biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 49 50 51 ... 253
Mergi la pagina:
piper după gust şi se serveşte la masă în ceşti sau în sosieră, o dată cu peştele. Rasolul se poate servi şi cu diferite sosuri sau cu mujdei de usturoi dizolvat cu lichid în care a fiert peştele. De asemenea, se poate servi şi cu maioneză.

  402. Peşte prăjit (reţetă de bază)

  Peşte, sare, lapte, făină, ulei şi eventual lămâie.

  Se curăţă peştele de solzi, se scot intestinele şi se spală sub jet de apă la robinet. Se zvântă bine peştele cu un prosop curat, se taie capul şi se dă la o parte (se va folosi pentru ciorbă), iar corpul se taie în felii (bucăţi). Dacă peştele este mare, feliile tranşate se crestează la suprafaţă cu un cuţit bine ascuţit. Se sărează bucăţile şi se lasă să stea 30-40 min, după care se şterg cu un şervet uscat, se ung cu lapte, se trec prin făină amestecată cu boia de ardei dulce şi se prăjesc imediat în ulei încins (într-o tigaie adâncă), pe ambele părţi, până se rumenesc frumos.

  Peştele se va prăji frumos şi va avea gust mai bun dacă feliile crude se ung cu zeamă de lămâie sau dacă în laptele cu care se ung feliile se adaugă un ou crud bătut, după care se trec prin făină.

  Culoarea peştelui prăjit trebuie să fie galbenă-aurie. Dacă uleiul nu este bine încins, peştele fierbe în loc să se prăjească, pierzând din gust şi aspect. După ce peştele s-a prăjit, se trage tigaia de pe foc iute şi se lasă pe foc mai slab să se pătrundă înăuntru fără să se pârlească pe dinafară.

  Peştele care nu este bine prăjit dăunează sănătăţii.

  Se serveşte cald sau rece, cu cartofi fierţi natur şi cu felii de lămâie. Peştele servit cald se stropeşte cu unt topit.

  403. File de peşte pane.

  Peştele (şalău, somn, cod, morun, nisetru) curăţat, spălat şi zvântat, se taie în felii, apoi se înlătură oasele. Se sărează, se piperează şi se dă prin făină, ou bătut şi prin pesmet, după care se prăjeşte în ulei bine înfierbântat, până se rumeneşte frumos pe ambele părţi. Se serveşte cald cu cartofi fierţi natur, stropiţi cu unt topit şi presăraţi cu pătrunjel verde tăiat mărunt, peste fiecare fileu punându-se câte o felie de lămâie.

  Se poate servi cu maioneză sau cu diferite sosuri adecvate.

  404. Peşte la grătar.

  Peşte, sare, ulei, zeamă de lămâie şi garnitură de cartofi.

  Peştele curăţat, spălat, zvântat şi dacă este mare tăiat în două pe lungime se sărează şi se lasă să stea cam 20-30 min. Apoi se şterge cu un şervet şi se unge cu ulei pe ambele părţi. Se aşază pe grătar bine încins, altfel peştele se lipeşte de grătar şi la întoarcere se rupe. Peştele se întoarce numai după ce s-a fript bine pe o parte, formând o crustă rumenită, astfel încât substanţele nutritive să rămână în el. Se serveşte cald, stropit cu unt, cu felii groase de lămâie şi cu garnitură de cartofi fierţi natur stropiţi cu unt şi presăraţi cu pătrunjel verde tăiat mărunt.

  405. Peşte la grătar cu sos a la grec.

  Se prepară ca în reţeta precedentă, cu deosebirea că, după ce peştele este fript, se aşază pe un platou mai adânc şi peste el se toarnă sosul a la grec, pregătit din 100 ml ulei, 150 ml sifon, 1 lămâie, 1 legătură de pătrunjel verde, piper, sare după gust, după cum urmează: se toarnă uleiul într-un castron, se adaugă pătrunjelul tocat, piperul pisat, sare, zeamă de lămâie şi sifonul, şi se bate cu un tel până se omogenizează bine. Sosul trebuie să fie picant şi acrişor. Zeama de lămâie poate fi înlocuită cu sare de lămâie dizolvată în apă. La servire se garniseşte cu felii de lămâie.

  406. Saramură de peşte.

  Pentru o porţie: 200-300 g peşte, sare, boia, sau ardei iute.

  Se prepară din peşte mărunt (crap, biban, plătică, caras) sau din burtă de crap, care se frige la grătar sau pe plită presărată cu sare. Burta de crap se frige mai întâi pe partea tăiată apoi şi pe cealaltă. Peştele fript se curăţă de arsură şi de sare, apoi se aranjează pe platou. Se pune deasupra ardei iute tăiat mărunt, sau se presară cu boia de ardei şi peste aceasta se toarnă apă fiartă, sau zeama de la fiertul oaselor sau capului de peşte. Se serveşte cald sau rece, cu mămăliguţă sau cu pâine.

  407. Crap cu usturoi (crap spaniol)

  Se aleg crapi mai mari, ca să se poată tăia în felii sau în fileuri, adică: peştele curăţat se despică orizontal în două de-a lungul şirei spinării, se scot oasele mari şi după ce se taie carnea în bucăţi mai mari, se sărează, se ung cu puţin ulei şi se pun pe grătar bine încins. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se pune într-o tavă şi peste el se toarnă apă clocotită (în cantitate potrivită), se acoperă cu un capac şi se lasă să dea într-un clocot, după care se ia de pe foc şi se lasă cu totul să se răcească bine. Între timp, se curăţă o căpăţână de usturoi, se pisează, apoi se dizolvă cu zeamă de peşte şi se potriveşte la gust cu sare, piper pisat şi cu oţet. Se serveşte cu mămăliguţă caldă.

  408. Aterine sau chilcă prăjită.

  Aceşti peştişori de mare nu se curăţă de solzi decât li se taie capul şi coada, iar intestinele se înlătură prin apăsarea burţii şi scoaterea lor prin branhii. După aceea, peştişorii se ţin 2-3 ore în apă rece, apoi se zvântă cu un şervet, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei mai mult şi bine încins. Ca să iasă frumos rumeniţi şi să nu se lipească unul de altul, peştii trebuie puşi la prăjit pe rând, câte puţini, şi se prăjesc astfel încât să fie acoperiţi cu ulei.

  409. Aterine sau chilcă cu ceapă

  500

1 ... 49 50 51 ... 253
Mergi la pagina: