Cărți «Protector citește top cărți pentru copii PDF 📖». Rezumatul cărții:
Elroy se îndreptă spre ea printr-un labirint de saci de dormit.
— Scuză-mă, rosti el. Eşti o centurană?
Fata se întoarse.
— Da. Este vreo problemă?
Avea ochi căprui. Chipul îi era drăguţ, pentru cei cărora le plac feţele alcătuite numai din planuri şi din unghiuri. Nu părea încântată. În mod sigur, ar fi reacţionat prompt faţă de o tentativă de flirt. Poate că nu-i îndrăgea pe planetari; fără îndoială, era prea obosită pentru jocuri.
— Doream să povestesc ceva unui centuran, zise Elroy.
Ea îşi înălţă sprâncenele într-o expresie de iritare.
— De ce nu te duci în Centură?
— În seara asta, tot nu pot ajunge.
— Bine, dă-i drumul!
Elroy îi povesti cum fusese răpit în Steiuri. Se săturase să tot repete istoria. I-o spuse repede. Deja regreta că nu se dusese la culcare.
Fata îl ascultă cu o răbdare iritată, apoi întrebă:
— De ce mi-ai spus-o?
— Ei bine, au mai existat două alte cazuri de răpire similare, ambele petrecute cu mult timp în urmă. Mă întrebam dacă şi în Centură s-a întâmplat ceva asemănător.
— Nu ştiu. Dacă au fost, trebuie să fie consemnate în fişierele copoilor.
— Mulţumesc, zise Elroy şi plecă.
Se întinse în sacul de dormit, cu ochii închişi şi mâinile încrucişate pe piept. Mâine… Brasilia? Ceilalţi turişti continuau să cânte:
Odat' m-am înrolat pe Amra şi-a fost s-o fac de oaie,
Când a-nceput cafteala, sângele curgea şiroaie.
Din echipajul lui Vandervecken, sunt singurul fugit…
Ochii lui Elroy se deschiseră brusc.
Ş-asta-i ceva de care nimeni n-a mai auzit.
Până atunci, nu căutase în locurile cuvenite.
* * *
Turiştii obişnuiau să se trezească în zori. Unii preferau să ia micul dejun la vreun local, iar alţii şi-l preparau singuri. Elroy îşi prăjea nişte ouă, când fata se apropie de el.
— Mă mai ţii minte? Mă numesc Alice Jordan.
— Roy Truesdale. Poftim la masă.
— Mulţumesc.
Tânăra îi întinse un pacheţel, pe care el îl turnă în apă şi amestecă totul cu ouăle. În lumina dimineţii, ea arăta altfel: mai odihnită, mai tânără, mai puţin încruntată.
— Azi-noapte, spuse Alice, am început să-mi amintesc nişte chestii. Cazuri precum al tău… Eu sunt copoi şi am auzit despre ele, dar nu m-am sinchisit niciodată să aflu detalii.
— Eşti copoi?
O poliţistă? Dacă se uita mai bine, avea statura lui — suficient ca să se poată descurca în prezenţa oricărui centuran.
— Am fost şi contrabandistă, răspunse ea pe un ton de apărare, dar într-o bună zi am hotărât că Centura avea mai multă nevoie de bani decât contrabandiştii.
— Poate că va trebui să plec în Centură, reflectă Elroy, visător gândindu-se în acelaşi timp: Ori să-l conving pe Robinson să solicite dosarele.
Omleta era gata. O servi în gamelele pe care toţi turiştii le purtau la centură.
— Mai povesteşte-mi despre cazul Vandervecken, îl îndemnă Alice.
— Mare lucru n-ar fi de spus. Aş fi preferat să fi uitat totul.
De mai bine de o lună, numai la asta se gândise. Fusese jefuit.
— Te-ai dus imediat la poliţie?
— Nu.
— Asta era ceea ce mi-am amintit. Răpitorul îşi alege victimele din Centura principală, le ţine vreo patru luni, apoi le oferă bani. În majoritatea cazurilor, suma este considerabilă. Bănuiesc că nu şi pentru tine.
— Nu tocmai. (Nu intenţiona să-i povestească unei străine despre Bunica 'Stelle.) Dar dacă majoritatea acceptă banii, cum afli despre ei?
— Nu-i chiar atât de uşor să ascunzi o navă. Cele mai multe au dispărut din Centura principală, apoi au reapărut peste patru luni. Dacă însă telescoapele nu le zăresc nicăieri în cele patru luni, se pot isca unele nedumeriri.
Deşertară resturile de omletă din gamelele nonaderente şi le umplură cu granule de cafea şi apă fiartă.
— Există câteva astfel de cazuri, urmă Alice, toate nerezolvate. Unii centurani cred că la originea lor stă extrasolarul, care culege eşantioane.
— Extrasolarul?
— Primul alien pe care-l va întâlni vreodată omenirea.
— Ceva de felul Statuii Oceanului? Sau ca alienul care a coborât pe Marte în timpul…
— Nu, nu, îl opri ea clătinând din cap. Statuia Oceanului a fost dezgropată din platoul continental al Pământului. Se afla acolo de un miliard de ani. Cât despre Pak, se ştie că a fost o ramură a rasei umane. Nu, noi continuăm să-l aşteptăm pe adevăratul extrasolar.
— Crezi că el ia eşantioane pentru a vedea dacă suntem pregătiţi pentru a ne civiliza? În clipa când vom fi, îşi va face apariţia.
— N-am spus că eu cred în teoria asta.
— Crezi?
— Nu ştiu. Mi se părea o legendă frumoasă şi niţel ameninţătoare. Nu m-am gândit niciodată că ar putea lua eşantioane şi dintre planetari.
— Mulţumesc, râse tânărul.
— N-am vrut să te jignesc.
— De aici, plec spre Brasilia, rosti el fără să facă o propunere deschisă.
— Eu mă odihnesc. O zi merg, o zi stau. Sunt puternică pentru un centuran, totuşi nu rezist să călătoresc zi după zi. — Şovăi, apoi continuă: — De asta merg singură. Am căpătat câteva oferte', însă nu-mi place să-i încetinesc pe alţii.
— Înţeleg.
Alice se sculă şi Elroy îi urmă exemplul. Avusese impresia că ea îl domina copios în înălţime, dar fusese o simplă iluzie.
— Unde locuieşti? o întrebă. Pe Ceres?
— Pe Vesta. La revedere.
— La revedere.
* * *
Elroy vizită Brasilia, Sao Paulo şi Rio de Janeiro. Vizită şi Chichen Itza şi se îndopă cu preparatele bucătăriei peruviene. Când ajunse în Washington, furtul celor patru luni din viaţă continua să-i sâcâie creierul.
Centrul lui Washington se afla sub un dom meteo. Nu-l acceptară înăuntru cu rucsacul. Washington era un oraş al afacerilor, care guverna o porţiune importantă a Pământului.
Se duse direct la Institutul Smithsonian.
Statuia Oceanului reprezenta un personaj nu tocmai umanoid, cu suprafaţa exterioară ca oglinda. Stătea cu picioarele răşchirate, cu ambele mâini având câte trei degete ridicate, parcă apărându-se de o ameninţare. În ciuda erelor petrecute pe fundul oceanului, nu dovedea nici urmă de coroziune. Părea produsul unei civilizaţii înaintate… şi asta era; un costum presurizat dotat cu facilităţi de stază de câmp, iar ceea ce se găsea în interiorul său era foarte periculos. O dată