biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 38 39 40 ... 253
Mergi la pagina:
trebuie să fie mai puţin prăjită. Se unge deasupra cu smântână sau se stropeşte cu unt şi se coace în cuptor la foc potrivit, timp de 30 min. (Pentru foi de clătită v. reţeta 338).

  319. Budincă de spanac cu frigănele.

  Spanacul se prepară la fel ca în reţeta anterioară, iar în loc de foi de clătită se folosesc frigănele. Pentru frigănele sunt necesare: 12-16 felii de franzelă, 2-3 ouă, 1/2 l lapte şi ulei pentru prăjit.

  Se taie atâtea felii de franzelă câte trebuie pentru a căptuşi o formă de budincă.

  Feliile se pun să se înmoaie în lapte, apoi se dă fiecare felie prin ou bătut şi se pun la prăjit în ulei încins, rumenindu-se puţin pe ambele părţi. Forma în care se va coace budinca se unge bine cu unt şi după ce se căptuşesc fundul şi pereţii cu frigănele, la mijloc, se pune compoziţia de spanac, se netezeşte şi se presară cu puţin pesmet şi caşcaval ras. Apoi se introduce în cuptor şi se coace până se rumeneşte deasupra.

  320. Budincă de urzici.

  Se prepară la fel ca budinca de spanac.

  321. Budincă de mazăre tânără.

  Se prepară ca şi budincile de spanac, cu deosebirea că în loc de spanac se foloseşte mazăre tânără (800 g), din care se prepară piureul (compoziţia). Mai departe se procedează după reţetele anterioare de budinci.

  6.1.2. BUDINCI DULCI

  322. Budincă de alune cu frişcă

  —200 g alune, 6 ouă, 200 g zahăr pudră, 150 g unt, 300 g făină, coajă rasă de la o lămâie, 150 g frişcă.

  Alunele se pun la uscat în cuptorul puţin încălzit, timp de 10 min, după care se freacă curăţindu-se de coajă şi se dau prin maşina de nuci. Într-un castron se freacă untul cu zahăr pudră, coaja de lămâie rasă şi gălbenuşurile, apoi se adaugă alunele, făina sau o lingură de pesmet alb, iar la urmă albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor. Se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet alb sau cu făină, se coace în cuptor, la foc potrivit, timp de 20 min, sau se fierbe acoperit pe plită, aşezată într-un alt vas cu apă clocotită (în baia de apă), timp de 60-70 min. Apoi se ţine pe masă 10-15 min, după care se răstoarnă pe o farfurie şi se serveşte rece, garnisită cu frişcă bătută (150 g frişcă şi 50 g zahăr).

  323. Budincă de brânză de vaci cu stafide

  500 g brânză de vaci, 100 g griş, 2-3 ouă, 100 g unt, 200 ml lapte, 200 g zahăr, 60 g stafide, coajă de lămâie rasă, pesmet, 30 g unt pentru uns tava.

  Grişul se fierbe în lapte îndulcit, se lasă puţin să se răcească, după care se adaugă: gălbenuşurile frecate bine, separat, cu zahăr, unt şi coajă de lămâie rasă, brânza de vaci, stafidele curăţate şi spălate cu apă călduţă, iar la urmă albuşurile bătute spumă, apoi se amestecă uşor. Compoziţia obţinută se toarnă într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. După ce se netezeşte suprafaţa, se stropeşte cu puţin unt şi se introduce în cuptor, sau se fierbe în baia de apă timp de 80-90 min. Când este gata se lasă 10 min să se evapore, apoi se răstoarnă pe un platou. Se serveşte caldă.

  324. Budincă de tăiţei cu nuci sau cu alune

  300 g tăiţei, 1 l lapte, 200 g zahăr, 4 ouă, 200 g nuci, 1 lingură rom, coaja rasă de la o lămâie, 1 plic zahăr vanilat, pesmet, 30 g unt pentru uns tava.

  Se fierb tăiţeii în lapte cu puţină sare. Când sunt aproape fierţi, se adaugă 100 g zahăr şi zahărul vanilat şi se lasă să fiarbă la foc domol până se îngroaşă. Separat, într-un castron, se freacă gălbenuşurile cu restul de zahăr, coaja de lămâie rasă, după care se toarnă tăiţeii răciţi, nucile măcinate, romul şi la urmă albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor.

  Compoziţia astfel obţinută se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu pesmet, se netezeşte, se presară cu puţin zahăr tos şi se introduce în cuptor, unde se coace până se rumeneşte pe deasupra.

  La servit se taie în bucăţi în tavă, apoi se scot bucăţile pe platou şi se pot servi cu orice sirop de fructe.

  325. Budincă de tăiţei cu dulceaţă de fructe

  300 g tăiţei, 1 l lapte, 100 g zahăr, 4 ouă, 1 plic zahăr vanilat, 100 g nuci, unt şi pesmet pentru tavă, dulceaţă după gust.

  Se fierb tăiţeii în lapte cu puţină sare. Când sunt aproape fierţi se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se lasă să fiarbă pe foc domol până se îngroaşă. Se lasă să se răcească, după care se adaugă: gălbenuşurile, nucile pisate, albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Se pot adăuga în compoziţie fructe din dulceaţă (vişine, cireşe sau alte fructe tăiate în bucăţele mici).

  Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu pesmet sau cu zahăr tos, se netezeşte, se garniseşte deasupra cu fructe din dulceaţă şi se introduce în cuptor pentru copt, timp de 30-35 min.

  La servire se taie în tavă, se scoate pe platou şi se presară cu zahăr pudră sau se serveşte cu sirop.

  326. Budincă de tăiţei cu sos de vanilie.

  Se prepară la fel ca în reţeta precedentă, dar fără nuci şi fără dulceaţă.

  Budinca se prepară simplă şi se serveşte cu sos de vanilie, preparat după reţeta 1620.

  327. Budincă de cacao cu sos de vanilie

  1/2 l lapte, 100 g cacao, 6 ouă, 250 g zahăr, 400 g miez de pâine albă rece, 2-3 linguri făină, 150 g unt, rom sau coniac după gust, unt şi pesmet pentru tavă.

  Miezul de pâine albă se taie în felii, se înmoaie în lapte, după care se stoarce uşor. Separat se freacă untul cu zahărul, se adaugă

1 ... 38 39 40 ... 253
Mergi la pagina: