biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 36 37 38 ... 253
Mergi la pagina:
302. Budincă de conopidă

  800 g conopidă, 150 g unt, 200 g făină, 1 l lapte, 6 ouă, 50 g pesmet, 50 g unt pentru uns forma, piper, sare.

  Din unt, făină şi lapte se prepară un sos gros Béchamel care se fierbe pe plită până se îngroaşă, după care se dă la o parte să se răcească.

  Conopida se fierbe în apă clocotită cu sare, apoi se răceşte, se desparte în bucăţele şi se pune în sosul Béchamel. Se adaugă gălbenuşurile, sarea, piperul şi la urmă albuşurile bătute spumă, după care se amestecă uşor. Compoziţia se aşază într-o formă unsă cu unt, presărată cu pesmet şi se introduce în cuptor, unde se ţine până se rumeneşte.

  Ca să fie mai picantă, se pot adăuga în compoziţie 100 g brânză telemea sau caşcaval ras.

  303. Budincă de ciuperci.

  Se prepară ca în reţeta precedentă, înlocuindu-se conopida cu ciuperci înăbuşite (v. reţeta 791). Cantitatea de ciuperci este de circa 600 g.

  304. Budincă de varză Bruxelles.

  Se pregăteşte la fel ca budinca de conopidă.

  Verzişoarele de Bruxelles se curăţă de frunzele galbene sau veştede, se spală, se fierb în apă cu sare şi după 5-6 min se scurg şi se adaugă în compoziţia de budincă. Mai departe se procedează la fel ca la budinca de conopidă, folosind aceleaşi cantităţi, dar în loc de conopidă 800 g varză de Bruxelles.

  305. Budincă de franzelă

  500 g franzelă, 1/2 l lapte, 4 ouă, 30 g unt, 300 g brânză oarecare, 1 lingură zahăr.

  Într-un castron se bat ouăle cu lapte şi zahăr şi se adaugă franzela tăiată în felii. După ce feliile de franzelă s-au îmbibat se storc puţin şi, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet sau cu griş, se aşază alternativ un strat de felii de franzelă şi un strat de brânză rasă până se termină. La urmă, deasupra, se toarnă laptele cu ouă care a rămas şi se presară cu puţină brânză sau cu caşcaval ras şi se introduce în cuptor, la foc potrivit. Când s-a rumenit este gata. Forma în care se prepară se umple cel mult pe 3/4 din înălţime, budinca crescând la copt.

  306. Budincă de urdă

  500 g urdă proaspătă, 4 ouă, 100 g griş, 100 g miez de franzelă, 200-300 ml lapte, 30 g unt, pesmet.

  Miezul de franzelă se înmoaie bine în lapte bătut cu ouă, apoi se adaugă urda, grişul, sare şi se amestecă bine. Compoziţia se pune într-o formă unsă bine cu unt şi tapetată cu pesmet şi se introduce în cuptor la foc potrivit, timp de 30-35 min, până se rumeneşte frumos. (După gust, se poate adăuga în compoziţie şi mărar tocat mărunt).

  Se poate servi la masă ca primul sau al doilea fel.

  307. Budincă de caşcaval

  300 g caşcaval ras, 4-5 ouă, 100 g unt, 100 g făină, 1/2 l lapte, piper, sare, pesmet.

  Din unt, făină şi lapte se prepară sos gros Béchamel. După ce sosul s-a răcit puţin, se adaugă gălbenuşurile, piper, sare, 200 g caşcaval ras şi la urmă albuşurile bătute spumă. Se amestecă uşor şi se pune compoziţia într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet, după care se netezeşte, se presară pe deasupra cu restul de caşcaval ras şi se introduce în cuptorul încins potrivit. Se serveşte în momentul în care budinca a crescut şi s-a rumenit frumos.

  308. Budincă de macaroane

  —300 g macaroane, 200 g brânză, 4-5 ouă, 150 g unt, pesmet, sare.

  Se fierb macaroanele în apă clocotită cu o lingură de ulei şi puţină sare. Când sunt bine fierte se scurg şi se răcesc. Între timp, se freacă untul, apoi se adaugă gălbenuşurile, macaroanele, brânza rasă, iar la urmă albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se nivelează pe deasupra şi se introduce în cuptorul bine încins. Budinca este gata când s-a rumenit. Pentru servit se taie în bucăţi şi se scoate din tavă pe platou.

  309. Budincă de tăiţei cu brânză de vaci sau telemea

  400 g tăiţei, 200-300 g brânză, 2-3 ouă, 100 g unt, 50 g zahăr, sare, pesmet.

  Tăiţeii se fierb în apă clocotită cu sare. După ce sunt gata se scurg, se clătesc cu apă rece şi se scurg bine de apă. Într-un castron se sfărâmă brânza, se adaugă 100 g unt, zahăr, 2 gălbenuşuri, eventual sare şi se ames-tecă. În alt vas se bat restul de ouă, se adaugă tăiţeii, restul de unt (topit) şi se amestecă. O parte din tăiţei se aşază într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet, apoi se aşază alternativ un strat cu compoziţia de brânză şi un strat cu tăiţei, până se termină, ultimul strat fiind cu tăiţei. Se netezeşte, se introduce în cuptor şi se coace la foc potrivit 30-35 min.

  310. Budincă de tăiţei cu varză dulce

  500 g tăiţei, 1 varză mijlocie, 100 ml ulei, 2-3 ouă, 100 g ceapă, sare, piper, pesmet, 30 g unt.

  Varza se curăţă, se spală, se taie în patru şi se opăreşte în apă clocotită cu sare, după care se scurge bine de apă şi se taie fidea cât mai subţire. Într-o cratiţă cu ulei se căleşte ceapa, se adaugă varza, se sărează, se pipe-rează şi se căleşte amestecând până se înmoaie. Între timp, se fierb tăiţeii în apă clocotită cu puţină sare, se scurg, se clătesc cu apă rece şi se scurg din nou bine, se amestecă cu varza călită, cu ouăle şi se pune totul într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, după care se introduce în cuptorul încins şi se coace timp de 30-35 min.

  311. Budincă de tăiţei cu varză murată

  500 g tăiţei, 1,5 kg varză murată, 100 g ceapă, 100 ml ulei, 30 g unt, pesmet, sare, piper, 3-4 ouă.

  Tăiţeii se pot pregăti din

1 ... 36 37 38 ... 253
Mergi la pagina: