Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
246. Ochiuri româneşti cu orez şi roşii
6 ouă, 200 g orez, 80 ml ulei sau 80 g unt, 4 roşii, sare, piper.
Orezul bine spălat şi scurs de apă se înăbuşă în ulei sau în unt, după care se stinge cu apă fierbinte (de trei ori mai multă apă decât cantitatea de orez). Se potriveşte de sare, piper şi se fierbe acoperit pe foc foarte domol, sau se introduce la cuptor pentru 20 min. După ce orezul a fiert se amestecă cu sote de roşii şi se mai ţine în cuptor 5-6 min. Soteul de roşii se prepară ca în reţeta precedentă, iar ochiurile ca în reţeta 238.
247. Ochiuri în sos alb, gratinate
—12 ouă, 50 g unt, 50 g făină, 1 pahar lapte, 20 g caşcaval, sare.
Din unt, făină şi lapte se prepară un sos gros, în care se adaugă jumătate din caşcaval ras, sare după gust şi se amestecă. Se prepară ochiuri ca în reţeta 238, se aşază într-un vas care rezistă la cuptor, se toarnă sosul peste ele şi se presară cu restul de caşcaval ras. Se introduce vasul în cuptor şi se ţine până se va rumeni puţin caşcavalul.
248. Ochiuri cu smântână I
—12 ouă, 200-300 g smântână, sare.
Se pune smântâna într-un vas cu pereţi scunzi, care rezistă la cuptor. Vasul se lasă pe foc, până începe să fiarbă smântâna, se potriveşte de sare şi se adaugă ouăle crude, sparte unul câte unul, după care se introduce în cuptor unde se ţine până se întăreşte albuşul. La masă, ochiurile se servesc în vasul în care s-au pregătit.
249. Ochiuri cu smântână II
6 ouă, 200 g smântână, 30 g unt, sare, piper.
Se separă albuşurile de gălbenuşuri, cu multă grijă, pentru ca acestea din urmă să nu se spargă. Se bat albuşurile bine, se amestecă cu smântâna, se adaugă sare şi piper şi se toarnă într-un vas uns cu unt, cu pereţi scunzi şi care rezistă la cuptor. Deasupra se pun gălbenuşurile şi se introduc în cuptor până se întăreşte compoziţia puţin, după care se poate servi.
250. Ochiuri simple la capac.
Pentru o porţie: 2 ouă şi 10 g unt.
Se încinge untul sau uleiul, nu prea tare, în căpăcele speciale din inox sau emailate. Untul nu trebuie să fie prea încins căci altfel albşurile formează băşici, se întăresc şi se înnegresc. Se sparg ouăle, se prăjesc mai mult sau mai puţin, după gust, şi se servesc la masă cu căpăcelele puse pe farfurioare. Dacă se prepară ochiuri din mai multe ouă, atunci se foloseşte o tigaie mai mare. Se servesc fie simple, fie cu legume sote sau piure, ori cu mămăligă.
251. Ochiuri moldoveneşti (papară)
6 ouă, 200 g brânză de oi, 50 g unt, 1 l lapte, 300-400 g mălai, sare.
Se prepară o mămăliguţă (cu lapte în loc de apă) ceva mai moale, se adaugă brânza sfărâmată şi se amestecă bine. Se pune mămăliguţa într-o tavă cu unt, se netezeşte şi cu ajutorul unui polonic cu dosul uns cu unt se fac adâncituri în care se pun ouă crude şi puţin unt, după care tava se introduce în cuptor. Când sunt gata se servesc fierbinţi, cu smântână separat.
252. Jumări de ouă (scrob)
Pentru o persoană: 2 ouă, 15-20 g unt, sare.
Se pune într-o tigaie unt şi, când s-a înfierbântat, se toarnă ouăle bătute puţin cu o furculiţă. Se sărează, se piperează după gust şi se amestecă 4-5 min, lăsându-se moi, după care se pot servi.
253. Jumări de ouă cu smântână.
Pentru 6 persoane: 12 ouă, 100 g unt, 200 g smântână, sare, piper.
Se pune într-o tigaie unt şi când începe să se înfierbânte se toarnă ouăle bătute puţin împreună cu smântâna, sare şi piper. Apoi se amestecă pe foc până ce ouăle încep să se coaguleze, fără să se întărească.
254. Jumări cu caşcaval.
Se prepară la fel ca în reţeta 253, cu singura deosebire că în ouăle bătute se adaugă 1-2 linguri de caşcaval ras. După ce jumările sunt gata se presară pe deasupra cu caşcaval ras.
255. Jumări cu brânză telemea.
Pentru 6 persoane: 12 ouă, 100 g unt, 200 g brânză, eventual sare.
Se prepară ca în reţeta precedentă, cu singura deosebire că la ouă se adaugă brânza telemea rasă. În timpul prăjitului se amestecă şi se lasă puţin mai moi.
256. Jumări cu roşii.
Pentru 6 persoane: 12 ouă, 600 g roşii, 100 g unt, sare, piper, verdeaţă.
Roşiile se curăţă de pieliţe, se taie în cuburi, se îndepărtează seminţele şi se scurg de zeamă. Se călesc apoi cu unt la foc iute, 5-6 min, după care se adaugă ouăle bătute puţin cu furculiţa, se sărează, se piperează după gust şi se amestecă, ţinându-se pe foc până se fac potrivit de moi.
257. Jumări cu ceapă
12 ouă, 300 g ceapă, 100 g unt sau ulei, sare.
Se taie ceapa în felii subţiri sau foarte mărunt şi se căleşte în unt sau în ulei, până ce devine rumenă. Separat se sparg ouăle într-un castron, se sărează, se piperează, se bat puţin, se toarnă peste ceapa rumenită şi se amestecă până se fac potrivit de moi.
258. Jumări cu verdeaţă
12 ouă, 80 g unt sau ulei, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 legătură de mărar verde, frunze de ceapă verde, sare, piper.
Se sparg ouăle într-un castron, se adaugă verdeaţa spălată şi tocată mărunt, se sărează, se piperează şi se bate totul puţin cu o furculiţă sau cu un tel. Apoi se toarnă într-o cratiţă sau tigaie cu untul încălzit bine şi se amestecă până ce ouăle se încheagă.
259. Jumări cu slănină afumată.
Pentru 5-6 persoane: 10-12 ouă, 150