Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
341. Clătite cu ciuperci.
Foile de clătite se prepară aşa cum s-a arătat în reţeta 338, dar în loc de brânză acestea se umplu cu ciuperci înăbuşite.
Se aleg ciupercile, se curăţă, se spală în mai multe ape, se taie în felii subţiri şi se călesc în unt sau în ulei (cu ceapă sau fără), potrivindu-se de sare şi de piper. Apoi se lasă pe foc în vasul acoperit să fiarbă înăbuşit, până scade zeama pe care o lasă ciupercile. În cazul în care ciupercile nu sunt fierte când a scăzut zeama, se pot adăuga 2-3 linguri de apă şi se mai lasă la înăbuşit.
342. Clătite cu piure de spanac
1 kg spanac, 100 g unt, 30 g făină, 1 pahar lapte, sare şi foi de clătite.
Pentru foi de clătite v. reţeta 338. Spanacul se curăţă, se spală bine şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare. Când este fiert se pune într-o sită sau într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă bine de apă, apoi se toacă mărunt. Separat, se căleşte făina cu 60 g de unt, timp de 5-6 min, după care se adaugă spanacul şi se stinge cu lapte, amestecându-se până se îngroaşă. Se potriveşte de sare şi cu el se umplu foile de clătite, care se rulează sau se împachetează şi se aşază pe o tavă unsă cu unt, se stropesc pe deasupra cu restul de unt încălzit şi se introduc în cuptor să se rumenească puţin pe deasupra.
343. Clătite cu spanac şi caşcaval.
Se prepară la fel ca în reţeta precedentă, cu deosebirea că în piureul de spanac se adaugă 100 g caşcaval ras, iar după ce s-au aşezat clătitele în tavă se presară cu caşcaval ras, se stropesc cu unt topit şi se introduc la cuptor să se gratineze.
344. Clătite cu piure de cartofi şi sos de roşii sau smântână.
Pentru foi de clătite: 200g făină, 1/2 l lapte, 2 ouă, ulei pentru prăjit.
Pentru piure de cartofi: 500 g cartofi, 50 g unt, 1/2 pahar lapte, 2 gălbenuşuri, sare, piper, sos de roşii sau smântână.
Foile de clătite se prepară ca în reţeta 338. Pentru piure se curăţă cartofii de coajă şi se fierb în apă clocotită cu puţină sare până se înmoaie. Apoi se scurg şi se bat cu telul adăugându-se laptele fierbinte, untul, gălbe-nuşurile, sare şi piper, după gust. Cu această compoziţie se umplu clătitele, se rulează şi se aşază într-o tavă unsă, după care se introduc în cuptor pentru 15 min. Se servesc foarte fierbinţi, cu sos tomat sau cu smântână.
345. Clătite cu dulceaţă
300 g făină, 1/2 l lapte, 2-3 ouă, 100 g zahăr, 30 g zahăr pudră, 150 g dulceaţă, coajă de lămâie rasă. 1 plic zahăr vanilat, ulei pentru prăjit.
Se sparg ouăle într-un castron şi se bat cu un tel, se adaugă zahărul vanilat, coaja de lămâie rasă, sare şi se amestecă adăugând treptat făina şi laptele. Se amestecă bine ca să nu se facă cocoloaşe. Din această compoziţie se prăjesc foile de clătite cât mai subţiri ca în reţeta 338. Se manevrează în aşa fel tigaia încât compoziţia să se întindă uniform pe toată suprafaţa acesteia. După ce s-au prăjit toate foile de clătite se ung cu dulceaţă, se rulează sau se împachetează în diverse forme, după care se pudrează cu zahăr vanilat şi se pot servi.
346. Clătite cu dulceaţă gratinate.
Se prepară ca în reţeta precedentă, iar când sunt gata se aşează pe un platou, se pudrează cu zahăr şi se ard cu un fier rotund de grosimea unui creion, încins la un capăt, cu care se atinge fiecare clătită de multe ori transversal, în final rămânând urme pe acestea, ca şi când ar fi fost prăjite pe un grătar.
347. Clătite cu marmeladă.
Se prepară ca în reţeta 338, după care se umplu foile de clătite cu marmeladă, la care se pot adăuga nuci puţin prăjite şi tocate sau râşnite şi o lingură de rom.
348. Clătite cu mere.
Se prepară aluatul ca pentru clătite dulci, în care se adaugă mere curăţate de coajă şi rase pe răzătoarea cu găuri mari. Compoziţia trebuie să iasă ca o smântână; dacă este prea groasă se poate subţia cu lapte sau cu sifon. După prăjirea primei foi se poate aprecia dacă mai este nevoie de subţiat sau de îngroşat cu făină. Pentru prăjirea foilor de clătite compoziţia se toarnă cu polonicul în tigaia bine încălzită şi unsă cu unt. Pentru aceste clătite stratul de compoziţie trebuie să se toarne ceva mai gros ca la clătitele obişnuite şi să fie prăjite mai bine. La servire se pudrează cu zahăr vanilat sau cu sirop de fructe.
349. Clătite cu fructe, flambate.
Compoziţia se prepară ca în reţeta precedentă, cu deosebirea că în loc de mere se adaugă diverse fructe: cireşe, vişine (fără sâmburi), caise sau prune bine coapte şi tăiate în felioare subţiri. După ce clătitele sunt gata, se pudrează cu zahăr şi când se duc la masă se stropesc cu rom căruia i se dă foc.
350. Clătite de mere sufleu
200 g făină, 2-3 ouă, 4 mere, 60 g zahăr, 300 ml lapte, 40 g zahăr pudră, coajă de lămâie rasă, scorţişoară, sare, ulei pentru prăjit, sirop, 300 ml rom.
Din făină, gălbenuşuri şi lapte se prepară o compoziţie ca pentru clătite. Apoi se adaugă puţină sare, coajă de lămâie rasă, scorţişoară, rom şi la urmă albuşurile bătute cu zahăr. Între timp, se curăţă merele de coajă, se scoate mijlocul (coceanul cu sâmburi) şi după ce se taie fiecare măr în rondele, acestea se trec prin compoziţia de clătite, se pun la prăjit direct în ulei bine înfierbântat, prăjindu-se pe ambele părţi. Se servesc cu zahăr presărat