biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 47 48 49 ... 253
Mergi la pagina:
adaugă brânza rasă şi se servesc foarte fierbinţi şi presăraţi cu brânză rasă deasupra. În loc de tăiţei se poate folosi şi fidea.

  387. Tăiţei cu brânză de vaci.

  Se pregătesc ca în reţeta precedentă, înlocuindu-se brânză telemea cu brânză dulce de vaci, adăugându-se şi zahăr, după gust. În loc de tăiţei se poate folosi fidea.

  388. Tăiţei cu varză dulce sau acră.

  Tăiţeii se prepară ca în reţeta 378, iar varza dacă este dulce, ca în reţeta 379, iar dacă se foloseşte varză murată, ca în reţeta 877. Când varza s-a răcit, se adaugă tăiţeii fierţi, sare şi piper după gust, se amestecă şi se introduc la cuptor pentru 20-30 min.

  Se servesc fierbinţi.

  389. Tăiţei cu nuci.

  Tăiţeii pregătiţi şi fierţi conform reţetei 378 se scurg, apoi se adaugă 200 g nuci râşnite (pentru 6 porţii), 100 g zahăr, 1 g scorţişoară şi 100 g unt topit, după care se amestecă totul.

  390. Tăiţei cu mac.

  Se prepară ca reţeta precedentă, înlocuindu-se nucile cu mac. Pentru aceeaşi cantitate, se pun la opărit 200 g mac, apoi se scurge macul şi se freacă într-un castron, după care se adaugă la tăiţeii fierţi împreună cu 100 g zahăr, 150 g unt topit şi puţină sare.

  391. Tăiţei sau paste făinoase cu lapte

  —300 g tăiţei, 1 l lapte, zahăr, sare, 1 plic zahăr vanilat, scorţişoară pisată, coajă de lămâie.

  Tăiţeii, preparaţi după reţeta 378 sau procuraţi din comerţ, se pun la fiert în lapte clocotit cu puţină sare, zahăr şi mirodenii după gust. Se fierb 10 min, după care se servesc calzi sau reci, presăraţi pe deasupra cu scorţişoară pisată.

  392. Tăiţei sau paste făinoase cu pesmet

  —400 g tăiţei sau fidea, 200-300 g zahăr, 150 g unt, 100 g pesmet alb, scorţişoară, sare, 1 plic zahăr vanilat.

  Tăiţeii pot fi înlocuiţi cu orice fel de paste făinoase. Se fierb în apă clocotită cu sare, apoi se strecoară şi se clătesc cu apă caldă ca să se îndepărteze amidonul, fără însă a se răci. După ce s-au scurs bine, se pun într-o cratiţă, se amestecă cu pesmetul prăjit în unt, cu zahăr, zahăr vanilat sau scorţişoară, după gust. Pesmetul se prăjeşte în felul următor: se pune o crăticioară cu unt pe plită, şi când untul s-a încins bine se toarnă pesmetul, se amestecă repede şi se prăjeşte până capătă o culoare aurie, după care se toarnă peste macaroane sau tăiţei şi se amestecă.

  393. Macaroane, tăiţei sau fidea cu sos de roşii.

  Macaroanele sau tăiţeii, după ce se fierb, se strecoară, se clătesc cu apă caldă ca să se îndepărteze amidonul, se pun într-o cratiţă cu unt înfierbântat şi se amestecă, după care se acoperă şi se ţin la cald. Între timp, se prepară sos de roşii ca în reţeta 197, se toarnă peste macaroanele fierbinţi şi se amestecă. Se servesc fierbinţi, presărate, după preferinţă, cu caşcaval, sau cu brânză rasă pe deasupra.

  394. Macaroane cu ciuperci şi sos tomat

  —400 g macaroane, 200 g ciuperci, 100 g caşcaval, 100 g unt, 500 g roşii sau 50 g bulion de roşii, sare, piper.

  Se fierb macaroanele în apă multă cu sare. Când sunt gata se scurg, se limpezesc cu apă caldă şi se pun într-o cratiţă cu unt încălzit. Separat se căleşte în ulei ceapa tăiată mărunt, se adaugă ciupercile curăţate, spălate şi tăiate felii foarte subţiri şi se călesc împreună până scade apa lăsată de ele. Se adaugă fie sos tomat, fie roşiile fierte date prin strecurătoare sau bulion de roşii subţiat cu 1 pahar de apă. Se potriveşte sosul de sare şi piper, se lasă să dea în câteva clocote, după care se răstoarnă peste macaroane şi se amestecă. Se servesc fierbinţi, cu caşcaval, sau cu altă brânză rasă.

  395. Gogoşele de cocă rapide

  —3 ouă, 100 g făină, 1/4 l lapte, 30 g zahăr, sare, ulei pentru prăjit.

  Se sparg ouăle într-un castron şi se freacă cu sare şi zahăr, apoi se adaugă, treptat, făina şi laptele. Se amestecă bine până se face coca omogenă şi ceva mai groasă decât aluatul de clătite. Se prăjesc pe ambele părţi până se rumenesc, punând câte o jumătate de lingură în tigaia cu ulei încins. Se servesc calde cu soteuri de legume.

  396. Frigănele de franzelă

  400 g franzelă, 3 ouă, 1/2 l lapte, ulei pentru prăjit.

  Franzela de o zi sau două se taie în felii de circa 1 cm grosime, acestea se curăţă de coajă şi li se dă o formă rotundă, pătrată sau triunghiulară. Feliile se înmoaie în lapte fără să se zdrobească, se scurg, se trec prin ouă bătute şi imediat se pun la prăjit în ulei încins. Se prăjesc pe ambele părţi până se rumenesc.

  Se pot servi cu orice fel de garnitură de legume sub formă de sote sau piure.

  397. Frigănele de mămăligă.

  Se prepară o mămăligă obişnuită, se răstoarnă pe un fund de lemn, se lasă să se răcească, după care se taie în felii groase de 1 cm, care se prăjesc în ulei sau în unt înfierbântat, rumenindu-se pe ambele părţi. Se servesc ca garnitură la fasole bătută, la mazăre bătută etc.

  398. Mâncare de prune uscate.

  Pentru 6 porţii: 600 g prune, 100 g zahăr, 50 g făină, 100 ml ulei.

  Se lasă prunele în apă călduţă 2-3 ore, să se înmoaie, după care se spală bine şi se pun la fiert într-o cratiţă. Când prunele sunt aproape fierte se adaugă sosul de zahăr pregătit astfel: se pune într-o cratiţă uleiul şi făina, amestecând până se încinge, se adaugă zahărul şi se amestecă în continuare până ce începe să se înroşească, după care se stinge cu zeama de la fiertul prunelor. Se lasă să fiarbă până se formează sosul care se adaugă la prunele fierte şi se mai dă mâncarea în fiert 5-6 min. Se serveşte rece.

 

1 ... 47 48 49 ... 253
Mergi la pagina: