. După ce s-a terminat uleiul se adaugă, după gust, zeamă sau sare de lămâie şi se mai adaugă apă rece, atât cât primeşte maioneza ca să nu iasă prea subţire.

  Dacă se întâmplă să se taie maioneza, atunci se ia un gălbenuş crud sau fiert (care se dă prin sită) şi se freacă separat într-un castron sau într-o farfurie adâncă, cu puţină sare fină şi 1/2 linguriţă de muştar, după care se adaugă câte puţin din maioneza tăiată.

  De reţinut este faptul că se recomandă să se folosească sare de lămâie în soluţie concentrată, aceasta legând mai bine maioneza. Zeama de lămâie se poate adăuga la urmă în maioneza gata preparată.

  Ouăle trebuie să fie cât mai proaspete, iar uleiul trebuie să aibă temperatura camerei. Până la întrebuinţare, maioneza se păstrează în frigider, altfel se lasă (se taie) şi iese uleiul deasupra. Maioneza tăiată se mai poate drege şi cu apă. Se pune într-un castron 1/2 lingură din maioneza tăiată peste care se picură apă şi, amestecând tot timpul repede, se adaugă mereu câte puţin din maioneza tăiată şi câte o picătură de apă. Când s-a legat, se adaugă restul de maioneză.

  169. Sos de maioneză, cremă

  200 g maioneză, 100 g frişcă fără zahăr, sare.

  În maioneză se adaugă frişcă bătută fără zahăr, sare şi, după gust, piper şi zeamă de lămâie, apoi se amestecă. Sosul rezultat se foloseşte la unele legume fierte (sparanghel, conopidă) şi la ouă fierte tari.

  170. Sos ravigot (ravigote)

  200 g maioneză, 100 g castraveţi muraţi, 60 g ceapă, 1 legătură de pătrunjel verde şi câteva ramuri de tarhon.

  Castraveţii muraţi se curăţă de coajă şi de seminţe, se toacă cât mai mărunt şi se storc de zeamă. Ceapa se taie foarte mărunt, iar de la tarhon şi pătrunjel se aleg numai frunze proapete, neveştejite şi se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se pun în maioneză şi se amestecă împreună. Sosul obţinut se ţine până la servire în frigider. Se foloseşte la legume fierte şi la ouă fierte tari.

  171. Sos tartar

  150 ml ulei, 3 gălbenuşuri, 30 g muştar, 1 legătură de pătrunjel verde, sare, piper, oţet.

  Se pun într-un castron gălbenuşurile fierte şi date prin sită. Se adaugă muştar, piper, sare şi se amestecă, adăugând, ca la maioneză, uleiul puţin câte puţin. La sfârşit se adaugă, după gust, oţet, sare, piper şi pătrunjel tocat.

  Se serveşte la salate de legume, salată verde şi la ouă fierte tari.

  172. Sos de maioneză picant (remulad)

  200 g maioneză, 100 g castraveciori, 30 g muştar, 1 legătură de pătrunjel verde, 2-3 ouă fierte, câteva fire de tarhon, 50 g capere, oţet, piper sare.

  Castraveciorii muraţi se curăţă de coajă şi de seminţe, se toacă mărunt, se scurg de zeamă şi se pun în maioneză. Se taie mărunt tarhonul, pătrunjelul verde, caperele şi ouăle fierte tari şi se pun, de asemenea, în maioneză, după care se adaugă, după gust, piper, oţet, sare şi se

1 ... 21 22 23 ... 253
Mergi la pagina: