Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
237. Ouă pane
6 ouă, 30 g unt, 50 g făină, 1 pahar lapte, 100 g caşcaval sau brânză rasă, sare, piper.
Pentru împănat şi prăjit: ou, făină, pesmet, ulei.
Din unt, făină şi lapte se prepară un sos gros. Ouăle fierte tari se curăţă, se taie pe lungime în două şi se scot gălbenuşurile. Apoi se dau gălbenuşurile prin sită şi împreună cu caşcavalul ras se amestecă cu sosul, potrivindu-se de sare şi piper. Cu acest sos se umplu jumătăţile de albuş. Ouăle astfel umplute se dau prin făină, ou bătut şi pesmet, după care se prăjesc în ulei încins.
Ca să nu crape la prăjit, ouăle trebuie să fie întoarse mereu până se rumenesc.
238. Ochiuri româneşti.
Pentru o porţie: 2 ouă, unt, sare după gust.
Într-o cratiţă se pune pe foc apă cu puţină sare şi oţet. Se lasă să dea apa în clocot,apoi se micşorează focul (flacăra) pentru ca apa să nu fiarbă în clocote mari. Ouăle se sparg câte unul pe o farfurioară, apoi se dă drumul la câte un ou, uşor, în apă, în aşa fel încât să nu se aşeze unul peste altul. Se ţin în apă (care trebuie să fiarbă fără clocote) până se încheagă albuşul, după care se scot cu o spumieră, scurgându-se bine de apă şi se pun pe o farfurie caldă, sau pe o garnitură pregătită dinainte. Se pot consuma şi numai cu unt topit.
239. Ochiuri româneşti cu mămăligă.
Se pregăteşte o mămăligă foarte moale care se lasă să stea puţin ca să se întărească; în timpul fiertului, mămăliga se potriveşte de sare. Se ia un polonic, se unge cu unt topit şi se umple cu circa 60-80 g de mămăligă, care se răstoarnă apoi pe un platou sau pe o farfurie caldă, iar cu dosul polonicului se face o adâncitură în care se aşază ochiuri. Se stropesc cu unt topit şi se servesc imediat, ca să fie cât mai fierbinţi.
240. Ochiuri româneşti cu mămăligă, la cuptor.
Se prepară o mămăligă moale, care se poate fierbe în lapte dulce în loc de apă, potrivindu-se de sare. Când mămăliga este bine fiartă se răstoară pe o tavă unsă cu unt, se netezeşte deasupra, apoi cu dosul unui polonic înmuiat în unt topit se fac cuiburi în care se toarnă câte un ou crud. Ouăle se stropesc deasupra cu unt topit şi se introduce tava la cuptor unde se lasă până începe să se închege albuşul. La masă, ochiurile se servesc în vasul în care s-au pregătit, punându-se alături smântână.
241. Ochiuri cu piure de cartofi
6 ouă, 1/2 kg cartofi, 100 g unt, 2-3 linguri de lapte, sare, piper.
Din cartofi fierţi, fierbinţi, unt şi lapte se prepară piureul care se aşază într-un vas care se poate ţine în cuptor. Apoi se netezeşte piureul, iar deasupra, cu dosul unui polonic înmuiat în unt topit, se fac adâncituri, în care se sparge câte un ou după care se stropesc cu puţin unt topit şi se introduce vasul în cuptor până se încheagă albuşul. La masă se servesc în vasul în care s-au pregătit.
242. Ochiuri cu piure de spanac
6 ouă, 800 g spanac, 50 g unt, 50 g făină, 1 pahar lapte, sare, piper, zeamă de lămâie.
Se curăţă şi se spală bine spanacul, se fierbe 5-6 min în apă clocotită cu puţină sare, după care se scurge şi se răceşte. Din unt, făină şi lapte se prepară sosul în care se adaugă spanacul tocat mărunt. Se potriveşte de sare, piper şi, după gust, se adaugă zeamă de lămâie, apoi se mai amestecă până dă în fiert. În momentul servirii, piureul de spanac se răstoarnă pe un platou, aşezându-se deasupra ochiuri fierte în apă (româneşti) sau ochiuri prăjite care se stropesc cu puţin unt topit. (Se pot servi şi câte 2 ochiuri de persoană).
243. Ochiuri cu piure de urzici
6 ouă, 600 g – 1 kg urzici, 60 g unt, 100 g smântână, 50 g făină, 1/4 căpăţână de usturoi, sare.
Urzicile, curăţate şi spălate în mai multe ape, se fierb câteva minute în apă clocotită cu puţină sare. După ce se scurg, se trec prin apă rece şi se dau prin maşina de tocat sau se toacă foarte mărunt. În jumătate din cantitatea de unt se rumeneşte foarte puţin făina, după care se adaugă urzicile. Se călesc împreună câteva minute şi se sting cu zeama în care au fiert urzicile, amestecându-se până dau în fiert. Se adaugă smântână, sare şi zeama de usturoi, după gust, apoi se mai dă o dată în fiert. În momentul servirii, urzicile se pun pe platou, iar deasupra se aşază ochiuri fierte în apă (româneşti) sau prăjite în unt.
Se servesc calde, cu mămăliguţă fierbinte.
244. Ochiuri cu ceapă
6 ouă, 200-300 g ceapă, 60 ml ulei, sare, piper.
Ceapa se taie în felii subţiri sau se toacă foarte mărunt şi se prăjeşte cu ulei până se rumeneşte puţin. Între timp se fierb ochiuri (v. reţeta 238). Se pun ochiurile pe platou sau pe o farfurie, câte două de persoană, şi peste ele se pune ceapa prăjită. Se servesc cu mămăliguţă fierbinte.
245. Ochiuri româneşti cu roşii
6 ouă, 600 g roşii, 60 g unt, 50 g caşcaval, sare, piper.
Ochiurile se fierb ca în reţeta 238. Roşiile se crestează, se opăresc în apă clocotită în care se scufundă şi după câteva minute se scot cu o spu-mieră, apoi se curăţă de pieliţe şi de seminţe, se taie în cuburi şi se scurg de zeamă. Într-o tigaie se pune unt şi, după ce s-a încins, se pun roşiile la călit, potrivindu-se mai întâi de sare şi piper. Se călesc 2-3 min pe foc iute, după care se