Cărți «Minciuni Pe Canapea citește gratis .pdf 📖». Rezumatul cărții:
Ernest a revenit la Justin.
— Ei bine, cu cât lucram mai mult cu Justin, cu atât mă convingeam mai tare că orice progres realizat în timpul şedinţelor era imediat distrus acasă, în relaţia cu soţia lui, Carol, o adevărată gorgonă.
— Acum îmi amintesc. Nu-i ea tipa aia borderline, care s-a aruncat din maşină pentru a-l împiedica să cumpere covrigi şi somon afumat?
Ernest a încuviinţat din cap.
— Într-adevăr, asta e Carol! Cea mai dură şi mai răutăcioasă doamnă pe care am cunoscut-o, chiar şi indirect, şi sper să n-o întâlnesc niciodată în carne şi oase. În ce-l priveşte pe Justin, vreo doi sau trei ani am făcut o terapie clasică bună cu el: o puternică alianţă terapeutică, interpretări clare ale dinamicii, detaşarea profesională adecvată. Şi totuşi, n-am putut să-l urnesc pe tipul ăsta. Am încercat totul, i-am pus toate întrebările posibile: De ce a ales să se însoare cu Carol? Ce câştiga rămânând în relaţie cu ea? De ce a ales să aibă copii? Dar nimic din ce vorbeam nu se transpunea în fapte. Mi-a devenit clar că metodele noastre uzuale – interpretarea şi introspecţia prin care se ajunge, până la urmă, la schimbări perceptibile din afară – nu erau soluţia. Am interpretat ani întregi, dar Justin avea, mi se părea mie, o voinţă complet paralizată. Poate-ţi aminteşti că o consecinţă a eforturilor mele în privinţa lui Justin a fost faptul că am devenit fascinat de noţiunea de voinţă şi m-am apucat să citesc tot ce îmi pica în mână despre asta: William James, Rollo May, Hannah Arendt, Allen Wheelis, Leslie Farber, Silvano Arieti. Parca acum vreo doi ani, am ţinut o prelegere despre paralizia voinţei.
— Da, îmi amintesc prelegerea aia, te-ai descurcat bine, Ernest. Încă mai cred că ar trebui să o pui în scris şi să o publici.
— Mersi. Am şi eu niţică paralizie a voinţei când vine vorba să termin de scris lucrarea aia. Acum am înghesuit-o între alte două proiecte. Dacă-ţi aminteşti ajungeam la concluzia că, în cazul în care introspecţia nu pune în mişcare voinţa, atunci terapeuţii trebuie să găsească altă metodă s-o mobilizeze. Am încercat să-i ţin predici: într-un fel sau altul, m-am apucat să-i şoptesc la ureche; Ştii, trebuie să încerci. Am priceput, asta dacă am înţeles bine comentariul lui Allen Wheelis cum că unii pacienţi trebuie să-şi desprindă spinările de canapea şi să pună umărul la treabă.
Am încercat proiecţii vizuale, a continuat Ernest, l-am îndemnat pe Justin să se imagineze în viitor – peste zece, douăzeci de ani – şi să-şi închipuie că încă mai e captiv în căsnicia asta letală, să-şi imagineze remuşcările şi regretul pentru ce făcuse cu viaţa lui. N-a folosit la nimic. Am devenit ca un antrenor în colţul unui ring de box, dându-i sfaturi, îndrumându-l, ajutându-l să repete declaraţii de eliberare din căsnicie. Dar eu îl antrenam la categoria pană, iar soţia lui era un buldozer de categorie grea. Nimic n-a ţinut. Presupun că ultima picătură a fost excursia la munte. Ţi-am povestit despre asta?
— Continuă. Te opresc dacă am auzit-o.
— Păi, acum vreo patru ani, Justin a hotărât că ar fi foarte mişto pentru familia lui să plece într-o excursie cu cortul – are gemeni, un băiat şi o fată de opt sau nouă ani. L-am încurajat. Mă încânta orice lucru care dovedea măcar o fărâmă de iniţiativă. Întotdeauna se simţise vinovat că nu petrecea destul timp cu copiii lui. I-am sugerat să se gândească la o modalitate de a schimba această stare de fapt, iar el a decis că o excursie cu cortul ar fi un bun exerciţiu parental. Am fost încântat şi i-am zis-o. Dar Carol n-a fost încântată! A refuzat să se ducă – fără nici un motiv concret, doar din pură perversitate – şi le-a interzis copiilor să meargă cu Justin. Nu voia ca ei să doarmă în pădure, are fobii la orice-ţi trece prin cap: insecte, iederă otrăvitoare, şerpi, scorpioni. Mai mult decât atât, îi e frică să stea singură acasă, o chestie ciudată, fiindcă nu are nici o problemă sa plece singură în călătorii de afaceri – e avocat, un avocat pledant dur. Nici Justin nu poate sta singur acasă. O folie ŕ deux.
Justin, la stăruinţele mele vehemente, a insistat să plece în excursie fără permisiunea ei. De data asta punea piciorul în prag! Bravo, bravo, îi şopteam eu. Acum ne urnim din loc. A tunat şi a fulgerat, l-a linguşit, a negociat, i-a promis că dacă anul ăla se duc cu toţii la Yosemite şi stau la Ahwahnee Hotel, anul următor o să meargă şi ea cu cortul. Nu ceda, îl sfătuiam eu, ţine-te tare.
— Deci ce s-a întâmplat?
— Justin şi-a impus punctul de vedere. Soţia lui a cedat şi a invitat-o pe sora ei să stea cu ea în perioada în care Justin şi copiii erau pe munte. Dar apoi… ca într-o zonă crepusculară… au început să se întâmple lucruri ciudate. Justin, orbit de triumful lui, a început să-şi facă griji că nu e într-o formă fizică suficient de bună pentru o asemenea aventură. Ar fi fost necesar ca mai întâi să slăbească – a stabilit că zece kilograme – şi apoi să-şi tonifice spatele. Aşa încât s-a apucat să facă sport, în principal urcând şi coborând pe scări cele patruzeci de etaje până la biroul lui. În timpul unui exerciţiu a avut probleme cu respiraţia şi şi-a făcut analize medicale complete.
—