biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 25 26 27 ... 253
Mergi la pagina:
ceapă, 1 lingură de bulion, 100 g morcovi, 1 ţelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 60 g făină, 100 g untură, sare iar ca mirodenii: usturoi, cimbru, 1 foaie de dafin.

  Oasele se sparg şi se pun într-o tavă la cuptor, fără grăsime, până se rumenesc. Apoi se scot din tavă, se pun într-o oală, se toarnă 2 litri de apă clocotită şi se fierb pe foc lent până ce zeama scade la jumătate, după care se strecoară şi cu ea se stinge sosul.

  Între timp, legumele se curăţă, se spală, se taie în felii şi se pun la prăjit într-o cratiţă cu untură încinsă, până se rumenesc puţin, după care se adaugă făina uscată în prealabil la cuptor (fără grăsime), până căpătă o culoare aurie şi apoi se stinge cu supa de oase preparată în prealabil. Se adaugă apoi bulionul şi toate mirodeniile (condimentele), se lasă să fiarbă 1 oră, amestecându-se continuu şi luând spuma, după care se potriveşte de sare şi de lichid şi se strecoară.

  Sosul brun se foloseşte la diverse mâncăruri de carne sau de legume.

  204. Sos brun sau sos roşu, stins cu supă de oase.

  Se prepară la fel ca sosul din reţeta precedentă, cu deosebirea că oasele, în loc să se prăjească, se pun la fiert timp de 2-3 ore. Supa obţinută se foloseşte pentru stins componentele din care se prepară sosul. Dacă dorim un sos roşu, la acestea se adaugă puţină boia roşie şi bulion de roşii sau suc de roşii. La urmă se strecoară şi se adaugă puţin unt proaspăt.

  205. Sos de legume fără făină

  100 g morcovi, 100 g ceapă, 50 g ţelină, 1 căpăţână usturoi, 2 rădăcini pătrunjel, 100 g cartofi, 1 fir de cimbru, 10 boabe de piper, 1 foaie de dafin, 50 g bulion de roşii sau 500 g roşii, 75 ml ulei, 1200 ml apă.

  Se curăţă legumele, se taie felii foarte subţiri şi se înăbuşă până se rumenesc puţin. Se adaugă bulionul de roşii sau roşiile şi se mai înăbuşă 5-10 min, după care se stinge cu apă caldă şi se lăsă să fiarbă circa 30 min, adăugând piperul, foaia de dafin, cimbrul şi sare după gust. Legumele fierte se pasează prin sită împreună cu lichidul care a mai rămas. Dacă sosul este prea subţire, se mai lasă să fiarbă până scade cât trebuie.

  Acest sos poate fi servit la diverse preparate de legume, orez, făinoase şi peşte.

  206. Sos de roşii dietetic

  600 g roşii, 50 g făină, 30 g zahăr, 30 g unt, sare.

  Se înăbuşă roşiile în sucul lor şi, după ce s-au înmuiat bine, se amestecă cu făină uscată prin călire fără grăsime şi dizolvată în zeamă de legume sau apă caldă, după care se adaugă sare şi zahăr după gust. Dacă sosul este prea gros, se potriveşte cu apă caldă. După ce sosul a fiert 5-10 min, se strecoară şi se mai adaugă untul sau smântână, după gust.

  Sosul se foloseşte la diverse preparate de legume, orez şi făinoase.

  207. Sos de ceapă fără făină

  150 g ceapă, 50 ml ulei, 200 g cartofi, 2-3 linguri de smântână, sare, piper.

  Ceapa tăiată mărunt se căleşte în ulei până se rumeneşte puţin, după care se stinge cu 500 ml de apă, se adaugă cartofii raşi pe răzătoarea mică şi se lasă să fiarbă până se terciueşte. Apoi se strecoară trecând prin sită tot conţinutul, se potriveşte de sare, piper şi se adaugă smântână. Se mai fierbe 2-3 min, amestecându-se tot timpul.

  208. Sos de mere (fără zahăr)

  —6 mere, 100 g smântână sau 50 g unt, 30 g făină sau 10 g amidon (zeamil).

  Merele se spală, se taie în bucăţi cu coajă cu tot, se pun într-un vas cu apă (500 ml) şi se fierb până se terciuiesc, apoi se trec prin sită şi în piureul obţinut se adaugă făina sau amidonul dizolvat cu puţină apă rece, smântâna sau untul şi după gust zahăr şi sare. Se mai lasă să dea totul în fiert, dar fără să dea în clocot.

  Se servesc la budinci şi la frigănele.

  209. Sos de vişine

  500 g vişine, 100 g smântână, 50 g făină, 50 g unt, zahăr, sare.

  Se încălzeşte untul cu făina şi, amestecând până se încinge, se stinge cu smântâna diluată cu puţină apă. Se adaugă vişinele curăţate de sâmburi, zahăr şi sare după gust şi se mai fierb împreună până se terciuiesc vişinele. Se strecoară apoi printr-o sită, pasându-se cu o lingură de lemn ca să treacă tot miezul vişinelor în sos. Sosul strecurat se mai lasă să dea în fiert fără să clocotească. Dacă sosul este prea gros, se mai adaugă apă caldă şi se mai dă într-un clocot.

  Acest sos se serveşte la diferite budinci de orez şi la preparate din paste făinoase.

  210. Sos de gutui

  —3 gutui (500-600 g), 30 g făină, 50 g zahăr, 50 ml ulei, 50 g unt, sare.

  Gutuile se rad prin răzătoarea cu găuri mari şi se fierb cu apă, cât le acoperă, timp de 20 min. Între timp, separat, se amestecă făina cu zahărul într-o tigaie, pe foc, până începe să se caramelizeze, apoi se adaugă uleiul şi se stinge cu zeama de la gutui. Se lasă să fiarbă până se dizolvă caramelul, după care se adaugă piureul de gutui, untul, zahăr şi sare, după gust. Se mai lasă să dea totul în fiert dar fără să clocotească. Dacă sosul este prea gros, se poate adăuga puţin vin sau zeamă de fructe. Sosul se serveşte la preparate din cartofi, făinoase, budinci etc.

  211. Sos de coacăze sau de agrişe

  —300 g coacăze sau agrişe, 100 g smântână, 30 g făină, 300-400 ml apă, zahăr, sare.

  Coacăzele curăţate de codiţe se pun la fiert cu apă, timp de 15-20 min. Între timp, se amestecă separat, într-o cratiţă, smântâna, zahărul şi făina

1 ... 25 26 27 ... 253
Mergi la pagina: