biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 24 25 26 ... 253
Mergi la pagina:
untul, se adaugă făina şi se amestecă până se îngălbeneşte uşor, apoi se stinge cu lapte călduţ şi se lasă să fiarbă puţin. Se adaugă mărar fraged, şi ales în fire subţiri tăiate în bucăţele de 2-3 mm. Se adaugă în sos sare după gust, şi se fierbe 5-6 min. La urmă se pot adăuga 2-3 linguri de smântână sau şi 1-2 gălbenuşuri.

  194. Sos de castraveţi muraţi

  50 g unt sau 50 ml ulei, 50 g făină, 200 g smântână, 500 g castraveţi muraţi, 1 foaie de dafin, 1 legătură de mărar.

  Se prepară un sos alb cu ulei şi făină, se stinge cu apă şi se adaugă castraveţii curăţaţi de coajă şi seminţe, tăiaţi mărunt, şi foaia de dafin, după care se lasă să fiarbă încet 1 oră. Se serveşte la unele preparate de cartofi presărat cu mărar. (După preferinţă se poate adăuga în sos şi smântână).

  195. Sos alb dietetic

  50 g unt, 50 g făină, 400 ml lapte sau zeamă de legume, sare.

  Făina se pune la uscat într-o tigaie, pe maşina de gătit sau în cuptorul cu uşa deschisă, amestecându-se tot timpul, până ce capătă o culoare gălbuie-aurie. Apoi se dizolvă cu lapte sau cu zeamă de la legumele fierte, se amestecă bine şi se lasă să dea în fiert 2-3 min. Se potriveşte de sare, se strecoară în alt vas, se adaugă untul şi după preferinţă zeamă de lămâie, gălbenuşuri, sau o lingură de smântână.

  Zeama de legume se prepară astfel: se pun la fiert 1-2 cepe, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 1/2 ţelină – toate tăiate în felii – şi puţină sare. Se fierb 1 oră, după care se strecoară zeama folosindu-se la stins (dizolvat) făina pentru sos. Legumele fierte se pot trece prin sită, iar piureul obţinut poate înlocui făina la sos.

  196. Sos de ceapă dietetic

  50 g unt, 50 g făină, 400 ml lapte sau zeamă de legume, 200 g ceapă, sare.

  Ceapa se curăţă, se taie foarte mărunt şi se pune la fiert cu puţină apă şi unt, într-un vas cu capac, pentru a se înăbuşi şi a se înmuia bine. Între timp se usucă făina fără unt (aşa cum s-a arătat în reţeta precedentă), se dizolvă cu lapte şi se toarnă peste ceapă. Se potriveşte sosul de sare, se poate adăuga zeamă de lămâie după plac şi se lasă să dea în fiert 2-5 min.

  Acest sos se foloseşte la preparate din cartofi, paste făinoase şi la cele din orez.

  197. Sos tomat natural

  1 kg de roşii, 30 g unt, 1 legătură de pătrunjel, 1 ceapă, zahăr şi sare după gust.

  Roşiile, spălate şi tăiate bucăţi, se fierb 1 oră împreună cu ceapa, pătrunjelul şi apa necesară (300 ml). Apoi se strecoară, se adaugă unt, zahăr şi sare după gust şi se lasă să fiarbă 5-6 min. Sosul se amestecă mereu, fiindcă altfel piureul rezultat din roşii se depune la fund. Se serveşte la diferite preparate din legume şi făinoase.

  198. Sos tomat îngroşat

  1 kg de roşii sau 100 g bulion de roşii, 50 g unt, 25 g făină, 60 g ceapă, 50 g morcovi, 1/2 ţelină, 10 g zahăr, sare.

  Legumele tăiate în felii subţiri se călesc în unt, se adaugă făina (uscată ca în reţeta 195), dizolvată cu puţină apă, se mai adaugă bulionul sau roşiile fierte, strecurate şi, dacă este nevoie, se mai adaugă apă caldă, cât se doreşte sosul de gros. Se mai fierb împreună 1 oră, după care se strecoară. Se potriveşte la gust cu zahăr şi sare.

  199. Sos tomat picant.

  Se prepară la fel ca în reţeta precedentă, adăugându-se în plus câteva boabe de piper şi 1 foaie de dafin care se călesc împreună cu legumele. La urmă se adaugă 100 ml de vin roşu şi se mai dă sosul o dată în fiert. Acest sos se serveşte la preparatele făinoase, la cele de orez şi la şniţele de legume.

  200. Sos tomat cu ciuperci

  200 g ciuperci proaspete, 100 g ceapă, 60 ml ulei sau 60 g unt, 1/2 lingură de făină, 50 g bulion de roşii, sare, piper.

  Ceapa, tăiată foarte mărunt, se căleşte în ulei până se colorează puţin, apoi se pun ciupercile tăiate felii foarte subţiri şi se călesc la foc mic, până scade zeama lăsată de ele. Se adaugă făina, bulionul şi se stinge cu atâta apă cât să se obţină un sos potrivit de gros. Apoi se potriveşte la gust cu piper şi sare şi se mai fierbe 2-3 min, amestecându-se tot timpul.

  Se serveşte la pilaf de orez şi la piure de cartofi.

  201. Sos de roşii portughez

  1 kg roşii, 60 ml ulei, 2-3 ardei graşi, 1 căpăţână usturoi, 100 ml vin, piper, sare.

  Se taie usturoiul şi ardeii graşi în bucăţi mici şi se călesc uşor în ulei să se coloreze. Se adaugă imediat roşiile curăţate de pieliţă şi seminţe şi se înăbuşă 10-15 min, apoi se adaugă vinul şi, după gust, sare şi piper. Se serveşte la diferite preparate, ca şi celelalte sosuri.

  202. Sos brun de legume

  60 ml ulei, 50 g făină, 400 g legume (ceapă, morcovi, rădăcină de pătrunjel şi ţelină), 50 g bulion de roşii, 1 foaie de dafin, 10 boabe de piper, 1 fir de cimbru, sare.

  Legumele tăiate felii subţiri se călesc uşor în ulei, după care se adaugă făina, bulionul de roşii, mirodeniile şi se stinge cu apă. În continuare se lasă să fiarbă 1 oră, se curăţă de spumă şi se potriveşte de sare, apoi se trece totul prin sită, în afară de cimbru şi foaia de dafin. Culoarea brună a sosului se ajustează cu caramel.

  Acest sos brun se întrebuinţează la prepararea diferitelor sosuri şi mâncăruri.

  203. Sos brun de oase şi legume (sos de bază)

  Pentru 1 kg de sos: circa 1 kg de oase, 1

1 ... 24 25 26 ... 253
Mergi la pagina: