Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
Slănina afumată, tăiată în bucăţi mărunte, se pune într-o tigaie pe foc şi când începe să se rumenească se toarnă peste ea ouăle bătute bine cu lapte şi sare. Se amestecă cu furculiţa până încep să se coaguleze, fără să se întărească. Se servesc imediat.
260. Jumări cu şuncă.
Se prepară la fel ca jumările cu slănină, după reţeta anterioară.
261. Jumări cu cârnaţi şi costiţă afumată.
Se pune într-o tigaie costiţa tăiată mărunt şi după ce începe să se prăjească se adaugă cârnaţii tăiaţi în rondele, prăjindu-se împreună 3-5 min. Apoi se toarnă deasupra ouăle bătute, amestecându-se repede cu furculiţa 3-4 min, fără ca ouăle să se întărească. Se servesc imediat.
5. OMLETE ŞI SUFLEURI
5.1. OMLETE.
Pentru prepararea omletelor simple şi a celor umplute se socotesc câte 2-3 ouă de persoană.
Se pot prepara maximum 2 porţii o dată, deoarece, dacă se fac mai multe porţii, omleta nu mai are aspect frumos.
Omleta se prepară numai în momentul în care trebuie servită şi nu se ţine pe plită. Se prepară la foc tare, într-o tigaie cu coadă şi cu fundul plat şi gros. Ouăle pentru omletă nu se bat prea mult ci numai atât cât gălbenuşul să se încorporeze în albuş; altfel omleta creşte prea tare, este pufoasă, nu se poate rula şi poate crăpa.
Omletele se pot prepara fie simple, fie umplute cu diverse preparate dulci sau sărate.
Umpluturile se pun fie în compoziţia omletei şi se amestecă împreună, fie se umple omleta după ce a fost pregătită, în care caz umplutura trebuie să fie gata şi bine încălzită (cu excepţia brânzeturilor). Omleta se prăjeşte într-o tigaie cu coadă, în grăsimea bine încălzită. După ce s-a turnat compoziţia de ouă, se lasă 2-3 min să se prăjească la fund, după care se desprinde de pe margine şi cu un cuţit lat sau cu o paletă se întoarce cu atenţie pe partea cealaltă, şi se mai prăjeşte până ce se rumeneşte pe ambele părţi. Se serveşte fie simplă având forma rotundă a tigăii în care a fost prăjită, fie îndoită sau rulată.
Dacă omleta a fost prăjită în tigaie cu ulei, se poate stropi cu unt în momentul în care este servită. Ca omleta să fie mai crescută, se pune la cuptor încins, unde se ţine până ce se ridică şi se rumeneşte. În cazul în care se serveşte rulată, se procedează în felul următor: cu mâna stângă se ridică tigaia de coadă, iar cu dreapta se rulează (cu ajutorul unei palete) până la marginea tigăii. În momentul în care se răstoarnă pe un platou bine încălzit, se poate stropi cu unt topit sau se poate presăra cu caşcaval ras.
262. Omletă simplă (de bază)
Pentru 2 porţii: 4 ouă, 1 lingură de apă, 30 g unt sau ulei, sare.
Se pune untul sau uleiul într-o tigaie cu fundul gros şi se lasă pe foc până se înfierbântă bine, apoi se adaugă ouăle care se pregătesc din timp. Ouăle se sparg într-o farfurie adâncă, adăugându-se la 4 ouă 1 lingură de apă sau 2 linguri de lapte rece, sare după gust, după care se bat puţin cu furculiţa şi se toarnă în tigaia cu untul încins. Se lasă 2-3 min să se prăjească la fund, după care se desprinde de pe margine şi cu un cuţit lat sau cu o paletă se întoarce pe partea cealaltă şi se mai prăjeşte până se rumeneşte puţin, pe ambele părţi. După ce este gata, omleta se rulează sau se scoate prin răsturnare, pe o farfurie încălzită care se pune deasupra tigăii în care s-a prăjit omleta şi în care se serveşte la masă.
263. Omletă cu caşcaval.
Pentru 2 persoane: 4 ouă, 50 g caşcaval, 2 linguri de lapte sau apă, 30 g unt, sare.
Omleta se pregăteşte ca în reţeta anterioară (de bază), se rade caşcavalul, jumătate din el se pune în compoziţie, iar cu restul se presară omleta după ce este gata şi rulată.
264. Omletă cu verdeţuri (mărar, pătrunjel)
Se prepară la fel ca în reţeta anterioară, cu deosebirea că se înlocuieşte caşcavalul cu verdeaţa tocată fin. După gust, se poate adăuga şi piper pisat.
265. Omletă cu ceapă.
Se curăţă ceapa şi se taie potrivit, după care se pune la călit, într-o tigaie cu ulei. După ce s-a călit puţin, se adaugă ouăle bătute, se amestecă împreună şi se lasă 2-3 min, să se închege omleta, după care se întoarce şi pe partea cealaltă şi se mai prăjeşte până se rumeneşte puţin. Apoi se rulează şi la servit se presară cu ceapă verde tăiată fin sau cu caşcaval ras.
266. Omletă cu brânză telemea.
Se prepară la fel ca în reţeta 262 sau 263, cu deosebirea că în loc de caşcaval se adaugă în compoziţia de omletă brânză telemea rasă.
267. Omletă cu cartofi.
Se prăjesc cartofi, socotindu-se 60-80 g pentru o persoană. După ce s-au prăjit, se taie cartofii în cubuleţe mici şi se adaugă în omletă când aceasta se află în tigaie şi încă nu s-a întărit. Se scutură tigaia de coadă să nu se lipească omleta la fund. În timpul prăjitului se poate adăuga pe marginea omletei puţină grăsime ca să nu se prindă şi să se poată împături cu ajutorul paletei sau a unui cuţit cu lama lată. Se prăjeşte omleta pe ambele părţi şi apoi se răstoarnă pe o farfurie încălzită. Se serveşte caldă, presărată deasupra cu caşcaval ras sau cu verdeaţă tăiată fin.
268. Omletă cu roşii.
Pentru 2 porţii: 4 ouă, 3-4 roşii, 50 g unt, sare, piper, verdeaţă.
Roşiile, după ce se opăresc, se curăţă de pieliţe şi seminţe, se taie în cuburi mici care se scurg de zeamă şi se călesc în unt, la foc iute, 5-6 min. Între timp se prepară omleta, ca în reţeta