biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 39 40 41 ... 253
Mergi la pagina:
gălbenuşurile şi se mai freacă 5-6 min, după care se adaugă: miezul de pâine, făina împreună cu cacaua cernută, coniac sau rom şi la urmă albuşurile bătute spumă. Se amestecă uşor şi se toarnă compoziţia într-o formă de budincă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet sau cu făină. Se coace în cuptorul încălzit potrivit, aproximativ 30 min. Se serveşte cu sos de vanilie (v. reţeta 1620).

  328. Budincă de ciocolată însiropată

  6 ouă, 150 g ciocolată, 30 g unt, 300 g zahăr, 50 g cacao, 200 g făină, 200 g frişcă bătută.

  Pentru sirop: 150 g zahăr, 200 ml apă, 50 ml rom, 20 ml zeamă de lămâie.

  Se bat bine ouăle întregi cu zahărul într-un căzănel sau într-un castron, pe foc moale, cu telul, până se topeşte zahărul. Se adaugă făina amestecată cu cacaua, apoi se toarnă în formă de ploaie ciocolata rasă pe răzătoare sau topită cu 1-2 linguri de lapte.

  Compoziţia se toarnă într-o formă unsă cu unt, presărată cu făină şi tapetată cu hârtie albă, apoi se coace în cuptor la foc potrivit. După ce s-a copt şi s-a răcit, se taie ca un tort şi se însiropează, după care se aşază pe un platou şi se garniseşte cu frişcă.

  Prepararea siropului: Apa cu zahărul se dă în fiert şi la urmă se adaugă romul şi zeama de lămâie.

  329. Budincă de griş cu ciocolată

  80 g griş, 1/2 l lapte, 200 g zahăr, 5-6 ouă, 200 g ciocolată, 1 pacheţel de zahăr vanilat.

  Se fierbe laptele cu zahărul şi când a dat în fiert se toarnă grişul sub formă de ploaie, amestecându-se bine. După ce a fiert, se lasă să se răcească şi apoi se adaugă unul câte unul gălbenuşurile, amestecând după fiecare cu o lingură din lemn. În continuare se adaugă ciocolata rasă, zahărul vanilat şi la urmă albuşurile bătute spumă, amestecându-se uşor.

  Compoziţia se toarnă într-o formă unsă cu unt şi presărată cu zahăr tos. Se coace la foc potrivit timp de 20-25 min şi după ce se răceşte se poate servi.

  330. Budincă de griş cu mere

  1 kg mere acrişoare, 300 g zahăr, 100 g unt, 1 l lapte, 150 g griş, 3-4 ouă, 1 pacheţel zahăr vanilat, scorţişoară.

  Se fierbe laptele cu 100 g zahăr, zahărul vanilat şi cu puţină sare, iar când a dat în fiert se toarnă grişul în formă de ploaie, amestecând mereu până se îngroaşă, după care se lasă să se răcească pentru ca apoi să se adauge ouăle şi să se omogenizeze amestecând bine.

  Între timp, se unge abundent cu unt o cratiţă, se toarnă restul de zahăr netezindu-se pe tot fundul cratiţei, iar deasupra se aşază mere curăţate de coajă şi tăiate în sferturi şi se introduce în cuptor, la foc potrivit, timp de 15 min. Apoi se scoate cratiţa din cuptor, peste mere se aşază grişul pregătit, se nivelează şi se introduce din nou la cuptor la foc potrivit. Se coace budinca 20-30 min, după care se răstoarnă pe platou. Se serveşte rece.

  331. Budincă de orez cu mere

  200 g orez, 1 l lapte, 3-4 ouă, 1 kg mere, 50 g stafide, 200 g zahăr, 100 g unt, coajă de lămâie rasă, 1 plic zahăr vanilat, scorţişoară, pesmet.

  Se fierbe orezul în lapte cu puţină sare şi când este aproape fiert se adaugă 100 g zahăr şi zahărul vanilat, apoi se lasă să se răcească. Separat, într-un castron, se freacă untul şi gălbenuşurile peste care se toarnă câte puţin orez fiert, se adaugă stafidele alese şi spălate, coaja de lămâie rasă, apoi se amestecă bine şi la urmă se adaugă albuşurile bătute spumă.

  Jumătate din compoziţie se aşază într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu pesmet, apoi se pune un rând de mere (curăţate de coajă, tăiate în felii cât mai subţiri şi amestecate cu restul de zahăr şi scorţişoară), iar deasupra se pune restul de orez, se nivelează şi se introduce în cuptor potrivit de încăl-zit. Budinca nu se răstoarnă ci se taie în tava în care s-a copt, după care bucăţile se aşază pe platou.

  332. Budincă de orez cu sirop de zmeură sau vişine.

  Se prepară la fel ca în reţeta precedentă dar fără mere.

  Se serveşte cu sirop de zmeură sau de vişine sau cu orice fel de sos dulce (v. reţetele de sosuri dulci).

  333. Budincă de tăiţei cu mere

  300 g tăiţei, 3-4 ouă, 1 kg mere, 50 g stafide, 200 g zahăr, 100 g unt, coajă de lămâie rasă, 1 plic zahăr vanilat, scorţişoară, pesmet.

  Tăiţeii se fierb în apă clocotită cu puţină sare, apoi se scurg, se răcesc cu apă rece şi se lasă în strecurătoare să se scurgă. Separat, într-un castron, se freacă untul cu 100 g zahăr şi gălbenuşurile, peste care se adaugă coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat, stafidele (alese şi spălate), tăiţeii, apoi se amestecă bine şi la urmă se adaugă albuşurile bătute spumă. Într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu pesmet, se pune mai întâi jumătate din această compoziţie, apoi un rând de mere (curăţate de coajă, tăiate în felii cât mai subţiri şi amestecate cu restul de zahăr şi scorţişoară), iar deasupra se toarnă restul compoziţiei (cealaltă jumătate). Se netezeşte suprafaţa şi se introduce în cuptor pentru copt, timp de 35-40 min. La servire se taie în tavă, se scoate pe platou şi se presară cu zahăr pudră sau se serveşte cu sirop.

  334. Budincă de tăiţei cu mac

  —500 g tăiţei (de casă sau din comerţ), 3-4 ouă, 100 g zahăr, 100 g unt şi pesmet pentru uns şi presărat tava.

  Pentru umplutură: 200 g mac, 150 g zahăr, 50 g pesmet, 50 g stafide, scorţişoară, coajă de lămâie.

  Se fierb tăiţeii în apă clocotită cu sare şi când sunt gata se spală cu apă rece şi se lasă în strecurătoare să se scurgă bine. Între

1 ... 39 40 41 ... 253
Mergi la pagina: