biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 37 38 39 ... 253
Mergi la pagina:
făină, ouă, sare şi apă sau se pot procura din comerţ. Se fierb în apă clocotită cu puţină sare şi când sunt fierţi se strecoară. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte cu ulei 5-6 min, după care se adaugă varza tăiată cât mai subţire şi bine stoarsă de zeamă şi se căleşte până se înmoaie bine (se amestecă din când în când, să nu se prindă de vas). Apoi se sparg ouăle într-un castron, se bat 2-3 min, după care se adaugă tăiţeii, varza, sare şi piper după gust. Se amestecă totul şi se aşază într-o formă de budincă unsă cu unt şi presărată cu pesmet. Se coace 30-35 min în cuptorul bine încins.

  312. Budincă de dovlecei

  —6 dovlecei tineri, 200 g caşcaval sau brânză telemea, 100 g unt, 3-4 ouă, 100 g făină, 1/2 l lapte, sare, piper, pesmet.

  Dovleceii curăţaţi de coajă se taie în cuburi mici, se fierb în apă clocotită cu puţină sare, timp de 10 min, după care se scurg. Între timp, din unt, făină şi lapte se prepară un sos alb (v. reţeta 174). După ce sosul s-a răcit, se adaugă gălbenuşurile, dovleceii, sare, jumătate din caşcaval ras şi la urmă albuşurile bătute spumă. Apoi se amestecă, se toarnă compoziţia într-o formă de budincă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se nivelează, se presară cu restul de caşcaval şi se introduce în cuptor. Se coace 25-30 min.

  313. Budincă de gulii.

  Se prepară la fel ca budinca de dovlecei cu deosebirea că în loc de dovlecei se folosesc 5-6 gulii tinere, care se curăţă, se rad pe răzătoarea cu găuri mari, apoi se pun într-un vas şi se înăbuşă cu 50 g unt. În continuare se procedează ca în reţeta anterioară.

  314. Budincă de praz

  10 fire de praz, sau 5 dacă sunt mai groase, 100 g unt, 1/2 l lapte, 3-4 ouă, 300 g brânză, 50 g caşcaval, sare, pesmet.

  Din 50 g unt, făină şi lapte se prepară un sos alb care se fierbe circa 5-10 min. Se curăţă apoi prazul, iar partea albă se spală, se taie în rondele subţiri şi se căleşte în restul de unt până se înmoaie bine, după care se toarnă în sos. Se adaugă brânza rasă, ouăle şi sare după gust. Se amestecă bine compoziţia şi se toarnă într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Se netezeşte, se presară cu caşcaval ras şi se introduce în cuptor, la foc potrivit. Când s-a rumenit deasupra este gata.

  315. Budincă de legume

  1 kg de legume fierte (una sau mai multe feluri), 100 g unt, 75 g făină, 1/2 l lapte, 4 ouă, 60 g caşcaval, sare, pesmet, eventual zahăr.

  Legumele se fierb în apă clocotită cu puţină sare. După ce au fiert se răcesc şi se taie în felii sau în cubuleţe mărunte. Separat, din unt, făină şi lapte se prepară un sos alb care se fierbe cam 5-10 min. În acest sos se adaugă legumele fierte şi bine scurse de apă, gălbenuşurile, caşcavalul ras, se potriveşte la gust de sare, piper şi eventual de zahăr sau de zeamă de lămâie şi la urmă se adaugă albuşurile bătute spumă. Apoi se amestecă totul şi se toarnă într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se nivelează şi se introduce în cuptor.

  316. Budincă de roşii cu orez

  1 kg roşii, 200 g orez, 100 g ceapă, 100 ml ulei sau unt, sare, piper, pesmet, 50 g unt.

  Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei 5-6 min, după care se adaugă orezul (ales, spălat şi bine scurs de apă) şi se călesc împreună alte 5-6 min. Apoi se stinge cu apă fiartă în cantitate de două ori mai mare decât cea de orez şi se lasă să fiarbă 20 min acoperit, pe foc moale. Între timp, se opăresc roşiile, se curăţă de pieliţe şi de seminţe, se scurg de zeamă şi se călesc cu unt pe foc iute, 5-6 min, după care se amestecă cu orezul fiert şi se lasă la răcit. După ce s-a răcit se răstoarnă compoziţia într-un castron, se adaugă gălbenuşurile, sare, piper şi la urmă se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor cu o lingură din lemn. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se netezeşte şi se introduce în cuptor. Se coace circa 20-30 min.

  317. Budincă de ardei gras şi orez

  200 g orez, 10-15 ardei graşi, 100 g ceapă, 100 ml ulei sau unt, 50 g caşcaval, sare, piper, pesmet, 4-5 ouă, 50 g unt, pentru uns forma.

  Se prepară la fel ca budinca anterioară, cu deosebirea că în loc de roşii se folosesc ardei graşi copţi, curăţaţi de pieliţe, tăiaţi în bucăţi şi căliţi cu ceapă timp de 5-6 min. În continuare prepararea budincii decurge la fel ca în reţeta precedentă.

  318. Budincă de spanac cu foi de clătite

  1 kg spanac, 100 g unt, 3-4 ouă, 30 g făină, 1 pahar lapte, 2-3 linguri smântână, pesmet, sare, 6 foi de clătite.

  Spanacul se curăţă, se spală bine şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare, după care se scurge pe o sită, se răceşte cu apă rece şi apoi scurs bine se toacă mărunt.

  Separat se căleşte făina cu unt timp de 5-6 min, după care se introduce spanacul şi se stinge cu lapte, amestecându-se până se îngroaşă. Se adaugă smântâna şi sare după gust şi se lasă să se răcească. După aceea se adaugă gălbenuşurile şi la sfârşit albuşurile bătute spumă. Se ia o formă rotundă (de tort), se unge cu unt, se tapetează cu pesmet, apoi în ea se aşază o foaie de clătită peste care se întinde un strat de compoziţie cu spanac şi în continuare, alternativ, foi de clătită şi straturi de spanac până se termină clătitele şi spanacul, deasupra acoperindu-se cu o foaie de clătită, care

1 ... 37 38 39 ... 253
Mergi la pagina: