biblioteca Nr.1
de cărți online gratis
Cărți » Filosofie » 1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖 📕 - carte online gratis .Pdf 📚

Cărți «1800 Retete Culinare Practice descarcă cărți pmline gratis .PDF 📖». Rezumatul cărții:

0
0
1 ... 50 51 52 ... 253
Mergi la pagina:
g aterine sărate, 500 g ceapă, 100 g morcovi, 100 ml ulei, oţet.

  Aterinele se curăţă cât este posibil de solzi, li se taie capetele, codiţele şi se curăţă de intestine prin apăsarea burţii, apoi se spală în mai multe ape reci, se scurg de apă şi se pun într-un castron. Se adaugă ceapa tăiată foarte subţire, morcovi raşi pe răzătoare, ulei, oţet şi se amestecă. Se aşază pe platou şi se garnisesc cu felii de lămâie sau cu roşii, măsline şi se presară cu pătrunjel verde tăiat mărunt.

  410. Saramură de aterine.

  Peştişorii, după ce sunt curăţaţi de intestine, spălaţi în apă rece şi bine zvântaţi cu un şervet, se sărează şi se înşiră pe un beţişor care trece prin urechile lor. În felul acesta se frig mai mulţi deodată, sunt mai uşor de întors şi se frig repede. Nu se lasă să se frigă până se rumenesc, ci până se auresc. Peste peştele fript se toarnă saramura preparată ca în reţeta 411.

  411. Saramură de biban.

  Bibanul nu se curăţă de solzi, i se scot numai branhiile şi intestinele, în aşa fel ca icrele să rămână în peşte. Se sărează, se frige pe grătar, pe plită sau pe o tablă pusă pe focul de aragaz şi presărată cu sare de bucătărie (nu prea fină). Se frige peştele până se rumeneşte pe ambele părţi, se rad cu un cuţit solzii pârliţi după care se aşază într-o tavă. Deasupra se toarnă saramură preparată din apă caldă cu sare şi ardei iuţi tăiaţi sau cu boia de ardei şi se lasă pe foc să dea într-un clocot. Se serveşte cu mămăliguţă caldă.

  412. Saramură de plătică sau de caracudă.

  Se prepară la fel ca saramura de biban, reţeta 411.

  413. Saramură de stavrizi.

  Vezi Saramură de biban, reţeta 411.

  414. Stavrizi prăjiţi.

  Vezi Peşte prăjit, reţeta 402.

  415. Calcan rasol.

  Se taie capul calcanului, care nu se foloseşte, iar corpul se spintecă, se scot intestinele după care se spală bine cu foarte multă apă rece la robinet. Corpul calcanului se taie în felii fără să se cureţe de solzi şi de piele, ca să nu se fărâmiţeze la fiert, se spală din nou cu multă apă rece ca să iasă mirosul de mâl; se usucă tamponând cu un prosop curat, apoi se sărează şi se lasă 10-20 min, după care bucăţile se pun la fiert (v. reţeta 400). După ce calcanul a fiert, se poate curăţa de solzi şi de piele. Calcanul curăţat de piele rămâne alb. Se serveşte cu sos vinegretă, remulad sau cald cu unt topit, felii de lămâie şi cartofi natur presăraţi cu pătrunjel verde tăiat mărunt.

  416. Calcan prăjit.

  Calcanul se curăţă, se spală şi se taie la fel ca în reţeta anterioară, apoi se sărează, se piperează, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi cu puţin ulei şi se lasă să stea 2-3 ore acoperit şi ţinut la rece.

  Înainte de masă, bucăţile de calcan se dau prin făină şi se prăjesc în ulei bine încins. Se serveşte cu cartofi fierţi, fierbinţi, stropiţi cu unt topit şi presăraţi cu pătrunjel verde tăiat mărunt.

  417. Caras prăjit.

  Se curăţă carasul de branhii, i se scot intestinele, se spală, se zvântă, se sărează, apoi se dă prin făină amestecată cu boia roşie de ardei dulce şi se prăjeşte în ulei bine încins. La carasul mare se taie capul şi se aruncă, iar corpul se taie în bucăţi.

  418. Caracudă prăjită.

  Caracuda se curăţă de solzişori, i se scot branhiile şi intestinele şi se spală bine, apoi se zvântă, se sărează, se dă prin făină amestecată cu mălai şi se prăjeşte în ulei încins.

  419. Peşte oceanic prăjit (cod)

  Se prepară la fel ca în reţeta 402, "Peşte prăjit".

  420. Peşte oceanic rasol (cod)

  Vezi reţeta 400, "Peşte rasol".

  421. File de peşte oceanic pane.

  Vezi reţeta 403, "File de peşte pane."

  422. Peşte oceanic la grătar cu sos a la grec.

  Se prepară la fel ca reţeta 405, "Peşte la grătar cu sos a la grec ".

  423. Peşte oceanic cu usturoi (spaniol)

  Vezi reţeta 407, "Crap cu usturoi".

  424. Peşte oceanic cu ciuperci (cod)

  600 g file de cod sau alt peşte, 300 g ciuperci, 100 g ceapă, 100 ml ulei, 1 lingură făină, 1 lingură bulion, 1 lingură zeamă de lămâie, pătrunjel verde, sare, piper şi 1 ceaşcă de vin.

  Peştele se spală, se zvântă cu un şervet şi se taie în bucăţi potrivite, care se ung cu zeamă de lămâie, se sărează, se piperează, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei bine înfierbântat. După ce peştele s-a prăjit, uleiul rămas se scurge, strecurându-se într-o crăticioară în care se căleşte ceapa tăiată mărunt. Peste ceapa călită se adaugă ciupercile curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri şi se călesc împreună până scade lichidul lăsat de ciu-perci, după care se adaugă bulionul, vinul şi se stinge cu circa 1/2 l apă caldă. Se lasă să fiarbă 5-6 min, după care se adaugă peştele prăjit, se potriveşte de sare şi se mai lasă să fiarbă 5-6 min. Se serveşte cald sau rece, cu pătrunjei tăiat mărunt şi presărat pe deasupra.

  425. Cegă rasol

  1 kg cegă, 1 ceapă, 2-3 rădăcini de pătrunjel, 1 morcov, 1 foaie de dafin, sare, câteva boabe de piper, 1/4 pahar de oţet.

  Cega se spală şi se curăţă cu un cuţit de solzii de pe spinare şi după ce se scot intestinele se face o crestătură în lungimea şirei spinării, extrăgându-se nervul care dacă nu este scos, peştele se deformează în timpul fiertului.

  Cega fiind un peşte cu corpul lung se fierbe într-un vas special pentru fiert peşte, ca să nu se deformeze. Se pune întâi la fiert zarzavatul tăiat felii în apă fierbinte, se adaugă condimentele şi după ce acestea sunt aproape fierte se

1 ... 50 51 52 ... 253
Mergi la pagina: