Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:
Se pot adăuga la cocă 20-30 g ulei sau unt topit, sau 50 g cartofi fierţi şi daţi prin răzătoare.
378. Cocă pentru tăiţei
400 g făină, 2 gălbenuşuri.
Din această cantitate de făină şi gălbenuşuri se prepară o cocă la fel ca în reţeta precedentă. După ce s-a întins foaia, se lasă câteva minute să se usuce, însă nu complet, căci altfel nu se mai poate tăia bine, după care se rulează şi se taie şuviţe lungi şi subţiri care se fierb în apă clocotită cu sare timp de 10 min. Apoi se scurg, se clătesc cu apă rece, se scutură bine de apă şi se folosesc la o serie de preparate, după cum se va vedea în continuare.
379. Colţunaşi cu brânză de vaci şi smântână.
Pentru cocă: 400 g făină, 1 ou.
Pentru umplutură: 300 g brânză de vaci, 2 gălbenuşuri, 100 g unt pentru uns colţunaşii, sare, smântână.
Se prepară coca ca în reţeta 377 şi după ce se împarte foaia în pătrate sau discuri, acestea se umplu cu brânză de vaci, bine scursă de zer, ameste-cată cu gălbenuşuri, sare şi, după gust, cu puţin zahăr, după care colţunaşii se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Se fierb în apă multă, într-o cratiţă largă cu capac, 10-15 min. După ce s-au pus colţunaşii la fiert în apă clocotită, imediat se amestecă cu o lingură din lemn sau cu o lopăţică, ca să nu se lipească între ei, apoi se scutură cratiţa ca să nu se lipească de fund, se acoperă cu un capac. Din momentul în care colţunaşii s-au ridicat deasupra apei, se mai ţin la fiert 5-6 min. Se strecoară apoi prin strecurătoare, se limpezesc cu apă caldă, se scurg bine, se opăresc cu unt fierbinte şi se servesc cu smântână proaspătă.
380. Colţunaşi cu brânză telemea.
Pentru cocă: 400 g făină, 1 ou.
Pentru umplutură: 200 g brânză, 200 g cartofi fierţi, 2 gălbenuşuri, sare, 100 g unt pentru uns colţunaşii.
Cartofii fierţi se trec împreună cu brânza prin sită sau se dau prin maşina de tocat, se adaugă gălbenuşurile, se amestecă şi se umplu pătratele de cocă. Mai departe se procedează ca în reţeta precedentă, coca preparân-du-se după reţeta 377. Când colţunaşii sunt fierţi, se opăresc cu unt încălzit şi se servesc fierbinţi.
381. Colţunaşi umpluţi cu varză călită
1 kg varză murată, 200 ml ulei, 200 g ceapă, sare, piper.
Se taie varza cât se poate de subţire, după ce s-au scos în prealabil fibrele groase, se stoarce bine şi se adaugă jumătate din ceapa călită în ulei. Se călesc apoi împreună până se înmoaie varza. După ce s-a răcit se umplu cu varză pătratele tăiate din foaia de colţunaşi, se lipesc şi se pun la fiert. Se servesc ca un fel de mâncare, presărate cu restul de ceapă călită. (Coca se prepară după reţeta 377).
382. Colţunaşi cu vişine
1/2 kg vişine fără sâmburi, 100 g unt, 50 g zahăr.
Pentru cocă: 400-500 g făină, 1 ou, apă.
Se curăţă vişinele de sâmburi (zeama se păstrează), se presară cu zahăr şi se lasă să stea câteva minute, după care se scurg de zeamă, se adaugă scorţişoară pisată şi se umplu cu ele pătratele decupate din foaia de colţunaşi pregătită la fel ca în reţeta 377. Zeama strânsă de la vişine se dă uşor într-un clocot, se adaugă unt şi se toarnă peste colţunaşii fierţi.
383. Colţunaşi cu brânză telemea şi cartofi.
Pentru cocă: 600 g făină, 15-20 g drojdie, 40 g unt, 50 g zahăr, 200 ml lapte, 1 ou, sare.
Pentru umplutură: 200 g brânză telemea, 200 g cartofi, 2 ouă, piper. 150 ml ulei.
Se cerne făina într-un vas încălzit, se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduţ, zahărul, sare, oul şi untul topit. Se amestecă cu o lingură, iar după ce s-a încorporat făina se frământă cu mâna şi se pune aluatul la dospit, la loc călduţ, 1-2 ore (timpul dospitului este în funcţie de drojdie). Între timp, se pregăteşte umplutura: se trec prin maşina de tocat cartofii fierţi împreună cu brânza telemea, se adaugă ouă, piper, se amestecă bine şi se umplu pătratele tăiate din foaia pregătită din coca obţinută, după ce a dospit. Se îndoaie cu un cuţit marginile şi se lipesc una peste alta. Colţunaşii umpluţi se mai lasă la dospit, după care fie se prăjesc în ulei, fie se coc la cuptor, unşi cu ou bătut şi puşi într-o tavă unsă cu unt sau cu ulei.
384. Colţunaşi cu umplutură de ciuperci.
Pentru umplutură: 600 g ciuperci proaspete. Coca se prepară ca în reţeta 377.
Ciupercile se curăţă, se spală în multe ape şi se taie cât se poate de mărunt, după care se călesc în ulei încins cu ceapă tăiată mărunt şi rumenită puţin. Se adaugă sare şi piper după gust, iar când au scăzut şi nu mai lasă apă, se adaugă un ou şi cu compoziţia respectivă se umplu colţunaşii. Mai departe se procedează ca în reţeta precedentă.
385. Raviole cu spanac.
Pătratele decupate din cocă preparată ca pentru colţunaşi se umplu cu piure de spanac (v. reţeta 870), se lipesc marginile şi raviolele se fierb într-un vas cu apă multă şi cu sare, timp de 10 min, după care se scurg, se pun într-o tavă unsă cu unt, se toarnă peste ele sos tomat (v. reţeta 197), se presară cu caşcaval ras şi se introduc în cuptor unde se ţin până se rumenesc, stropindu-se cu unt fierbinte.
386. Tăiţei cu brânză telemea
400 g făină, 2-3 ouă, 300 g brânză, 150 g unt, sare.
Tăiţeii se pregătesc ca în reţeta 378. După ce au fiert şi au fost strecuraţi sub jet de apă rece, se încălzesc într-o cratiţă cu unt, se