biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 40 41 42 ... 253
Mergi la pagina:
timp, se freacă gălbenuşurile cu 100 g zahăr, după care se adaugă tăiţeii, 70 g unt topit (cu restul de unt se unge tava) şi se amestecă bine. La urmă se adaugă albuşurile bătute spumă şi din nou se amestecă puţin, atât cât este nevoie ca albuşurile să se încorporeze în compoziţie. Într-o tavă unsă cu restul de unt (30 g) şi presărată cu pesmet se toarnă jumătate din compoziţia pregătită, apoi se întinde peste aceasta umplutura cu mac (care se prepară în felul următor: se opăreşte macul, se scurge de apă, după care se freacă într-un castron până devine ca o cremă albicioasă; se adaugă puţin pesmet alb, stafide, scorţişoară, coaja de lămâie rasă, şi la urmă zahărul sub formă de sirop gros fiert: 200 g zahăr cu 100 g apă sau topit în lapte călduţ), după care se aşază restul de tăiţei, se netezeşte şi se pune la copt în cuptorul încins, timp de 25-30 min. Se serveşte pudrată cu zahăr vanilat sau cu sirop de fructe.

  335. Budincă festivă de pişcoturi

  1/2 l lapte, 200 g pişcoturi sau biscuiţi crocanţi, 4-5 ouă, 100 g zahăr, 100 g fructe confiate (zaharate), 50 ml rom, 30 ml alcool, 1 lingură de făină.

  Fructele confiate se taie mărunt, se stropesc cu rom şi se lasă acoperite. Separat, într-un castron, se freacă gălbenuşurile cu zahărul 5-6 min, după care se adaugă fructele şi se amestecă în continuare, adăugând treptat laptele, apoi pişcoturile sfărâmate şi la urmă albuşurile bătute spumă. Compoziţia obţinută se toarnă într-o formă unsă cu unt şi presărată cu făină, după care se introduce în cuptor, la foc potrivit. Se coace aproxi-mativ 30 min şi după ce se scoate din cuptor, budinca se mai lasă în formă câteva minute, apoi se scoate pe platou şi în momentul servirii se stropeşte cu alcool căruia i se dă foc şi se duce la masă.

  336. Budincă de lămâie

  2 lămâi, 200 g zahăr, 4 ouă, 200 g făină, 50 g stafide, 50 g fructe confiate, 1 g sare.

  Se freacă gălbenuşurile cu 150 g zahăr, coajă de lămâie rasă şi o parte din zeama de lămâie. Apoi se adaugă: stafidele (alese şi spălate), fructele confiate tăiate mărunt, albuşurile bătute cu restul de zahăr, 1 g sare, restul de zeamă de lămâie şi la urmă se introduce făina, amestecând uşor.

  Pentru copt se unge forma cu unt şi se căptuşeşte cu hârtie albă, apoi se toarnă compoziţia şi se introduce în cuptor, la foc potrivit, 35-40 min.

  337. Budincă de mălai cu brânză de vaci

  300 g mălai, 100 g făină, 400 g brânză de vaci, 5-6 ouă, 100 g zahăr, 100 g unt, coajă de lămâie rasă, 1/2 pacheţel praf de copt, 1 lingură zeamă de lămâie, 200 g smântână, sare.

  Se freacă untul cu zahărul, coaja de lămâie rasă şi gălbenuşurile puse pe rând, apoi se adaugă smântâna, sare, făina, mălaiul, brânza de vaci, praful de copt stins cu zeamă de lămâie şi după ce se amestecă bine se adaugă albuşurile bătute spumă, amestecând uşor până se încorporează în compo-ziţie. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă bine cu unt şi se introduce în cuptorul bine încins. Se coace 40-50 min, până se rumeneşte pe deasupra.

  Se serveşte caldă, cu smântână sau cu iaurt rece.

  6.2. CLĂTITE.

  Clătitele fac parte din sortimentul de preparate culinare care se servesc ca desert rapid la diferite feluri de mâncare. Ele se prepară simplu, uşor şi cu rapiditate, din următoarele componente: ouă, făină, lapte, eventual zahăr şi mirodenii. Foile de clătite pot fi umplute cu diferite preparate dulci sau sărate, ca piureuri de legume, brânzeturi, dulceţuri, gemuri etc., formând budinci sau se rulează ori se împachetează în diverse forme. Apoi se introduc la cuptor pentru 10-15 min (cum sunt budincile) sau se servesc fără a se mai pune la cuptor, fiind doar pudrate cu zahăr vanilat (aşa cum sunt clătitele rulate sau împăturite); cele umplute cu brânză se servesc cu smântână dulce.

  338. Foi de clătite

  —300 g făină, 1/2 l lapte, 2-3 ouă, sare, ulei pentru prăjitul foilor de clătite.

  Se amestecă într-un castron ouăle, făina, sarea şi se subţiază cu lapte cât este nevoie, ca să iasă compoziţia potrivit de subţire. La prăjitul primei foi se poate aprecia dacă mai este nevoie de subţiat sau nu compoziţia. Aceasta se poate subţia cu puţin sifon. Foile de clătite se prăjesc într-o tigaie de metal cu fundul mai gros şi cu coadă. Se unge tigaia cu foarte puţin ulei, se încinge şi se toarnă compoziţie cu polonicul, atât cât să acopere fundul tigăii (stratul trebuie să fie destul de subţire). Se prăjeşte pe foc iute şi când începe să se rumenească se întoarce foaia pe partea cealaltă, iar dedesubt se poate adăuga, cu o linguriţă, puţin ulei, ca să nu se ardă. Foile de clătite gata pregătite se pot umple cu diverse umpluturi.

  În cazul în care clătitele se fac pentru desert, se poate adăuga în compoziţia acestora puţin zahăr (50 g).

  339. Clătite cu brânză de vaci.

  Pentru foi de clătite v. reţeta 338.

  Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, 50 g unt, 2 ouă, sare, 50 g zahăr, 50 g stafide.

  Foile de clătite se prepară ca în reţeta precedentă şi se umplu cu brânză de vaci, amestecată cu zahărul, gălbenuşurile, stafidele şi potrivin-du-se de sare. Se rulează sau se împachetează clătitele şi se aşază pe o tavă unsă cu unt. Se introduc în cuptor pentru a se coace brânza şi a se rumeni puţin clătitele.

  Se servesc cu smântână.

  Pot fi pregătite într-o formă unsă bine cu unt, aşezându-se alternativ un strat de foi de clătite şi un strat de umplutură, iar ultimul de clătite. Se stropesc cu unt pe deasupra şi se introduc în cuptor până se rumenesc, după care se răstoarnă pe platou.

  340. Clătite cu urdă şi mărar.

  Se prepară la fel ca

1 ... 40 41 42 ... 253
Mergi la pagina: